Duma kuchni francuskiej – serowa zupa z białym winem

Sposobów przygotowania serowych zup jest mnóstwo, ale właśnie ten podbił nas.
Duma kuchni francuskiej

Gorąca, delikatna emulsja z sera i bulionu – to po prostu święto kuchni francuskiej. Przygotować zupę jest dość łatwo, z tym przepisem sprawi się każdy.

Składniki:

  • bulion z kurczaka – 500 ml;
  • ser –75 g;
  • białe wino wytrawne – 75 ml;
  • mąka pszenna – 1 łyżka;
  • żółtko – 2 szt.;
  • masło – 30g;
  • śmietana – 2 łyżki;
  • czosnkowy olej – 1 łyżka;
  • gałka muszkatołowa (proszek) – na końcu noża;
  • pietruszka dla ozdoby;
  • bagietka – 1 szt.;
  • sól i czarny mielony pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Bagietkę pokrójcie w cienkie plastry, nasmarujcie je czosnkowym olejem i wyślijcie do zawczasu rozgrzanego piekarnika na 5–10 minut.
  2. Masło roztopcie w rondelku. Dodajcie mąkę i z lekka ją obsmażcie.
  3. Wlejcie do rondla gorący bulion z kurczaka. Wymieszajcie trzepaczką, żeby nie pozostało grudek.
  4. Dodajcie wino. Doprowadźcie zupę do wrzenia, a potem gotujcie jeszcze w ciągu 5 minut. Następnie zdejmijcie z ognia.
  5. Ser natrzyjcie na tarce i dodajcie do zupy. Dobrze wymieszajcie potrawę, aż ser w całości się roztopi.
  6. Żółtka połączcie ze śmietaną. Wymieszajcie otrzymaną masę i wlejcie ją do zupy. Aktywnie mieszajcie wszystko trzepaczką.
  7. Dodajcie gałkę muszkatołową. Posólcie i popieprzcie.
  8. Trochę nagrzejcie zupę. Przed podaniem ubierzcie gałęzią pietruszki i grzankami.

Bon appetit!

źródło:KitchenMag
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty