Dostępna i bardzo efektywna dieta na kapuście

Kapusta – warzywo z niską energetyczną wartością, dostępne dla każdego w dobrej cenie. Jej popularność jest uwarunkowana bardzo małą kalorycznością – zaledwie 26 kcal mieści się w stu gramach świeżego warzywa. Toteż dosyć często wykorzystuje się ją w przeróżnych metodykach odchudzania.
Jedna z bardzo prostych – dieta na gotowanej kapuście. Trwa ona 5-7 dni, trzeba wyłączyć cukier i sól. Jeść gotowaną kapustę dozwolono w nieograniczonych ilościach każde dwie godziny. Oprócz tego można używać warzywa. Po to, żeby urozmaicać jadłospis, gotować należy różne gatunki kapusty: białą, brokuł, pekińską, kalarepę i inne.
Diety na podstawie kapusty
Istnieje masa wariantów kapuścianych diet, lecz najbardziej upatrzona pozwala na użytek białej kapusty w świeżym, kiszonym, duszonym wyglądzie czy przygotowaną na parze. Taka metodyka trwa nie więcej niż dziesięć dni. W ten okres rekomenduje się pić dużo wody, posilać się często lecz niewielkimi porcjami. Herbatę trzeba pić bez cukru.
Dieta na morskiej kapuście
Morska kapusta – bardzo pożyteczny produkt, bogaty jodem. Dieta na jej podstawie – efektywna i prosta. Trzymać się jej trzeba w ciągu jednego tygodnia. O tej porze można pić nieograniczoną ilość czystej wody, zjadać nie więcej niż trzysta gram morskiej kapusty i takiej samej ilości owoców morza. Posilać się trzeba ostrożnie, zawczasu rozdzieliwszy pokarm na 5 równych części. Taka metodyka pozwoli za tydzień pozbyć od 4 kilogramów.
Dieta na duszonej kapuście
Duszona kapusta ma bardzo niską kaloryczność – 56 kcal w stu gramach. Toż akurat taka potrawa dość często wykorzystywana jest dla tych ,co chcą schudnąć. Taka dieta jest obliczona na tydzień, lecz na życzenie można przetrwać i dłużej.
Dlatego, żeby przygotować dietetyczną duszoną kapustę, trzeba wziąć niewielką kapustę, cebulę, marchew, pomidory, olej roślinny, wodę i sojowy sos. Wszystkie składniki poszatkować. Najpierw gasić kapustę do jej rozmiękania, potem dodać inne produkty.