Dynia zapiekana z miodem w piecyku
Dynia jest słynna swoimi cennymi właściwościami i dobroczynnym wpływem na pracę wszystkich systemów organizmu. Istnieje masa przepisów rozmaitych dań z dyni, lecz dziś porozmawiamy o pojednaniu warzywa z miodem i zapiekaniu go w piecyku. Każdy z zaproponowanych przepisów pozwoli otrzymać rzeczywiście smaczne i pożyteczne smakołyki, którymi można rozkoszować się z filiżanką gorącej herbaty.
Dynia zapiekana kawałeczkami w piecyku z miodem – przepis
Składniki:
- dynia świeża – 330 g;
- miód płynny kwiatowy – 40 g;
- woda – 30 ml;
- olej słonecznikowy, czy oliwny bezwonny – 15-20 ml;
- cukier – 25 g.
Przygotowanie
Dla zapiekania w piecyku koniecznie wybierać dynię cukrowego gatunku. Ona niewątpliwie wyjdzie bardziej delikatną i smaczną. Płód przed przygotowaniem należy pomyć, rozkroić najpierw wpół, wyciągnąć nasienie z miąższem, a potem kroić cząstkami grubością do dwóch centymetrów. W misce mieszamy wodę, miód kwiatowy płynny i olej słonecznikowy. Na życzenie do otrzymanej mieszanki można dodać trochę mielonego cynamonu. Polewamy otrzymaną mieszanką kawałki dyni, co jest już ułożona się do formy dla przygotowania w piecyku czy na deko i odprawiamy je dla zapiekania do rozgrzanego do 185 stopni urządzenia na pięćdziesiąt minut. Za dziesięć minut do zakończenia procesu posypujemy kawałki dyni z góry cukrem i zwiększamy temperaturę piecyka do maksimum.
Dynia zapiekana w piecyku z miodem, orzechami i cynamonem
Składniki:
- dynia malutka – 1 szt.;
- orzechy dowolne na wybór – 220 g;
- cynamon mielony – 1 szczypta;
- miód – 160-190 g;
- sok cytrynowy – 20 ml.
Przygotowanie
Żeby zapiec dynię wybieramy niewielki płód, myjemy go rzetelnie i wycieramy do sucha. Teraz akuratnie ścinamy z góry przykrywkę i przez otrzymany otwór wyciągamy nasienie i wyczyszczamy łyżką włóknisty miąższ. Orzechy podsuszamy w piecyku czy na suchej patelni, a potem rozcieramy do otrzymania okrucha w moździerzu czy przemielamy w blenderze. Mieszamy orzechową masę z miodem, cynamonem i cytrynowym sokiem i wypełniamy otrzymaną masą pustkę w dyni.
Przysłaniamy otwór dyni ściętą "przykrywką", rozlokowujemy wyrób, do którego nalewamy zupełnie niedużo wody i zapiekamy smakołyki w ciągu pół godziny przy temperaturze 185 stopni.
Po sygnale zostawiamy dynię jeszcze na pewny czas w dętej szafie, a potem przemieszczamy na potrawę i możemy podawać.
Dynia zapiekana z jabłkami, miodem i śmietaną
Składniki:
- dynia – 850 g;
- jabłka – 450 g;
- orzechy dowolne na wybór – 40 g;
- cynamon mielony – 5 g;
- miód – 70 g;
- śmietana – 130 g;
- rodzynki bez kostek – 1 garść;
- olej śmietankowy – 55 g;
- suchary paniery – 35-50 g.
Przygotowanie
Nim odprawiać zapiekać się dynię z jabłkami, ją należy połuszczyć i wnętrzności, potem kroić kostkami i przypuścić do niewielkiego rozmiękania na patelni z olejem śmietankową i niewielką ilością wody. Aż dynia gasi się, oczyszczamy jabłuszka od rdzeni i za pragnieniem od skórek i kroimy je na cienkie cząstki. Przygotowujemy również i zalewanie, zmieszawszy śmietanę z miodem, tłuczonymi orzechami i cynamonem mielonym. Orzechy należy zawczasu podsuszyć w piecyku, czy na suchej patelni.
Teraz wykładamy do tłuści i przysypaną sucharami formę dynię, posypujemy kawałki rozparzonymi rodzynkami i deprawujemy z góry cząstki jabłuszek. Polewamy kompozycję mieszanką z miodu i śmietany i odprawiamy zapiekać się przy maksymalnej temperaturze na pół godziny.
Ten wariant smakołyków można uzupełnić dyniowym nasieniem, zamieniwszy nimi orzechy, a także w zamian śmietany wykorzystać naturalny jogurt.