Czy warto podgrzewać kawę w mikrofalówce?
Po obudzeniu się idziesz do kuchni, przyrządzasz sobie smaczną, aromatyczną kawę i już masz zamiar zrobić pierwszy łyk, aż nagle dzieci zaczynają rozrabiać albo dzwoni najlepsza przyjaciółka. Nagle wszyscy potrzebują twojej pomocy, kiedy filiżanka z kawą już stoi na stole. Znajoma sytuacja?
Kiedy już wszystkie sprawy załatwiłaś, wracasz do kuchni, ale się okazuje, że kawa już wystygła. Oczywiście jest szybki i łatwy sposób na podgrzanie ulubionego napoju – mikrofalówka. Często po niego sięgamy, jednak cały czas się zastanawiamy, czy to jest zdrowe. W niniejszym artykule spróbujmy wyjaśnić sobie tę kwestię.
1. Na razie nie ma szybkiego sposobu na podgrzanie kawy.

Podgrzanie kawy w mikrofalówce to na razie najszybsze rozwiązanie problemu zimnej kawy. Żadnych kompromisów: picie ledwo ciepłej kawy to prawdziwa tortura.
2. Wielu z nas uważa, że to wygląda nie zbyt stylowo.

Osoby, które podgrzewają kawę w mikrofalówce, ciągle się spierają z przeciwnikami podgrzewania kawy w kuchence mikrofalowej, którzy nie mają żadnych argumentów, jednak cały czas się oburzają. Teoretycznie można zaparzyć nową kawę, ale nie ma żadnej gwarancji, że znowu coś nagłego ci nie wyskoczy. Śmiało podgrzewaj kawę w mikrofalówce i nie zwracaj uwagi na gderaczy.
3. Niektórzy przekonują, że kawa podgrzana w mikrofalówce powoduje raka.

Nic bardziej mylnego. Nie ma żadnych dowodów, które by potwierdzały tę teorię. Jedyny dowód – kawa zawiera akrylamid. W kuchence mikrofalowej dochodzi do wytworzenia rakotwórczego akrylamidu.
Jednak ostatnie badania obaliły ten mit. Akrylamid jest niebezpieczny tylko wtedy, kiedy długo podgrzewamy kawę w mikrofalówce. Praktycznie nie jest to możliwe: albo woda wyparuje, albo kawa wykipi, więc nie musisz się martwić, że zachorujesz na raka po tym, jak będziesz często pić kawę podgrzaną w mikrofalówce.
4. Mikrofale pozbawiają jedzenie substancji odżywczych.

Czasami współczesny człowiek niczym się nie różni od neandertalczyka. Mechanizm działania kuchenki mikrofalowej nie jest prosty ani łatwy do zrozumienia, dlatego narosło wokół niej dużo pseudonaukowych mitów. Twoja kawa nie jest jakimś eliksirem życia, który traci swoje magiczne właściwości pod wpływem tajemniczych mikrofal.
5. Poprawnie dobrany czas i moc podgrzewania.

Większość z nas rezygnuje z tego, aby zaparzyć kawę w mikrofalówce, ponieważ obawiamy się tego, że szybko wykipi. Po takim sporządzeniu kawy masz zły humor, brudną kuchenkę mikrofalową i pojawia się konieczność zaparzenia nowej kawy. Jednak jeśli poprawnie dobierzesz czas i moc podgrzewania, to w dwie minuty zrobisz pyszną kawę. Warto uwzględnić początkową temperaturę wody i naczynia. Jednak najlepiej wybrać tryb "podgrzewanie".
6. Rozpowszechniony mit: kawa, podgrzana w mikrofalówce jest ohydna i nieświeża.

Na podstawie przeprowadzonych badań (degustacja w ciemno) naukowcy doszli do wniosku, że przeciętny konsument nie jest w stanie odróżnić kawy podgrzanej w kuchence mikrofalowej od kawy podgrzanej w jakiś inny sposób. Nasz negatywny stosunek do kawy podgrzanej w mikrofalówce to jedynie uprzedzenie.
7. Gorąca kawa jest najpyszniejsza.

Nie rezygnuj z możliwości napić się gorącej i pysznej kawy. Ledwo ciepła kawa to ohyda. Możesz śmiało podgrzać kawę w mikrofalówce. Najważniejsze – poprawnie dobrać czas podgrzewania. Bardzo gorąca kawa to nie najlepsza opcja, tak samo, jak zimna.
8. Kubek termiczny.

Jeśli każdego dnia jesteś skazana na picie zimnej kawy, to być może warto zainwestować w kubek termiczny. Kubek utrzymuje płyn ciepły, nawet do kilku godzin, więc zawsze masz możliwość się napić aromatycznej, gorącej kawy.
9. Kawa z lodem.

Z wystygłej kawy można zrobić pyszny deser – kawa z lodem. Możesz dodać mleko, syrop i przyprawy. Pycha!
10. Niektórzy przekonują, że wystygła kawa też nieźle smakuje.

Zimna kawa to ohyda! Ciesz się każdą chwilą. Żadnych kompromisów, jeśli chodzi o przyjemności!
Dla każdego kawosza możliwość wypić filiżankę pysznej kawy to prawdziwa rozkosz. Spodziewamy się, że zawsze będziesz miał możliwość cieszyć się tym procesem, który jest podobny do medytacji.