Dyniowy sok z pomarańczami na zimę

dyniowy sok z pomarańczami na zimę

U was urosła dynia, a już nie znacie, jak ją zaopatrzyć się na zapas? W tym wam pomoże nasz przepis, jak przygotować dyniowy sok z pomarańczą. Taki napój ucieszy zimowymi wieczorami i będzie ładował nie tylko witaminami, ale i energią, a także oczyści organizm od toksyn, leszów, ucieszy układ nerwowy.

Przepis dyniowego soku z pomarańczami na zimę

Składniki:

  • dynia – 8 kg;
  • pomarańcze świeże – 1,5 kg;
  • cukier – 2 kg;
  • kwas cytrynowy – 5 łyżek;
  • woda filtrowana – 6 l.

Przygotowanie

Więc dynię najpierw przemywamy, oczyszczamy i wyjmujemy akuratnie środek z nasieniem. Miąższ kroimy niewielkimi kostkami i układamy do miski. Z pomarańczy zdejmujemy akuratnie skórkę cytrynową i nacieramy ją na tarce. Mieszamy dynię ze skórką cytrynową, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogień. Gotujemy w ciągu 20 minut do miękkiego stanu, a potem dajemy zawartości rondla trochę ochłonąć. Dalej zbijamy wszystko blenderem, dodajemy sok pomarańczowy, rzucamy granat i cukier. Rzetelnie mieszamy, udowadniamy do gotowania się i gotujemy w ciągu 5 minut, a potem od razu rozlewamy dyniowy sok z pomarańczą po słoikach i wtaczamy.

Dyniowy sok z pomarańczami i suszoną morelą na zimę

Składniki:

  • suszona morela – 500 g;
  • cukier – 1,3 kg;
  • dynia – 5 kg;
  • pomarańcza – 2 szt.;
  • drobny kwasek cytrynowy – 15 g;
  • woda filtrowana – 3 l.

Przygotowanie

Dynię obrabiamy i kroimy miąższ niewielkimi kawałkami. Pomarańczę przemywamy, rozdrabniamy w blenderze razem ze skórką cytrynową. Suszoną morelę moczymy na 10 minut w ciepłej wodzie, a potem szatkujemy na kilka części. Teraz tłumaczymy wszystkie przygotowane ingredienty do głębokiego aluminiowego rondla, zalewamy czystą wodą i stawiamy na ogień. Po gotowaniu się nakrywamy naczynie przykrywką i gotujemy blisko 2 godzin. Potem zdejmujemy rondel z płyty, ostudzamy jej zawartość, wywar akuratnie przelewamy do miski, a kawałeczki suszonej moreli i dyni piurujemy blenderem do otrzymania jednorodnej masy. Po tym wlewamy trochę płynu, mieszamy i dodajemy według smaku cukier i kwas cytrynowy. Udowadniamy do gotowania się i gotujemy mieszając, aż kryształy w całości nie rozpuszczą się. Dalej dolewamy wywar, znów mieszamy, przegotowujemy i rozlewamy po czystych bańkach, korkujemy i sprzątamy dla trwałego przechowywania do ciemnego, chłodnego miejsca.

Dyniowy sok z pomarańczą w domowych warunkach

Składniki:

  • dynia – 1 szt.;
  • kwasek cytrynowy – 10 g;
  • cukier – 200 g;
  • pomarańcze – 3 szt.;
  • woda filtrowana.

Przygotowanie

Dynię obrabiamy, kroimy drobnymi kawałeczkami, wykładamy do czary szybkowaru i zalewamy wodą tak, by ona zamykała wszystkie kawałeczki. Wstawiamy program "Pieczywo" i po zagotowaniu się wyłączamy przyrząd. Dynię ostudzamy, a potem przecieramy przez sitko i wracamy masę do czary multiwaru. Dodajemy według smaku cukier i kwasek cytrynowy. Pomarańcze przemywamy, wyciskamy z nich sok i dodajemy go do dyniowej masy. Wybieramy reżim "Pieczywo", udowadniamy do wrzenia i od razu rozlewamy sok owocowy po bańkach.

Dyniowy sok z pomarańczą i cytryną

Składniki:

  • dynia – 1 szt.;
  • cukier – 300 g;
  • cytryna – 2 szt.;
  • woda filtrowana;
  • przepis dyniowego soku z pomarańczami na zimę
  • pomarańcza – 2 szt.

Przygotowanie

Dynię obrabiamy, kroimy miąższ niewielkimi kawałkami, wykładamy do rondla i zalewamy czystą wodą. Po zagotowaniu się, gotujemy 15 minut, a potem zdejmujemy naczynie z płyty i ostudzamy całą zawartość. Potem przecieramy wszystko przez metalowe drobne sitko i wsypujemy cukier. Z cytrusów wyciskamy cały sok i dodajemy go do dyniowej masy. Po tym mieszamy napój i przegotowujemy go 5 minut, rozlewamy po zawczasu przygotowanych bańkach i wtaczamy przykrywkami.

 
Powiązane artykuły:
Suszone śliwy w domowych warunkach – przepiękne dopełnienie do potraw
Wśród owocowych robień zapasów na zimę szczególne miejsce zajmują różne suszone płody. Toż jeśli zebrał się urodzaj śliw, to należy zrobić zakąskę, którą nadal można urozmaicać dowolną sałatę, mięsiwo, czy pieczywo.
Morelowy sok na zimę w domowych warunkach
Najlepszy wariant przygotować duży urodzaj morel – to ugotować z nich sok. Proponujemy kilka sposobów robienia zapasów tego dziwnego napoju na zimę. Opowiemy jak zrobić sok bardzo prostym sposobem.
Morelowy sok na zimę – pożyteczny i smaczny napój
Bardzo prostym robieniem zapasów napoju na zimę można nazwać sok z morel. Proces jego przygotowania jest łatwy nawet dla niedoświadczonych gospodyń. Przygotujemy morelowy sok z użyciem sokowirówki.
Suszone grusze – przepis smacznych smakołyków
Nieprawdopodobnie smaczne smakołyki – suszone grusze. One pięknie uzupełnią dowolny deser, nadając mu pikantną, aromatyczną nutkę. Można je jeść do herbaty, w zamian cukierków, co będzie o wiele pożyteczniejsze.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty