Czym jest pożyteczny bób?

Bób – cenna warzywna roślina. Najpopularniejsze bobowe na naszym stole to groch, fasola i bób. W diecie człowieka bobowe zajmują poczesne drugie miejsce, ustępując tylko zbożom. One są świetnym źródłem białka, dostępne w dowolną porę roku, ponieważ pięknie zachowują się w wysuszonym wyglądzie.
Bobowe są częstymi gośćmi na stole u wielu gospodyń. Je dodają do zup i barszczów, gulaszów i sałatek (zwłaszcza w puszkach), robią z nich potrawy do mięsa, gotują nadzienie dla pierożków. One nadają dowolnej potrawie niezapomniany smak, pozwalają szybko pokonać głód.
Czym jeszcze jest pożyteczny bób dla człowieka?
- On nie jest kaloryczny (57 kalorii w 100 gramach produktu), ale jest bardzo sytny.
- Bób ma właściwość obniżać poziom cholesterolu we krwi. Jest doskonałym źródłem minerałów.
- Bogaty błonnikiem, który jest potrzebny dla poprawy trawienia.
- Zawiera cenne aminokwasy, większość z których nie mogą syntetyzować się organizmem człowieka.
- Oprócz białek i aminokwasów bobowe zawierają dużo minerałów i witamin.
- On sprzyja aktywacji procesu wyprowadzenia żółci, normalizując poziom glukozy we krwi.
- Wegetarianie mogą zamienić bobem mięso. Roślinne białko nie jest gorsze od zwierzęcego.
- Bób wzmacnia układ odpornościowy, uspokaja układ nerwowy, polepsza pracę głównego mózgu.
- Ma przeciwzapalny, moczopędny efekt.
- Rekomendują go jeść, aby zapobiec niektórym chorobom nerek i wątroby, awitaminozy i szkorbutu.
Czym jest pożyteczny bób dla kobiet?
Wiele kobiet marzą schudnąć, nie męcząc się przy tym okrutnymi dietami. Właśnie dla takich celów istnieją bobowe. One nasycają organizm i nadają uczucie sytości, chociaż waga przy tym nie nabiera się, a przeciwnie obniża się. A organizm podczas takiej diety dodaje białko, witaminy i minerały w dużych ilościach.
Jednak bób ma nie tylko pożyteczne właściwości, ale i przeciwwskazania.
Przeciwwskazania do użytku bobowych
- Wzdęcie brzucha i meteoryzm.
- Bób uważa się żywnością, która długo trawi się i wchłania się, przeciążając przewód pokarmowy.
- Sprzyja utworzeniu kamieni w nerkach i pęcherzyku żółciowym.
- Surowo przeciwwskazany dla osób cierpiących na podagrę, chorobę żołądka i jelita.
- Żeby sprowadzić do minimum nieprzyjemne skutki przyjęcia do jedzenia bobu, należy doprowadzić potrawę do gotowości, a przed przygotowaniem wymoczyć go w ciągu kilku godzin.