Czym różni się sushi od rolek?
Kuchnia japońska – jedna z najzdrowszych w świecie. Pierwsze miejsce co do popularności zajmują sushi i rolki. Jednak większość ludzi dosyć często myli owe dwa dania uważając, że to jedno i to samo. Jednak tak nie jest. Różnią się co do składników i procesu przygotowania. Więc zapoznajmy się ze szczegółami.
Składniki
Po pierwsze sushi i rolki gotują z ryżu. Jednak ryż powinien być szczególny – powinien mieścić dużo glutenu, aby sushi i rolki trzymały się kupy. Obowiązkowym składnikiem do przygotowania rolek jest nori – suszone wodorosty lub papier z ryżu. Właśnie w nie zawijane są walce z ryżem, owocami morza i warzywami. Aby przygotować większość rodzai sushi ten składnik nie jest potrzebny. Z owocami morza gotowane są i sushi, i rolki, natomiast warzywa świeże lub marynowane dodawane są tylko do rolek.
Proces przygotowania
Następnie zwrócimy uwagę, na czym polega różnica między rolkami i sushi pod względem przygotowania. Sushi robione są rękami, rybę kroi się płatami – cienkimi, płaskimi kawałkami. Rolki – to walce, które bez odpowiedniego przygotowania dosyć trudno skręcić, więc wykorzystywane są odpowiednie maty. Zaginając matę od dołu, mamy możliwość delikatnie zakręcić walec nie wysypując jego zawartości. Warzywa i rybę kroimy kawałeczkami.
Wygląd zewnętrzny
Jeśli dotychczas nie rozumiesz na czym polega różnica między sushi i rolkami, to przyjrzyj się uważnie wyglądowi zewnętrznemu. Sushi – to nieduży wydłużony kawałek ryżu, na którym leży kawałeczek świeżej lub marynowanej ryby.
Rolki mogą być „zwykłe” i „wykręcone”. W zwykłych rolkach wewnątrz znajdują się: ryba lub owoce morza (krewetki kalmary, węgorz), warzywa. One są niby owinięte ryżem, ryż natomiast jest zawinięty w ciemno-zielone nori lub biały papier z ryżu. W wewnątrz „wykręconych” rolek znajduje się nadzienie zawinięte w nori. Wszystko to jest owinięte warstwą ryżu, a z góry jest posypany kawiorem, kminkiem lub sezamem.
Sposób podania sushi
Tutaj są minimalne zróżnicowania. Sushi i rolki podawane są z jednakowymi dodatkami: sos sojowy, wasabi, marynowany imbir i warzywa, ocet ryżowy. Jednak sushi można podawać tylko na zimno, natomiast rolki mogą być gorące.
Sushi i rolki z tuńczykiem
Jednak mając jeden zestaw składników można przygotować i rolki, i sushi. Jeden z wariantów pomaga zrozumieć, na czym polega różnica między rolkami i sushi.
Składniki:
- ryż do sushi - 1 szklanka;
- szczypiorek - 5, 6 szt.;
- tuńczyk świeży bez ostek (filet)- 130-150 gr;
- ocet ryżowy - 1 łyżka stołowa;
- nori -2 szt. duże - 1 szt. mała;
- sos sojowy - 2 łyżki stołowe;
- ocet balsamiczny lub z ziołami - 1 łyżka stołowa;
- olej sezamowy - 1 łyżka stołowa.
Przygotowanie
Na początku trzeba zająć się rybą: połowę filetu kroimy na skośne cienkie kawałeczki, obowiązkowo wzdłuż włókien, drugą część kroimy maleńkimi paskami lub kawałkami. Wkładamy do miseczki, nalewamy sos sojowy, olej, ocet balsamiczny, dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę i pozostawiamy marynować się na 30 minut od czasu od czasu mieszając, aby tuńczyk marynował się równomiernie. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, dodajemy ocet i pozostawiamy by ostygł.
Na matę kładziemy duże nori (można na kilka chwil zanurzyć go w wodzie, ale nie obowiązkowo). Kładziemy warstwę ryżu tak, aby krańce były swobodne. Na ryż – pośrodku kładziemy tuńczyka i skręcamy wałek i umocowujemy go za pomocą maty. Powtarzamy procedurę, kroimy sushi na 6 – 8 części.
Z pozostałego ryżu robimy kulki, kładziemy na nie z góry rybę. Następnie kroimy małe nori na paski i owijamy nimi nasze już gotowe sushi.