Delikatny twarogowy tort, który idealnie pasuje do święta

Ten deser przygotowuje się z bardzo prostych ingredientów, a w wyniku wychodzi po prostu nieprawdopodobnie smacznym.
delikatny twarogowy tort

Jesteśmy pewne: ten tort nikogo nie zostawi obojętnym.

Składniki:

  • ser – 400 g;
  • cukier – 2 szklanki;
  • jajka – 4 szt.;
  • soda – 2 łyżki;
  • mąka – 3 szklanki;
  • kukurydziany krochmal – 1 łyżka;
  • mleko – 900 ml;
  • masło – 300 g;
  • waniliowy cukier;
  • cytrynowy sok – 1 łyżka;
  • orzechy włoskie – 150-200 g.

Przygotowanie

  1. Ser należy dobrze rozetrzeć z 1 szklanką cukru. Jeśli ser jest suchy, koniecznie przetrzeć go przez sito. Dodać do twarogowej masy żółtka, sodę (zgasić sokiem cytryny).
  2. Masę zostawić przy pokojowej temperaturze na 20-30 minut, żeby ona wezbrała w przybliżeniu do 2-3 razy. Mąkę wsypujemy niewielkimi partiami do twarogowej masy, każdorazowo jakościowo mieszając. Dodawać mąkę należy dopóki ciasto nie stanie się posłusznym, czyli będzie rolowało się do dobrej kuli, nie przylepiając się do rąk. Wyłożymy ciasto na posypaną mąką powierzchnię, rozdzielimy na 10-12 równych części, z każdej części należy wałkować cienkie okrągłe placki.
  3. Wypiekać placki należy w zawczasu nagrzanym do 180 stopni piecyku. Donikąd nie odchodźcie: placki są cienkie i pieką się dosłownie za kilku minut!
  4. Dalej należy przygotować krem. Białka dobrze przemieszamy z 1 szklanką cukru i waniliowym cukrem. Należy dodać 2 łyżki mąki i łyżkę krochmalu (zawczasu przemieszane w niewielkiej ilości zimnego mleka, żeby nie było grudek). Mleko zagotować, mieszając dodać białka i ugotować parzony krem. Ostudzimy. (Czym więcej mąki, czy krochmalu – tym gęstszy wyjdzie krem). Dalej w dużej misce należy ubić mikserem masło pokojowej temperatury do świetności. Nie zaprzestając zbijać, stopniowo po łyżce dodawać oziębiony krem do zbitego oleju. Należy ubić krem do jednorodności. Gotowym kremem spudłować placki.
  5. Z góry tort ubrać rozdrobnionym herbatnikiem, czy orzechami. A dla noworocznego humoru można dodać laskę cynamonu, pomarańczę i gwiazdkę anyżu.
twarogowy tort
źródło:Food
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty