Dieta przy bólach brzucha: 3 porady, jak jeść, gdy boli brzuch
Właściwa dieta podczas leczenia nie tylko pomoże szybciej wrócić do zdrowia, ale także się zregenerować i odzyskać siły. Lepiej na jakiś czas zrezygnować z ulubionych smakołyków na rzecz gotowanego ryżu i jabłek pieczonych, niż później się zmagać z dolegliwym bólem.
1. Zdrowe i właściwe odżywianie to podstawa
Ból brzucha może mieć różne przyczyny: zatrucie pokarmowe, wrzody żołądka, niestrawność, ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Niezależnie od przyczyny, zawsze należy pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania:
- Częste posiłki. Często, ale mało. Najważniejsze, nie nadwyrężać układu pokarmowego. Musisz jeść często, ale mało. Wtedy na pewno unikniesz uczucia ciężkości i pełności po posiłku na żołądku.
- Temperatura posiłków. Jeśli cierpisz na ból brzucha, to nie warto spożywać gorących posiłków, które podrażniają uszkodzoną błonę śluzową żołądka. Optymalna temperatura posiłków dla osób z chorobami żołądka czy wątroby to 35 – 37°C.
- Konsystencja posiłków. Dokładne i spokojne przeżuwanie pokarmu ułatwia jego trawienie. Osobom, cierpiącym z powodu częstych bólów brzucha, najlepiej spożywać potrawy zmiksowane, w postaci puree, które nie podrażnia chorego żołądka, czy wątroby.
2. Dieta
Dieta w chorobie jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Jeśli lekarz nie zalecił jakiejś specjalnej diety, najlepiej spożywać następujące produkty:
- Ryż. Może to być zwykły biały ryż, który szczególnie jest zalecany na biegunkę i bóle brzucha.
- Jabłka pieczone. Pieczone jabłka zawierają sporą ilość pektyn. Pektyny przyśpieszają przemianę materii oraz oczyszczają organizm. Puree z pieczonych jabłek jest lekko strawne, w dodatku zawiera sporo cennych witamin.
- Rosół. Jeśli nie masz apetytu, ale zdajesz sobie sprawę, że jednak musisz coś jeść, dobrym rozwiązaniem będzie bulion warzywny lub rosół, ale niezbyt tłusty i oczywiście bez dodawania przypraw.
- Banany. Banany są bogatym źródłem cennych witamin i pierwiastków chemicznych, takich jak potas, który pomaga przywrócić równowagę wodno-elektrolitową organizmu, spowodowaną wymiotami lub biegunką. Na dodatek miąższ banana jest bardzo sycący i nie podrażnia żołądka.
- Tosty i sucharki. Jeśli chodzi o tosty, to najlepiej pasują te z białego pieczywa tostowego. Lepiej natomiast zrezygnować w pieczywa pełnoziarnistego i razowego.
3. Niektóre produkty będziesz musiał wyłączyć ze swojej diety
Bólom brzucha często towarzyszy brak apetytu i mdłości. Jednak jak tylko poczujemy się lepiej, natychmiast wracamy do niezdrowych nawyków żywieniowych. Nie warto tego robić. Jakie produkty najlepiej wyłączyć ze swego jadłospisu:
- Jaja. Gotowane jaja i żółtko są żółciopędne, więc lepiej gotować omlet z białek na parze.
- Pikantne potrawy. Lepiej nie spożywać pikantnych sosów, dań mocno doprawionych, domowych przetworów.
- Nabiał. Jeśli borykasz się z chorobami żołądkowymi, pod żadnym pozorem nie możesz jeść nabiału. Jedyne, co możesz spożywać, ale z umiarem, to chude mleko i naturalny jogurt.
- Smażone i tłuste potrawy. Podczas leczenia obowiązuje całkowity zakaz spożywania tłustych i smażonych dań, ponieważ tłuszcz jest ciężkostrawny.
- Świeże owoce i warzywa. W ostrej fazie choroby lepiej zrezygnować ze surowych warzyw i owoców nawet nie zważając na to, że są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.