Dla tych, kto odprawił dietę do paleniska

Oto niżej uniwersalne lekarstwa na wszystkie choroby serdeczne. Jeśli mocno zechcieć, to można zrobić to w domu. Nie wiemy jak Państwo, lecz poszliśmy do sklepu za czekoladą.

Tort Malteser

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 1

Składniki:

  • 200 g brunatnego cukru;
  • 185 ml mleka;
  • 125 g masła;
  • 115 g mąki ze spulchniaczem;
  • 75 g mąki;
  • 50 g kakao-proszku;
  • 3 jajka, z lekka zbitych;
  • 185 g masła;
  • 345 g cukrowego pudru;
  • 95 g proszku słodowego mleka;
  • 1 łyżka stołowa suchego mleka;
  • 465 g Maltesers.

Glazura czekoladowa:

  • 300 g ciemnej czekolady;
  • 125 ml (1/2 szklanki) bitej śmietany;
  • 30 g masła.

Krok 1. Zmieszać cukier, olej i mleko. Postawić na malutki ogień i mieszać, aż masa nie stanie się jednorodną.

Krok 2. Mieszamy mąkę, kakao, olej (w okruch). Dodać zbite jajko. Wszystko dobrze mieszamy. Wyłożyć masę do naoliwionej formy i wypiekać przy temperaturze 180 stopni w ciągu 55 minut.

Krok 3. Przygotowujemy glazurę czekoladową. Należy połamać czekoladę na malutkie kawałeczki, dodać śmietankę, masło. Postawić na malutki ogień i roztopić masę. Trochę ostudzić, potem zbić mikserem do jednorodnej masy, pocukrować, dodać suche mleko. Wszyscy razem zbić. Ostudzić.

Krok 4. Akuratnie rozkroić placek na 3 lub 4 części. Każdy z nich nasmarować kremem i polać glazurą. Postawić do lodówki na 1 godzinę 30 minut.

Krok 5. Dalej rozprowadzić resztę glazury czekoladowej po powierzchni tortu. Ubrać go cukierkami Maltesers.

Mus Oreo

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 2

Składniki:

  • herbatnik Oreo;
  • 2 st. łyżki roztopionego masła;
  • 2 st. łyżki mleka;
  • 1/2 szklanka gęstej śmietanki;
  • 2 szklanka tartej czekolady;
  • 2 szklankę bitej śmietany.

Będziesz potrzebowała blisko 15 ciasteczek Oreo i rozprowadzicie je po formach do pieczywa. Zmieszajcie roztopiony olej i mleko i polejcie tą masą herbatnik. Czekoladę zmieszajcie ze śmietanką i roztopcie w kuchence mikrofalowej, okresowo mieszając. Dajcie jemu ochłonąć do pokojowej temperatury. Potem w jednej dużej misce zmieszajcie czekoladę, i bitą śmietanę. Część tej masy zalejcie do formy nad herbatnikiem, z góry znów posypcie herbatnikiem i znów zalejcie musem. Nakryjcie formę folią i zostawcie mus w lodówce co najmniej na trzy godziny. Deser jest gotowy!

Czekoladowa "bomba"

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 3

Składniki:

  • 3/4 szklanki miękkiego masła;
  • 3/4 szklanki brunatnego cukru;
  • 1/4 szklanki białego cukru;
  • 2 st. łyżki mleka;
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii;
  • 2 szklanka mąki;
  • szczypta soli;
  • 2 szklanki czekoladowych chipsów (albo pokrojonej czekolady);
  • przygotowany brownie (można kupić gotową mieszankę: on musi wyjść bardzo miękkim i mokrym);
  • czekoladowa glazura.

Robimy ciasto. Mikserem zbijamy masło i cukier. Dodajemy wanilię. Po tym mąka i szczypta soli. Wsypujemy do mieszanki 1 szklankę czekolady. Lepimy rękami niewielkie kłębki z ciasta (rozmiarem do łyżki stołowej) i wykładamy je na folię. Potem kładziemy do zamrażalnika w przybliżeniu na godzinę.

Gotowy brownie kroimy na kawałki i rękami kształtujemy na płasko. Kłębek przygotowanego ciasta akuratnie odwróćcie plackiem, co wyszło. Ciasto powinno być w całości zamknięte mieszanką z brownie. Po tym pokładziecie kłębki do tyłu zamrażalnika na 30 minut.

Przygotujcie glazurę. Nasadziwszy każdy kłębek na widełki, w całości nasmarujcie go do czekolady, pokładźcie na folię, posypcie czekoladą i dajcie trochę postać w lodówce.

Cupcake z podwójną czekoladą

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 4

Składniki:

  • 250 ml gęstego kremu;
  • 450 g ciemnej czekolady wysokiej jakości;
  • 5 jajek;
  • 165 g cukrowego pudru;
  • 150 g pszennej mąki;
  • 1 st. łyżka kakao-proszku;
  • 1/2 łyżki spulchniacza.
  • Dla sosu:
  • 100 g ciemnej czekolady;
  • 80 ml płynnego kremu.

Rozgrzejcie piecyk do 180 stopni. Postawcie krem na powolny ogień i zmieszajcie z czekoladą. Dajcie masie ochłonąć.

Zbijajcie jajka i cukier dopóki one w dwa razy nie wzbiorą w objętości. Po tym ostrożnie zmieszajcie masę co wyszła z czekoladowym kremem. Dalej dodajcie mąkę, kakao i spulchniacz. Rozlejcie mieszankę po formach i wypiekajcie 15-20 minut.

Przygotujcie sos roztopiwszy i zmieszawszy wszystkie ingredienty na wodnej łaźni. Dajcie trochę ochłonąć i można podawać razem z ciastkami.

Cheesecake ze słonym arachidowym karmelem

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 5

Składniki:

Podstawa:

  • 400 g czekoladowego herbatnika;
  • 150 g niesłonego roztopionego masła.

Karmel:

  • 1,5 szklanki białego cukru;
  • 1/4 szklanki zimnej wody;
  • 1 szklanka gęstego kremu;
  • 3/4 z lekka rozdrobnionego słonego arachidu.

Ciemna czekolada:

  • 5 g niesłonego masła;
  • 260 g ciemnej czekolady;
  • 1/2 szklanka gęstego kremu.

Biała czekolada:

  • 150 g białej czekolady;
  • 1/4 szklanka gorącej wody;
  • 3 łyżki żelatyny;
  • 375 g śmietankowego sera pokojowej temperatury;
  • 1/2 szklanki białego cukru;
  • 3/4 szklanki gęstego kremu.

Beza:

  • 2 jajczarskie białka;
  • 1/2 szklanki białego cukru.

Pokruszycie herbatnik w robocie kuchennym. Zmieszajcie go z roztopionym olejem i rozprowadżcie po formie dla wypiekania po dnie i z boków. Postawcie do lodówki na 30 minut.

Dla przygotowania karmelu zmieszajcie cukier i wodę w rondlu i postawcie na ogień. Mieszajcie dopóki cukier nie rozpuści się. Po tym pogotujecie karmel jeszcze w ciągu minut 15-20, żeby ona nabyła złoty odcień. Zdjąwszy z ognia od razu rzetelnie zmieszajcie karmel z kremem. Potem znów postawcie rondel na ogień jeszcze w ciągu 2 minut. Zdejmijcie z ognia i dajcie ochłonąć w ciągu 30 minut, po tym dodajcie do mieszanki arachid. Arachidowy karmel jest gotowy. Zalejcie do formy nad herbatnikiem, nakryjcie spożywczą folią i zostawcie na noc w lodówce.

Dla pierwszej czekoladowej warstwy roztopicie w kuchence mikrofalowej 5 g masła i 60 g ciemnej czekolady. Bardzo szybko zalejcie go nad karmelem.

Dla białej warstwy roztopicie białą czekoladę na wodnej łaźni. W malutkiej misce przygotujcie żelatynę. W dużej misce zbijcie śmietankowy ser i cukier do otrzymania jednorodnej masy. Potem wlać do tej masy krem, roztopioną białą czekoladę i żelatynę. Zalać twarogowy krem do formy nad ciemną czekoladą, nakryć folią i chłodzić w lodówce blisko 4 godzin.

Teraz przygotowujemy końcową warstwę ciemnej czekolady. Dlatego na średnim ogniu roztopicie czekoladę, co pozostała i krem. Zalejcie masę nad twarogowym kremem.

Dla przygotowania bezy ubijajcie jajczarskie białka w misce dopóki one nie zostaną podobne do kremu. Cukrujcie i zbijajcie dopóki mieszanka nie stanie się połyskującą i cukier w całości nie rozpuści się.

Nagrzewajcie piecyk do 100 stopni i na papierze dla wypiekania za pomocą cukierniczego worka zróbcie malutkie piramidy z bezy. Wypiekajcie w ciągu 45 minut. Ubierzcie piramidami sam placek i można podawać gościom.

Fondant

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 6

Składniki:

  • 90 g gorzkiej czekolady;
  • 2 jajka;
  • 65 g masła;
  • 75 g cukru;
  • 40 g pszennej mąki.

Nagrzewajcie piecyk do 190 stopni. Na wodnej łaźni roztopicie najpierw czekoladę, potem dodajcie pokrojone masło. Trzymajcie mieszankę na łaźni do momentu, aż tłuszcz będzie roztapiał się. Zbijamy cukier i jajka do piany, dodajemy czekoladową masę, mieszamy. Dodajemy mąkę, mieszamy łopatką masę kołowymi ruchami. Oliwimy formy śmietankowym, zalewamy je ciastem na 3/4 wysokości. Kładziemy wszystko do piecyka, wypiekamy do motyki, lecz żeby środeczek pozostał płynnym.

Czekoladowy tort

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 7

Składniki:

  • 3 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki;
  • 2-3 st. łyżki kakao;
  • leśne, czy włoskie orzechy.

Do glazury będą potrzebne:

  • pół szklanki cukru;
  • 3 st. łyżki mleka;
  • 50 g masła;
  • 4-5 st. łyżek kakao;
  • 3-4 st. łyżki mleka skondensowanego.

Najpierw należy przygotować zwyczajne biszkoptowe ciasto. Dlatego należy zbić jajka razem z cukrem do ogólnego zwiększenia masy do dwóch razy, a potem dodać mąkę i zbić do jednolitej konsystencji. Lecz należy uwzględniać to, że będzie potrzebne miejsce po to, żeby dodać kakao, ciasto z nim stanie się jeszcze gęstsze.

Dodając kakao dobrze mieszamy do pełnej nieobecności grudek. Oliwić czarę multicookierza śmietankowym masłem,czy margaryną i wylać tam ciasto. Wystawiamy reżim "Pieczywo" w przybliżeniu na 65 minut. Potem przysłaniamy przykrywką i przystępujemy do przygotowania glazury i ozdoby do tortu. W rondel wylewamy mleko, dodajemy masło, kakao i cukier, stawiamy na malutki ogień i zaczynamy mieszać, aż nie zgęstnieje. Potem dodajemy mleko skondensowane, jeszcze raz mieszamy i zostajemy glazurę chłodnieć.

Dostajemy gotowy biszkoptowy placek. Dajemy jemu ochłonąć, a potem można rozkroić biszkopt na dwie połowy. Wykładamy pierwszy biszkopt i smarujemy go glazurą, w tym wypadku czym więcej glazury, tym więcej przepojony wyjdzie tort, a z góry posypałyśmy orzeszkami. Z góry nakrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy procedurę. Dla ozdoby podejdzie marmolada, kolorowa glazura, owoce, czy bita śmietana.

Placek z mascarpone

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 8

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady;
  • 200 g masła;
  • 5 jajek;
  • 140 g mąki;
  • 500 g sera mascarpone;
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu;
  • 1 łyżka spulchniacza;
  • 200 g cukru;
  • 200 g porzeczki.

Piecyk rozgrzejcie do 180 stopni. Mąkę należy przesiewać ze spulchniaczem.

Masło pokrojone kostkami i połamaną czekoladę roztopicie na wodnej łaźni do jednorodnej konsystencji. Mieszajcie, trochę ostudźcie.

Zbijcie w mikserze na wysokiej szybkości 3 jajka i 150 g cukru do sumiastej białej piany – masa musi wezbrać w objętości w kilka razy.

Potem należy obniżyć szybkość średnim i cienkim strumieniem wlać ciepłą czekoladową masę. Nareszcie przełączyć miksera na minimalną szybkość i po 1 łyżce stołowej dodać mąkę ze spulchniaczem. Jak tylko masa stanie się jednorodną wyłączyć mikser.

W drugim naczyniu zbijcie mascarpone z jajkami co pozostały, cukrem i waniliowym ekstraktem.

Oliwcie formę masłem i posypcie mąką. Wyłóżcie na dno 3 warstwami: połowę czekoladowej masy, nadzienie z serem i znów czekoladową. Powierzchnię każdej warstwy należy wyrównać przed następnym. Dla stworzenia marmurowego wzoru zróbcie kołowe rozwody widełkami.

Postawcie formę do piecyka na godzinę. Gotowość sprawdźcie wykałaczką: ona musi wchodzić miękko, a wychodzić suchą. Ubierzcie gotowy placek świeżymi jagodami i cukrowym pudrem.

Liściowy tort

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 9

Składniki:

  • 2 tabliczki jakościowej gorzkiej czekolady;
  • 3 jajka;
  • 200 g masła;
  • 200 g brunatnego cukru;
  • 100 g mąki;
  • 1 st. łyżka kakao-proszku.

W głębokim metalowym naczyniu za pomocą wodnej łaźni roztopicie 2 tabliczki czekolady i masło. Otrzymawszy płynną konsystencję dajcie jej z lekka ochłonąć. O tej porze zbijcie konieczną ilość jajek, stopniowo cukrując do nich brunatny. Wystygłą czekoladowo-maślaną masę dodajcie do zbitych jajek. Rzetelnie całe to mieszajcie, a potem pokładziecie tam łyżkę stołową kakao i 100 g mąki. Wciąż raz rzetelnie mieszajcie. Dno formy, w której będziecie wypiekały swój czekoladowy brownie wyłożycie pergaminem dla wypiekania, żeby masa nie przylepiała się do ścianek. Przygotowaną mieszankę zalejcie do formy i wyślijcie do rozgrzanego zawczasu piecyka na 20-25 minut. Optymalna temperatura dla pieczywa - 180 stopni. Ostudźcie gotowy placek. Deser jest gotowy!

Muffiny

dla tych kto odprawił dietę do paleniska 10

Składniki:

  • 300 g ciemnej czekolady;
  • 125 g niesłonego masła;
  • 260 g mąki ze spulchniaczem;
  • 1/4 łyżki spulchniacza;
  • 1/4 szklanki kakao-proszku;
  • 1/4 szklanki brunatnego cukru;
  • 185 ml mleka;
  • 2 jajka;
  • 3 pokrojone batony Mars.

Rozgrzejcie piecyk do 180 stopni i naoliwcie olejem formę dla wypiekania. Na wodnej łaźni roztopicie połowę czekolady i masło. Zostawcie chłodnieć. W dużą miskę przesiewajcie mąkę, spulchniacz i kakao. W drugiej misce zbijcie jajka i mleko. Dodajcie suchą mieszankę i czekoladową pastę.

Rozlejcie ciasto po formach i wypiekajcie w ciągu 20 minut. Czekoladę co pozostała również roztopcie na wodnej łaźni, polejcie keks, pokładźcie na niego kilka kawałeczków batonu Mars i znów zalejcie czekoladą.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty