Czym zamienić krochmal kukurydziany?
Krochmal – to unikalna substancja. To skomplikowany węglowodan, co mieści się w roślinach. On dobrze przyswaja się i aktywnie wykorzystuje się w produkcji spożywczej. Najczęściej wykorzystuję się krochmal ziemniaczany, lecz nierzadko w przepisach spotyka się krochmal kukurydziany. Oto teraz porozmawiamy o tym, czym można zamienić krochmal kukurydziany.
Czym zamienić krochmal kukurydziany w pieczywie?
Krochmal podwyższa elastyczność ciasta, nadaje mu lekkość, sypkość. W biszkoptach krochmal sprząta zbędną wilgoć i w wyniku gotowy wyrób staje się lżejszy. Więc jeśli widzimy w przepisie krochmal kukurydziany, a pod ręką go nie mamy – po prostu przepuścić ten ingredient albo zamienić go czymś?
Niektórzy kuchmistrze są pewni w tym, że nie stanie się nic strasznego, jeśli ten ingredient całkiem nie kłaść do ciasta, tylko mąkę przy tym obowiązkowo należy przesiewać. A jeszcze lepiej zrobić to kilka razy, w takim razie pieczywo wyjdzie i bez krochmalu bardzo lekkie i powietrzne. Jeśli na przykład mówić o twarogowej zapiekance, to ma sens zamienić krochmal kukurydziany manną w tej samej proporcji.
Jeśli niepokoi pytanie, czym zamienić krochmal kukurydziany w kremieto podpowiemy, że śmiało go można zamienić zwyczajną mąką. Ona nada wyrobowi konieczną konsystencję i gęstość.
Czym zamienić krochmal kukurydziany w lodach?
Przy przygotowaniu domowych lodów krochmal kukurydziany można zamienić zwyczajną pszenną mąką. Przy czym ilość mąki powinna być taka sama jak i ilość krochmalu. I ona obowiązkowo powinna być przesiewana.
Czy można zamienić krochmal kukurydziany ziemniaczanym?
Krochmal ziemniaczany można spotkać na kuchni i w sprzedaży częściej aniżeli kukurydziany. Czy można ich zamieniać? Zorientujmy się w tym pytaniu.
Okazuje się, że jeden krochmal różni się od innego. Krochmal ziemniaczany jest lepki. Jeśli na nim ugotować kisiel, to on wyjdzie gęstym i przejrzystym. A kisiel, w którym wykorzystały krochmal kukurydziany, wyjdzie płynnym i nieprzejrzystym. I jeśli już i zamieniać im krochmal kukurydziany, to brać go warto w przybliżeniu do 2 razy mniej. Jeśli dotrzymywać się tej prostej reguły, to dane produkty są całkiem współwymienne.
W ogóle, jeśli spotkały się w przepisie krochmal kukurydziany, przestraszać się tego nie trzeba, przecież czym jego zamienić, teraz jest już wiadomo.