Fotografia kulinarna przy temperaturze -80ºC
Na przykład, jak można się napić kawy przy temperaturze -80ºC?
Cyprien Verseux jest glacjologiem i astrobiologiem, który obecnie pracuje na najbardziej oddalonej od wszelkiej cywilizacji stacji badawczej, Concordia Station na Antarktydzie. Nawet załoga Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, orbitująca 400 km nad powierzchnią Ziemi, znajduje się bliżej cywilizacji.
Naukowcy, pracujący w stacji pobierają próbki lodu, badają klimat. Nie zważając na drastycznie ujemne temperatury, na co dzień oceniają poziomy gazów cieplarnianych. Prowadzą obserwacje i analizują, jakie zmiany klimatyczne mogą wystąpić w przyszłości.
W Concordii zimuje co roku 13-osobowa załoga – kucharz, naukowcy, lekarz i technicy. Jałowy krajobraz, 3-miesięczne życie bez dostępu do światła dziennego, brak tlenu i ekstremalnie niskie temperatury (w zimie temperatura spada poniżej -80ºC) sprawiają, że naukowcy czują się, jakby zamieszkiwali obcą planetę.
Cyperien Verseux postanowił umilić sobie i swoim kolegom czas. Gdy naukowiec nie jest zajęty swoimi badaniami, prowadzi bloga Kulinarnego!
To oczywiście tylko taka zabawa. Jedyne, co może zrobić naukowiec, to sfotografować wystawione na mróz jedzenie.
Jajko wybijane na patelnię zimą na Antarktydzie momentalnie zamarza!
Raczej trudno w takich warunkach zrobić piknik!
"Już na początku zimy brakuje nam świeżego jedzenia, więc zaczynając od lutego, korzystamy ze zgromadzonych mrożonek – przyznaje Cyprien Verseux, – Ponieważ w pomieszczeniu nie udaje nam się utrzymać stałej temperatury, jedzenie przechowujemy w pojemnikach, wystawianych na dwór".
Naukowiec za pomocą swoich zdjęć, które regularnie publikuje w mediach społecznościowych, pragnie pokazać, jak wygląda życie przy drastycznie ujemnych temperaturach.
W tych niecodziennych warunkach wykonywanie banalnych, codziennych czynności, takie jak picie kawy, jedzenie kanapek może być niezwykle trudne do wykonania. Nawet bakterie nie są w stanie tam przetrwać.
Czyż to nie jest fascynujące?