Domowe sposoby na odkamienianie – jak usunąć kamień z czajnika?

Z czasem w każdym czajniku lub na jego spirali elektrycznej osadza się gruba warstwa kamienia. To są osady soli potasu i magnezu z twardej wody. Nawet jeśli zawsze używać wody filtrowanej, problemów z kamieniem nie unikniesz. Czajnik elektryczny może też ulec uszkodzeniu z powodu przegrzania brudnej spirali, a używanie czajnika z kamieniem jest niebezpieczne dla zdrowia.
We wszystkich domowych metodach usuwania kamienia z czajnika stosowane są różne rozwiązania na podstawie kwasu.
Jak usunąć kamień z czajnika?
Usuwanie kamienia z czajników metalowych za pomocą octu – to najprostszy i najskuteczniejszy sposób. Trzeba wlać do czajnika litr wody i pół szklanki octu, doprowadzić roztwór do wrzenia i obserwować jak znika kamień kotłowy. Jeśli jeszcze się trzyma – zagotować czajnik ponownie około 15 minut. Dla czajników emaliowanych nadaje się sposób czyszczenia za pomocą sody. Należy wypełnić czajnik wodą i dodać łyżkę sody, powoli gotować 30 minut. Następnie naczynie należy oczyścić, wlać czystą wodę i postawić na ogień, aby pozostałości sody rozpuściły się.
Jeśli czajnik jest w zaniedbanym stanie, warto stosować gotowanie na przemian z sodą, potem z kwasem cytrynowym, a następnie z octem. Taki sposób nie nadaje się do czyszczenia czajników elektrycznych.
Do usuwania kamienia kotłowego można również użyć obierków z ziemniaków i jabłek. Trzeba je dobrze umyć, zalać wodą i niedługi czas gotować, następnie wodę należy wylać, czajnik spłukać. Taka metoda również nie sprawdza się w przypadku czajników elektrycznych.
Jak usunąć kamień z czajnika elektrycznego?
Z czajnika elektrycznego można pozbyć się kamienia za pomocą roztworu kwasku cytrynowego. Do litra wody należy dodać dwie paczki kwasku i zagotować. Osad ze spirali zniknie bez śladu.
Aby nie mieć do czynienia z zastarzałym kamieniem, warto raz w miesiącu gotować wodę w czajniku z dodatkiem kwasku cytrynowego i za każdym razem wlewać do niego świeżą, filtrowaną wodę.