Gdyby tego spróbować: 5 najdroższych produktów planety
1. Gniazda ptaków
Wielu ludzi, gdy słyszy, że smakosze jedzą ptasie gniazda, myśli, że to wymyślona nazwa potrawy, ale to nie tak. Gniazda ptaków salangan, które mieszkają w południowo-wschodniej Azji są używane przy przygotowaniu potraw. Te małe ptaszki z rodziny jerzykowatych budują gniazda ze śliny. Ich domy zastygają dość szybko i przypominają makaron. Gniazda ptaków w kuchni są najczęściej używane do przygotowywania deserów lub zup. Najdroższe są te, które można znaleźć w Chinach. Średnio danie w restauracji będzie kosztować miłośnikom egzotyki 2000-2500 dolarów.
2. Wołowina Wagyu
Nie jest tajemnicą, że najsmaczniejsze steki na naszej planecie są przygotowywane z wołowiny Wagyu. Ten rodzaj mięsa można znaleźć tylko u jednej rasy. Czarne krowy są utrzymywane w specjalnych warunkach i żyją tylko w dzielnicy Hyogo w Japonii. Mięso krów Wagyu zawiera dużą ilość tłuszczów oleistych i nienasyconych, co oznacza, że po przygotowaniu stek dosłownie rozpływa się w ustach. Średnia cena za kilogram surowego mięsa waha się w granicach 700 USD.
3. Białe trufle
Trufle nazywane są bulwami grzybów podziemnych, odnoszących się do rodziny kustrzebkowatych. Ten przysmak rośnie w ziemi i pod drzewami. W kuchni trufle są cenione za to, że mają ostry zapach i wyrazisty smak, który przypomina zapach orzecha włoskiego. Z nich najczęściej przygotowywane są specjalne sosy i dodatki do makaronu. Eksperci zauważają, że ludzie, którzy wcześniej nie próbowali trufli, mogą dostać zawrotów głowy, i to jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Być może dlatego w niektórych krajach – we Francji, Hiszpanii i we Włoszech – białe trufle odnoszą się do trujących grzybów. Oficjalna sprzedaż tego przysmaku jest tam zabroniona. Co do wartości, w Europie białe trufle można kupić od 4000 euro za kilogram.
4. Szafran
Ta przyprawa jest najdroższa na świecie. Jest to związane z tym, że szafran jest zbierany ręcznie i jest bardzo lekki. Aby zebrać kilogram przyprawy, należy przetworzyć ponad 200 kwiatostanów. Często szafran można spotkać w daniach kuchni orientalnej i arabskiej, jednak czasami jest wykorzystywany w daniach krajów europejskich. Głównym producentem szafranu jest Iran. W tym kraju kilogram przyprawy kosztuje około 2000 dolarów.
5. Kawior z jesiotra bieługi
Nie jest tajemnicą, że beługa jest bardzo rzadką rybą i jest wpisana do Czerwonej Księgi. Mimo to, kawior z jesiotra bieługi w sprzedaży nadal można znaleźć, ale suma jest bajońska. Za 1 kg tego cennego produktu sprzedawcy chcą otrzymać 7000 dolarów. Jak wiesz sam, taka cena wynika z faktu, że wydobycie tego produktu jest nielegalne. Jeśli chodzi o walory smakowe kawioru z bieługi, one zachwycają wielu smakoszy. Ci, którzy próbowali, mówili, że ten produkt ma orzechowy posmak i dość mocny zapach. Ponadto, kawior z bieługi nie jest podobny do żadnego innego, ponieważ ma srebrzysty odcień.