Dieta bez soli na odchudzanie - dozwolone produkty spożywcze

Powszechnie jest wiadomo, że zwykła sól jest bardzo szkodliwa dla organizmu człowieka. W wielu dietach leczniczych dla ludzi z różnymi chorobami, soli w ogóle nie ma, albo jest dozwolona w niedużych ilościach, 6 – 8 gr dziennie. Istnieje dosyć popularna dieta bez soli na odchudzanie, która daje możliwość skutecznie kontrolować wagę.
Dieta bez soli – korzyści i strony negatywneTaki typ odżywiania pokazał siebie od najlepszej strony. Dieta pozwala usunąć zbędną ciecz z organizmu, pozbyć się tłuszczu i polepszyć metabolizm i ogólny stan zdrowia.
Dlaczego jest korzystny taki typ odżywiania? Wszystko jest proste.Chlorek sodu, czyli sól jest jednym ze składników krwi i limfy człowieka, a również wchodzi w skład wszystkich cieczy w organizmie. Sól rzeczywiście jest korzystna, ale norma to 12 – 15 gr dziennie, a my spożywamy o wiele więcej, nie biorąc pod uwagę faktu, że ona dosyć często wchodzi w skład produktów spożywczych. Gdy jest nadmiar soli w organizmie, pojawiają się obrzęki, zbędne kilogramy, choroby nerek i serca.
Zazwyczaj dieta bez soli nie szkodzi człowiekowi. Całkiem „bez soli” jej nie można nazwać – sól będzie obecna, ale w takiej ilości, która jest niezbędna organizmowi.
Dieta bez soli na odchudzanie
Dieta jest dosyć prosta. Główna zasada – nie można dodawać soli do pokarmów podczas gotowania, jedynie bardzo małą ilość można dodać już po przygotowaniu. Pokarm należy spożywać maleńkimi dawkami 4 – 5 razy dziennie, gotować należy bez dodawania oleju – można piec, gotować. Również zaleca się wypijać 2 litry płynów dziennie, w tym też zieloną herbatę.
Produkty spożywcze dozwolone podczas diety bez soli:
- kaszy z różnorodnych zbóż;
- drób, ryba, chuda wołowina;
- sucharki, chleb żytni;
- zupy z warzyw;
- owoce, jagody, rodzynki, suszona morela, figi;
- jedno jajko dziennie;
- twaróg, chudy ser, mleko.
Z owych produktów można ułożyć zdrowy posiłek, który będzie odpowiadać wszystkim zasadom zdrowego odżywiania. Przytoczymy kilka wariantów:
Wariant pierwszy:
- Śniadanie: kasza owsiana z suszonymi owocami.
- Drugie śniadanie: szklanka kefiru.
- Obiad: zupa drobiowa, kawałek chleba.
- Podwieczorek: dowolny owoc.
- Kolacja: zapiekana ryba z warzywami.
Wariant drugi:
- Śniadanie: jajko, sałatka z kapusty morskiej, herbata.
- Drugie śniadanie: jabłko.
- Obiad: zupa nietłusta, kawałek chleba.
- Podwieczorek: twaróg.
- Kolacja: gotowane warzywa z wołowiną.
Wariant trzeci:
- Śniadanie: twaróg z owocami, herbata.
- Drugie śniadanie: jogurt.
- Obiad: zupa drobiowa, kawałek chleba.
- Podwieczorek: sałatka jarzynowa.
- Kolacja: pilaw z drobiu.

Odżywiając się w taki sposób schudniesz, jednak nie wolno spożywać słodyczy, tłustego pokarmu i soli. W takim wypadku można osiągnąć najlepsze wyniki.
Dieta bez soli - wynikiOdżywiać się zgodnie z zaproponowanym systemem należy przez 14 dni podczas których możesz pozbyć się 8 kg, ale nie więcej niż 5 – 8% ogólnej masy ciała. Należy pamiętać, im więcej zbędnych kilogramówtym szybciej ich się pozbędziesz. Jeśli zbędnych kilogramów jest niewiele, to ich się pozbyć jest trudniej, ponieważ organizm nie może się nastawić na nowy metabolizm, który zmienia masę ciała.
Prościej mówiąc, lżej jest się pozbyć 5 kg, jeśli ważysz 80 kg, aniżeli jeśli ważysz 50 kg. Wiec wynik może się zmieniać w zależności od masy początkowej.