Czekoladowy keks w kuchence mikrofalowej
Na pewno nie wszyscy uwierzą, że bardzo smaczny czekoladowy keks można przygotować nieprawdopodobnie szybko – dosyć jakichś 5 minut. Lecz to jest całkiem realnie. Przepisy czekoladowego keksu w kuchence mikrofalowej czekają niżej.
Czekoladowy keks w kuchence mikrofalowej w kubku
Składniki:
- mąka – 90 g;
- cukier – 75 g;
- spulchniacz – ¼ łyżki;
- masło roślinny – 20 ml;
- proszek kakao – 50 g;
- kawa rozpuszczalna – 1 łyżka;
- jajka – 1 szt.;
- mleko – 20 ml;
- wanilia.
Przygotowanie
Łączymy mąkę, kakao, kawę, spulchniacz i cukier. Mieszamy, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy wanilię i masło. Za pomocą widełek mieszamy całe to do jednorodności. Otrzymaną mieszankę wylewamy do kubka, co jest przeznaczony dla kuchenki mikrofalowej, co jest dobrze nasmarowany masłem. Przygotowujemy zaledwie w ciągu 90 sekund przy maksymalnej potędze. Podawać takiego keksa można przyprószywszy cukrowym pudrem, a można po prostu podać do niego lody.
Czekoladowy keks w kuchence mikrofalowej bez jajek
Składniki:
- mąka – 95 g;
- cukier – 50 g;
- spulchniacz – ¼ łyżki;
- sól – szczypta;
- kakao-proszek – 1,5 st. łyżki;
- masło arachidowe – 10 ml;
- mleko – 30 ml;
- olej roślinny – 15 ml.
Przygotowanie
Do kubka wsypujemy suche składniki: cukier, mąkę, kakao, sól i spulchniacz. Wlewamy olej roślinny, mleko i masło arachidowe. Mieszamy, żeby wyszła jednorodna mieszanka. Odprawiamy kubek do kuchenki mikrofalowej, wystawiamy maksymalną potęgę i wypiekamy keks 1 minutę 10 sekund. Zwróćcie uwagę, że najpierw ciasto wespnie się, a potem opadnie.
Czekoladowy keks w kuchence mikrofalowej w 5 minut
Składniki:
- jajka – 2 szt.;
- olej roślinny – 20 ml;
- kakao proszek – 40 g;
- cukier – 100 g;
- mąka – 125 g;
- śmietana 20% zawartości tłuszczu – 40 g;
- soda spożywcza – 2 g.
Przygotowanie
W niewielkiej pojemności mieszamy suche składniki. Tam wbijamy 2 jajka, wlewamy olej, dodajemy śmietanę i sodę gaszoną octem. Rzetelnie mieszamy, czy zbijamy mikserem masę. Wlewamy go po niewielkich silikonowych formach. Ponieważ w kuchence mikrofalowej ono mocno wzbiera, to ich wystarczy napełnić do połowy. Przy maksymalnej potędze zapiekamy 90 sekund. Potem formy dostajemy i kiedy keksy oziębną, wyciągamy je z form.
Jak zrobić czekoladowy keks w kuchence mikrofalowej?
Składniki:
- czekolada czarna – 210 g;
- jajka – 3 szt.;
- masło 72,5% zawartości tłuszczu – 110 g;
- mąka – 60 g;
- cukier – 50 g;
- sól – szczypta.
Przygotowanie
Czekoladę łamiemy na kawałeczki, masło kroimy kostkami i roztapiamy te produkty. To można zrobić wykorzystując kuchenkę mikrofalową. Lecz należy uwzględnić, że ważne nie przegrzać mieszanki, żeby czekolada nie zwijała się. Z tego powodu jeśli wykorzystujemy kuchenkę mikrofalową, to sprawdzamy masę co każde 10-15 sekund i mieszamy ją. Jajka zbijamy z cukrem do sumiastej gęstej piany. W otrzymaną masę wlewamy wystygłą czekoladowo-maślaną mieszankę. W mąkę dodajemy szczyptę soli i przesiewamy do czekoladowo-jajczarskiej mieszanki. Dobrze i szybko mieszamy. Rozlewamy ciasto po formach i odprawiamy do kuchenki mikrofalowej. Przy maksymalnej potędze wypiekamy je w ciągu 2 minut.
Szybki czekoladowy keks w kuchence mikrofalowej
Składniki dla ciasta:
- mleko – 1 szklanka;
- pszenna mąka – 1,5 szklanki;
- cukier – 1 szklanka;
- jajka – 2 szt.;
- kakao – 60 g;
- masło roślinne – 1 szklanka;
- spulchniacz – 1 łyżka;
- soda – 1 łyżka.
Składniki dla glazury:
- kakao – 3 st. łyżki;
- masło śmietankowe – 3 st. łyżki;
- mleko – 3 st. łyżki;
- cukrowy puder – 1 szklanka;
- wanilia.
Przygotowanie
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto i szybko, lecz rzetelnie je mieszamy. Formę dla kuchenki mikrofalowej zamazujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Przy potędze blisko 900 Wt wypiekamy keks w ciągu 7 minut. Dla glazury w czerpaku roztapiamy masło, dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Teraz dodajemy cukrowy puder, mleko i wanilię. Znów mieszamy do jednorodności, jak tylko glazura zacznie gęstnieć jest gotowa. Polewamy nią nasz czekoladowy keks.