Gdzie występuje cynk?

Organizm człowieka wymaga skomplikowanego bilansu substancji i wypadnięcie nawet jednego z nich utrudnia całą działalność. Cynk - to jeden z najważniejszych elementów dla życia, który wypełnia włosy, buduje paznokcie i skórę. Właśnie dlatego ogrywa on szczególną rolę w funkcjonowaniu organizmu kobiet, którym w żadnym wypadku nie wolno dopuszczać obniżenia jego poziomu. W artykule znajdziecie informację o tym, gdzie występuje dużo cynku.
Czy jest nam potrzebny cynk?I deficyt i nadmiar cynku jest szkodliwy dla organizmu, toteż warto wyznaczyć czy jest on konieczny. Głównymi objawami braku cynku są:
- pojawienie wrzodów i zapaleń skóry, problemy ze skórą;
- łamliwość włosów i paznokci;
- zaburzenia snu, bezsenność;
- obniżenie apetytu;
- naruszenie widzenia;
- pogorszenie pamięci;
- zaburzenia czynnościowe pracy żołądka i jelit.
Jeśli obserwujcie u siebie takie objawy, trzeba zacząć przyjmowanie cynku jak najszybciej. Jednak bądźcie uważni, jeśli wasze objawy są podobne do opisanych niżej, mówi się o nadmiarze cynku w organizmie:
- nudność, słodki posmak w ustach;
- szum w uszach, bóle głowy;
- osłabienie i szybkie męczenie się;
- problemy z wątrobą;
- łamanie w kościach, dreszcze;
- częste pragnienie;
- zauważalne wypadanie włosów.
Jeśli zauważyliście, że cierpicie na nadmiar cynku, należy na jakiś okres wyłączyć z racji produkty zawierające dużą ilość tego pierwiastka. Przede wszystkim, jeśli zażywacie kompleksy witaminowe, poznajcie w jakich preparatach witaminowych jest cynk i zrezygnujcie z ich przyjmowania.
W jakich produktach odżywczych występuje cynk?Proponujemy waszej uwadze listę produktów, w których zawartość cynku jest szczególnie wysoka. Dla ludzi, którzy cierpią na deficyt tej substancji ta lista musi być podstawą żywienia, a ci u których obserwuje się nadmiar cynku muszą zredukować ich użycie.
- Owoce morza. Kraby, homary, kalmary, krewetki wprost obfitują w cynk! To najpewniejsze źródło dużej ilości pożytecznych substancji.
- Ryby morskie i słodkowodne. Ludzie, którzy jedzą rybę chociażby 2 razy w tygodniu, prawie nigdy nie cierpią na brak cynku.
- Pestki dyni i słonecznika, orzechy. Warto zaznaczyć, że są pożyteczne tylko te orzechy, pestki i nasiona, które nie zostały usmażone.
- Rośliny strączkowe. Soczewica, groch, bób i fasola to nie tylko doskonały syty dodatek, ale i dobry sposób na uzupełnienie zapasów cynku.

Odżywajcie się zdrowo, utrzymujcie bilans substancji w swoim organizmie i zauważycie, że wasze zdrowie będzie o wiele mocniejsze, a wygląd zewnętrzny – pociągający!