Fondue serowe – najlepsze przepisy
Ser wchodzi do składu wielu dań, lecz jest jedna potrawa, w której on jest kluczowym składnikiem. To fondue serowe, które lubią wszyscy miłośnicy serów. Przygotowanie fondue serowego nie zajmuje dużo czasu i z niego wychodzi doskonała kolacja, na dodatek do którego jest potrzebny tylko chrupiący chleb i kielich wina.
Główne pytanie przy przygotowaniu fondue serowego – wybór sera? Nie ma żadnych wyraźnych reguł tego, który gatunek sera jest potrzebny dla fondue, głównie – on powinien być twardy. Jeśli jesteście gotowe eksperymentować, opowiemy z chęcią, jak przygotować fondue serowe.
Klasyczne fondue seroweSkładniki:
- twardy ser - 400-500 g (minimum trzy gatunki);
- czosnek - 3 ząbki;
- białe wino wytrawne - 150-200 g;
- czarny pieprz, gałka muszkatołowa;
- krochmal - 1 łyżka
Przygotowanie
Weźcie rondel, w którym będziecie przygotować fondue i natrzyjcie wewnątrz czosnkiem. Czosnek zostawcie na dnie. Potem wlejcie do rondla wino, doprowadżcie do wrzenia i zmniejszcie ogień. Ser natrzyjcie, dodajcie do nagrzanego wina i nagrzewajcie, stale mieszając, aż ser w całości rozpuści się.
Po tym, dodajcie do sera krochmal, który zawczasu można rozmieszać w koniaku.Gotujecie jeszcze w ciągu 5 minut, żeby sos stał się jednorodnym i dosyć gęstym.
W końcu dodajcie czosnek, gałkę muszkatołową i pieprz. Wyłączcie ogień, przestawcie miskę z fondue serowym na grzałkę i postawcie do stołu. Pokrujcie świeży chleb na niewielkie kostki, za pomocą widełek wrzućcie do fondue serowego i rozkoszujcie się.
Fondue serowe bez wina – przepis
Jeśli nie lubicie spirytusu ,czy wam nie wolno, opowiemy, jak zrobić fondue serowe bez wina:
Składniki:
- ser twardy - 300 g;
- mleko - 150 ml;
- żółtka - 2 szt.;
- masło - 50 g;
- sól, czarny pieprz według smaku
Przygotowanie
Ser pokrójcie w niewielkie kostki i ulokujcie do mleka na kilka godzin. Potem należy rozpuścić wszystko na wodnej kąpieli, dodawszy w przybliżeniu połowę masła. Roztapiajcie, mieszając dopóki masa nie stanie się jednorodną i ciągliwą. Po tym wprowadźcie do niej żółtka, nie zapominając stale mieszać. Zwróćcie uwagę, że masa nie musi wrzeć .
W końcu dodajcie resztę oleju, sól i pieprz, i od razu postawcie fondue serowe na stół nad świecą czy na grzałkę. Jedzcie fondue z białym czy czarnym chlebem.
Prosty przepis fondue serowego
Jeśli chcecie przygotować fondue serowe w domu, lecz macie nie wszystkie składniki ,czy brakuje dobrego twardego sera, podzielimy się sposobem, jak zrobić proste fondue serowe.
Składniki:
- ser - 300-400 g;
- białe wino wytrawne - pól szklanki;
- czosnek - 2-3 ząbki.
Przygotowanie
Rondelek natrzyjcie czosnkiem, zostawcie go na dnie. Potem natrzyjcie tam ser, przy czym można wziąć 2/3 zwyczajnego sera, głównie, żeby on dobrze topił się, i trochę twardego aromatycznego sera dla smaku. Kiedy ser roztopi się, wlejcie do niego wino, jeszcze trochę nagrzejcie, żeby ono wyparowało, i zdejmujcie fondue serowe z ognia. Postawcie go na stole i jedzcie z grzankami.
Fondue serowe z natką
Jeśli lubicie pojednanie sera i natki, to ten przepis na pewno wam się spodoba.
Składniki:
- ser twardy - 400 g;
- wino białe suche - 150 ml;
- calvados - 50 ml;
- gałka muszkatołowa, mięta, rozmaryn i tymianek
Przygotowanie
Wino nalewamy do rondla i podgrzewamy. Ser nacieramy na tarce i dodajemy do wina. Stale mieszamy i gotujemy, aż ser w całości roztopi się. Potem dodajemy calvados, gałkę muszkatołową i natkę. W gotowym fondue serowy maczamy kawałeczki chleba, czy na życzenie, kawałeczki mięsnej wędliny.