Dieta gryka i kefir - jak używać?

Specjaliści z racjonalnego odżywiania wśród produktów mających pierwszorzędną wagę dla zrzutu zbędnej wagi, zawsze wspominają grykę i kefir. Wśród zwyczajnych ludzi dieta na gryce i kefirze korzysta dobrą reputacją, jednak nie wszyscy znają jak używać te produkty poprawnie, to znaczy z maksymalnie możliwą korzyścią dla organizmu.
Jak schudnąć na gryce z kefirem?
Odmian diet na gryce i kefirze istnieje dosyć dużo. Miękkie warianty pozwalają na rozcieńczanie pokarmu innymi dietetycznymi produktami, bardziej szorstkie - użytek tylko gryki i kefiru. Wynik srogiej diety jest o wiele skuteczny, jednak wytrwać jej można tylko przy nieobecności poważnych chorób i w ciągu niedługiego czasu, żeby mizerny na składniki odżywcze pokarm nie zaszkodził zdrowiu.
Lekka odmiana diety gryczanego kefiru:
- rankiem - 200 ml kefiru i jabłka;
- dzień - 100 g gryki i 200 g sera;
- wieczorem - 50 g gryki, 100 g - mięsa (wołowina bez tłuszczu, indyczka czy kurza gomółka), 100 g sałaty;
- przed snem - 200 ml kefiru.
Przy srogiej odmianie diety na odchudzanie grykę kefirem należy zalewać. Żeby przygotować główną potrawę diety, należy przemyć szklankę gryki, wysypywać grysik do objętościowego naczynia i zalać 250-300 ml nietłustego kefiru. Pożyteczna na odchudzanie kasza będzie gotowa przez 24 godziny. Zalaną kefirem grykę używają po 100-150 g co 3 godziny, uzupełniając jedzenie filiżanką zielonej herbaty. Lecz dotrzymywać się tej diety dłużej niż tydzień nie wolno!
Jeszcze jedna prosta, lecz skuteczna wariacja diety - zaparzona gryka i kefir. Dla takiego trybu odżywiania grykę dla zachowania cennych substancji zaparzają wrzątkiem na noc: szklankę grysiku na 500 ml wrzątku, wody co rankiem pozostało zlewają, a grykę rozdzieliwszy na kilka przyjęć (bez soli i innych dokładek) wykorzystują w ciągu dnia w jakości głównej potrawy. Zapijać zaparzoną grykę należy bezsmarowym kefirem (norma - 1 litr dziennie).