Gdyby tego spróbować: 5 najdroższych produktów planety

Myślimy, że wśród naszych czytelników są tacy, którzy są prawdziwymi smakoszami! Przygotowaliśmy listę najdroższych produktów na świecie, za które ludzie oddają duże pieniądze.

1. Gniazda ptaków

Gniazda ptaków

Wielu ludzi, gdy słyszy, że smakosze jedzą ptasie gniazda, myśli, że to wymyślona nazwa potrawy, ale to nie tak. Gniazda ptaków salangan, które mieszkają w południowo-wschodniej Azji są używane przy przygotowaniu potraw. Te małe ptaszki z rodziny jerzykowatych budują gniazda ze śliny. Ich domy zastygają dość szybko i przypominają makaron. Gniazda ptaków w kuchni są najczęściej używane do przygotowywania deserów lub zup. Najdroższe są te, które można znaleźć w Chinach. Średnio danie w restauracji będzie kosztować miłośnikom egzotyki 2000-2500 dolarów.

2. Wołowina Wagyu

Wołowina Wagyu

Nie jest tajemnicą, że najsmaczniejsze steki na naszej planecie są przygotowywane z wołowiny Wagyu. Ten rodzaj mięsa można znaleźć tylko u jednej rasy. Czarne krowy są utrzymywane w specjalnych warunkach i żyją tylko w dzielnicy Hyogo w Japonii. Mięso krów Wagyu zawiera dużą ilość tłuszczów oleistych i nienasyconych, co oznacza, że po przygotowaniu stek dosłownie rozpływa się w ustach. Średnia cena za kilogram surowego mięsa waha się w granicach 700 USD.

3. Białe trufle

Białe trufle

Trufle nazywane są bulwami grzybów podziemnych, odnoszących się do rodziny kustrzebkowatych. Ten przysmak rośnie w ziemi i pod drzewami. W kuchni trufle są cenione za to, że mają ostry zapach i wyrazisty smak, który przypomina zapach orzecha włoskiego. Z nich najczęściej przygotowywane są specjalne sosy i dodatki do makaronu. Eksperci zauważają, że ludzie, którzy wcześniej nie próbowali trufli, mogą dostać zawrotów głowy, i to jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Być może dlatego w niektórych krajach – we Francji, Hiszpanii i we Włoszech – białe trufle odnoszą się do trujących grzybów. Oficjalna sprzedaż tego przysmaku jest tam zabroniona. Co do wartości, w Europie białe trufle można kupić od 4000 euro za kilogram.

4. Szafran

Szafran

Ta przyprawa jest najdroższa na świecie. Jest to związane z tym, że szafran jest zbierany ręcznie i jest bardzo lekki. Aby zebrać kilogram przyprawy, należy przetworzyć ponad 200 kwiatostanów. Często szafran można spotkać w daniach kuchni orientalnej i arabskiej, jednak czasami jest wykorzystywany w daniach krajów europejskich. Głównym producentem szafranu jest Iran. W tym kraju kilogram przyprawy kosztuje około 2000 dolarów.

5. Kawior z jesiotra bieługi

Kawior z jesiotra bieługi

Nie jest tajemnicą, że beługa jest bardzo rzadką rybą i jest wpisana do Czerwonej Księgi. Mimo to, kawior z jesiotra bieługi w sprzedaży nadal można znaleźć, ale suma jest bajońska. Za 1 kg tego cennego produktu sprzedawcy chcą otrzymać 7000 dolarów. Jak wiesz sam, taka cena wynika z faktu, że wydobycie tego produktu jest nielegalne. Jeśli chodzi o walory smakowe kawioru z bieługi, one zachwycają wielu smakoszy. Ci, którzy próbowali, mówili, że ten produkt ma orzechowy posmak i dość mocny zapach. Ponadto, kawior z bieługi nie jest podobny do żadnego innego, ponieważ ma srebrzysty odcień.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty