Fondue serowe – najlepsze przepisy

fondue serowe przepis

Ser wchodzi do składu wielu dań, lecz jest jedna potrawa, w której on jest kluczowym składnikiem. To fondue serowe, które lubią wszyscy miłośnicy serów. Przygotowanie fondue serowego nie zajmuje dużo czasu i z niego wychodzi doskonała kolacja, na dodatek do którego jest potrzebny tylko chrupiący chleb i kielich wina.

Główne pytanie przy przygotowaniu fondue serowego – wybór sera? Nie ma żadnych wyraźnych reguł tego, który gatunek sera jest potrzebny dla fondue, głównie – on powinien być twardy. Jeśli jesteście gotowe eksperymentować, opowiemy z chęcią, jak przygotować fondue serowe.

Klasyczne fondue serowe

Składniki:

  • twardy ser - 400-500 g (minimum trzy gatunki);
  • czosnek - 3 ząbki;
  • białe wino wytrawne - 150-200 g;
  • czarny pieprz, gałka muszkatołowa;
  • krochmal - 1 łyżka

Przygotowanie

Weźcie rondel, w którym będziecie przygotować fondue i natrzyjcie wewnątrz czosnkiem. Czosnek zostawcie na dnie. Potem wlejcie do rondla wino, doprowadżcie do wrzenia i zmniejszcie ogień. Ser natrzyjcie, dodajcie do nagrzanego wina i nagrzewajcie, stale mieszając, aż ser w całości rozpuści się.

Po tym, dodajcie do sera krochmal, który zawczasu można rozmieszać w koniaku.Gotujecie jeszcze w ciągu 5 minut, żeby sos stał się jednorodnym i dosyć gęstym.

W końcu dodajcie czosnek, gałkę muszkatołową i pieprz. Wyłączcie ogień, przestawcie miskę z fondue serowym na grzałkę i postawcie do stołu. Pokrujcie świeży chleb na niewielkie kostki, za pomocą widełek wrzućcie do fondue serowego i rozkoszujcie się.

Fondue serowe bez wina – przepis

Jeśli nie lubicie spirytusu ,czy wam nie wolno, opowiemy, jak zrobić fondue serowe bez wina:

Składniki:

  • ser twardy - 300 g;
  • mleko - 150 ml;
  • żółtka - 2 szt.;
  • masło - 50 g;
  • sól, czarny pieprz według smaku

Przygotowanie

Ser pokrójcie w niewielkie kostki i ulokujcie do mleka na kilka godzin. Potem należy rozpuścić wszystko na wodnej kąpieli, dodawszy w przybliżeniu połowę masła. Roztapiajcie, mieszając dopóki masa nie stanie się jednorodną i ciągliwą. Po tym wprowadźcie do niej żółtka, nie zapominając stale mieszać. Zwróćcie uwagę, że masa nie musi wrzeć .

W końcu dodajcie resztę oleju, sól i pieprz, i od razu postawcie fondue serowe na stół nad świecą czy na grzałkę. Jedzcie fondue z białym czy czarnym chlebem.

Prosty przepis fondue serowego

Jeśli chcecie przygotować fondue serowe w domu, lecz macie nie wszystkie składniki ,czy brakuje dobrego twardego sera, podzielimy się sposobem, jak zrobić proste fondue serowe.

Składniki:

  • ser - 300-400 g;
  • białe wino wytrawne - pól szklanki;
  • czosnek - 2-3 ząbki.

Przygotowanie

Rondelek natrzyjcie czosnkiem, zostawcie go na dnie. Potem natrzyjcie tam ser, przy czym można wziąć 2/3 zwyczajnego sera, głównie, żeby on dobrze topił się, i trochę twardego aromatycznego sera dla smaku. Kiedy ser roztopi się, wlejcie do niego wino, jeszcze trochę nagrzejcie, żeby ono wyparowało, i zdejmujcie fondue serowe z ognia. Postawcie go na stole i jedzcie z grzankami.

Fondue serowe z natką

Jeśli lubicie pojednanie sera i natki, to ten przepis na pewno wam się spodoba.

fondue serowe bez wina

Składniki:

  • ser twardy - 400 g;
  • wino białe suche - 150 ml;
  • calvados - 50 ml;
  • gałka muszkatołowa, mięta, rozmaryn i tymianek

Przygotowanie

Wino nalewamy do rondla i podgrzewamy. Ser nacieramy na tarce i dodajemy do wina. Stale mieszamy i gotujemy, aż ser w całości roztopi się. Potem dodajemy calvados, gałkę muszkatołową i natkę. W gotowym fondue serowy maczamy kawałeczki chleba, czy na życzenie, kawałeczki mięsnej wędliny.

 
Powiązane artykuły:
Mięsne fondue – ciekawy smak zwykłych produktów
Mięsne fondue – doskonały wariant dla romantycznego wieczoru z ukochanym człowiekiem. Ta potrawa nie tylko bardzo piękna jest i wytworna, ale i dobrze nasyca. Zrobić mięsne fondue można z wołowiny, kurek czy krewetek. A więc do dzieła!
Kilka sprawdzonych sposobów jak osolić łososia
Zima – pora słonych produktów. Właśnie w tej porze roku solimy pomidory, ogórki, kapustę. Lecz nie tylko te produkty przygotowuje się. Słona ryba – jeszcze jedne zimowe smakołyki. Dziś opowiemy wam jak poprawnie osolić łososia.
Przyprawa curry – przepis
Niezrównany aromat curry dowiaduje się każdy kto lubi dobrze pojeść. Przyprawę często stosują w przygotowaniu potraw w różnych krajach. W tym materiale są zebrane najbardziej dostępne i zrozumiałe przepisy.
Korzeń selera – przepisy przygotowania
Prawdziwe witaminowe przepisy znajdziecie w tym artykule. Opowiemy kilka przepięknych sposobów użycia korzenia selera. Opiszemy sposób przygotowania jaskrawej, z niezwykłym smakiem sałaty i zadziwiająco delikatnej zupy-piure.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty