Domowy ser – kilka sprawdzonych przepisów

domowy ser

Nigdy nie myślały zostać serowarem? A na próżno! Bardzo trafnie do porannej filiżanki kawy podejdzie kawałeczek domowego holenderskiego sera, czy słonej bryndzy własnej produkcji. Domowy ser przyjemnie zdziwi waszą rodzinę, a jego przepis tylko zdaje się skomplikowanym – naprawdę i czasu na przygotowanie domowego sera odchodzi trochę, i mleko to co pozostaje jest gdzie zastosować. Poza tym możecie eksperymentować w procesie i dodając więcej soli otrzymać bryndzę więcej podobną do Adygejskiego sera. Czy czynić ser twardszym, silniej wyciskając pod knotem?

Holenderski ser w domowych warunkach

Na pewno kupując w sklepie kawałeczek apetycznego sera nie raz stawialiście pytanie: jak czynić domowy ser? Zdaje się, że to dosyć skomplikowany proces, lecz naprawdę wszystko jest znacznie prościej. Jeśli w obecności jest mleko, co nieobowiązkowo jest już kwaśne, to spróbujcie przygotować domowy ser – jego przepis was przyjemnie zdziwi swoją lekkością i prostotą.

Składniki:

  • mleko – 3 l;
  • ser – 2 kg;
  • olej śmietankowy – 100 g;
  • jajka – 1 szt.;
  • soda – 1/2 łyżki;
  • sól – według smaku.

Przygotowanie

Najpierw mleko udowadniamy do wrzenia i zarzucamy ser, zawczasu zgniótłszy go. Potem zmniejszamy ogień i stale mieszając, stale gotujemy. Proces gotowania przedłużamy dopóki nie stwarza się serwatka i ser stanie według konsystencji przypominać gumę. Odrzucamy ser na durszlak i przyciskamy, żeby szła serwatka.

Potem roztapiamy masło w osobnym rondelku, dodajemy ser i na malutkim ogniu mieszamy. Dodajemy jajko, sól i sodę, znów dobrze mieszamy. Obowiązkowo śledzicie, żeby masa nie przystała do ścianek rondla. Kiedy ser nabędzie konsystencję ubitego kremu i zacznie gęstnieć, ogień wyłączamy. Teraz czekamy, aż masa trochę oziębnie i wykładamy ją na stół. Mieszamy, kształtujemy do potrzebnej formy, zawracamy do spożywczej folii i odprawiamy domowy holenderski ser do lodówki.

Domowy ser w szybkowarze

Jeśli macie kwaśne mleko możecie tylko ucieszyć się – teraz u was pojawiła się przepiękna możliwość zrobić ser w domowych warunkach.

Składniki:

  • mleko kwaśne – 1 l;
  • jajka – 1 szt.;
  • sól – 1 łyżka.

Przygotowanie

Zbijamy jajko z solą, mieszamy z mlekiem, co jest już kwaśne i wylewamy do czary szybkowaru. Ustalamy timer w reżimie "Pirog" na 20 minut. Tymczasem zaścielamy rondelek merlą do kilku warstw, albo ustalamy durszlak i zawartość z czary wylewamy do rondla. Zawracamy ser do merli i stawiamy pod knot na kilka godzin. Czym dłużej będziesz trzymać knot, tym więcej płynu wyjdzie z sera i on wyjdzie bardziej suchy. Jeśli lubicie ser miększy i elastyczny, to po knocie możecie zmoczyć jego w serwatce, co wydzieliła się w ciągu przygotowania, w przybliżeniu na 1-2 godziny. Nawiasem mówiąc, do przepisu domowego twardego sera, czy bryndzy możecie dodać drobno pokrajaną natkę i otrzymacie domowy ser z natką, który nie tylko będzie miał przepiękne smakowe jakości, ale i zadziwiająco wygląda na stole i ma czarujący aromat.

Ser bryndza w domowych warunkach

Składniki:

  • mleko – 2 l;
  • jajka – 6 szt.;
  • domowy ser przepis
  • sól – 2 st. łyżki;
  • śmietana – 400 g.

Przygotowanie

Zagotujecie mleko z solą, potem zbijcie jajka ze śmietaną i zmieszajcie z mlekiem. Nie zaprzestając mieszać udowodnijcie na niewielkim ogniu do wrzenia, żeby mleko zgęstniało i oddzieliła się serwatka. Na czysty durszlak wyłóżcie kilka warstw merli i wylejcie otrzymaną mieszankę. Potem, jak serwatka już całkiem ścieknie, zawińcie bryndzę do merli i pokładźcie pod knot na kilka godzin, czy na noc. Po tym odprawcie ser bryndzę do lodówki.

 
Powiązane artykuły:
Kisiel mleczny, czyli budyń – prosty przepis smakołyków
Jeśli wasze dziecko nie chce pić mleka, takie konieczne jego rosnącemu organizmowi, przygotujcie mu budyń. Ten napój nie tylko jest pożyteczny, ale i ma bardzo przyjemny smak. Od takiego deseru nie zrezygnuje żadne dziecko!
Topiony ser w domowych warunkach
Nie chcecie kupować wyrobów mleczarskich w sklepach? Przecież w trakcie przygotowania do nich dodają dużo niepotrzebnych dokładek. Lepiej próbujcie przygotować wszystko samodzielnie. Dziś rozpatrzymy pytanie: "Jak przygotować topiony ser w domowych warunkach"?
Kefir w domowych warunkach
Domowy kefir – to źródło pożytecznej flory mlecznej i do tego smaczna i odżywcza potrawa doskonale odpowiednia do śniadania. Przepisy domowego kefiru dokładnie rozebraliśmy w tym artykule.
Grecki jogurt – smaczny produkt z dużą zawartością białka
Grecki jogurt jest prostym jogurtem, tylko gęstej konsystencji. I dziś dokładnie zorientujemy się, jak jego zrobić w domowych warunkach i które potrawy można z nim przygotować. Czytamy nasze rady i bierzemy na notatkę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty