Czym zamienić krochmal kukurydziany?

czym zamienić krochmal kukurydziany

Krochmal – to unikalna substancja. To skomplikowany węglowodan, co mieści się w roślinach. On dobrze przyswaja się i aktywnie wykorzystuje się w produkcji spożywczej. Najczęściej wykorzystuję się krochmal ziemniaczany, lecz nierzadko w przepisach spotyka się krochmal kukurydziany. Oto teraz porozmawiamy o tym, czym można zamienić krochmal kukurydziany.

Czym zamienić krochmal kukurydziany w pieczywie?

Krochmal podwyższa elastyczność ciasta, nadaje mu lekkość, sypkość. W biszkoptach krochmal sprząta zbędną wilgoć i w wyniku gotowy wyrób staje się lżejszy. Więc jeśli widzimy w przepisie krochmal kukurydziany, a pod ręką go nie mamy – po prostu przepuścić ten ingredient albo zamienić go czymś?

Niektórzy kuchmistrze są pewni w tym, że nie stanie się nic strasznego, jeśli ten ingredient całkiem nie kłaść do ciasta, tylko mąkę przy tym obowiązkowo należy przesiewać. A jeszcze lepiej zrobić to kilka razy, w takim razie pieczywo wyjdzie i bez krochmalu bardzo lekkie i powietrzne. Jeśli na przykład mówić o twarogowej zapiekance, to ma sens zamienić krochmal kukurydziany manną w tej samej proporcji.

Jeśli niepokoi pytanie, czym zamienić krochmal kukurydziany w kremieto podpowiemy, że śmiało go można zamienić zwyczajną mąką. Ona nada wyrobowi konieczną konsystencję i gęstość.

Czym zamienić krochmal kukurydziany w lodach?

Przy przygotowaniu domowych lodów krochmal kukurydziany można zamienić zwyczajną pszenną mąką. Przy czym ilość mąki powinna być taka sama jak i ilość krochmalu. I ona obowiązkowo powinna być przesiewana.

Czy można zamienić krochmal kukurydziany ziemniaczanym?

Krochmal ziemniaczany można spotkać na kuchni i w sprzedaży częściej aniżeli kukurydziany. Czy można ich zamieniać? Zorientujmy się w tym pytaniu.

Okazuje się, że jeden krochmal różni się od innego. Krochmal ziemniaczany jest lepki. Jeśli na nim ugotować kisiel, to on wyjdzie gęstym i przejrzystym. A kisiel, w którym wykorzystały krochmal kukurydziany, wyjdzie płynnym i nieprzejrzystym. I jeśli już i zamieniać im krochmal kukurydziany, to brać go warto w przybliżeniu do 2 razy mniej. Jeśli dotrzymywać się tej prostej reguły, to dane produkty są całkiem współwymienne.

W ogóle, jeśli spotkały się w przepisie krochmal kukurydziany, przestraszać się tego nie trzeba, przecież czym jego zamienić, teraz jest już wiadomo.

 
Powiązane artykuły:
Rodzaje serów, podział i wartości odżywcze
Wśród asortymentu serów czasami trudno wybrać potrzebny produkt, zwłaszcza jeśli wiedzy o tym brakuje. W tym materiale dokładnie opiszemy, jak niedoświadczonemu amatorowi wyróżniać główne rodzaje serów.
Jaka część wieprzowiny jest najlepsza na szaszłyk?
Wszyscy znają, że poręczeniem idealnego wyniku w przygotowaniu szaszłyku jest prawidłowe mięso. Dalej opowiemy, jaką część wieprzowiny należy wybrać na przygotowanie na węglu i zaproponujemy wariant poprzedniego zamaczania mięsa przed dopalaniem się.
Jak wyróżnić naturalny miód?
Często wiele osób stawiają bardzo ważne pytanie - jak wybrać jakościowy produkt przy kupnie miodu, jak jego wyróżnić od sztucznego i czy rozcieńczał jego pasiecznik niezupełnie pożytecznymi dokładkami?
Jak sprawdzić miód?
Często w celach otrzymania większego dochodu niesumienni pszczelarze sprzedają całkiem niejakościowy miód. Żeby nie trafić się na ich chytrość, dalej opowiemy jak wyróżnić naturalny produkt od podrabiania i sprawdzić jego jakość samodzielnie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty