Bez zupy nie wolno przedstawić żadnego kulinarnego jadłospisu. Przecież pierwsze potrawy powinny być obecne w racji człowieka. Zorientować się w różnych rodzajach podobnego dania powołany ten artykuł, w którym dokładnie opisano, które potrawy mogą być.
Liście bazylii są bogate witaminami i aromatycznymi olejami. Właśnie dlatego w zimowy czas, kiedy chce się odczuć trochę letniej świeżości na talerzu, z zadowoleniem stosujemy pikantną przyprawę, zaopatrzoną w ciepłym okresie roku.
Doświadczeni kucharze znają, że poprawnie dobrana marynata gra ważną rolę w końcowym smaku dowolnej potrawy. To, uzbroiwszy się przepisami, proponujemy przygotować aromatyczne mięso, zamarynowane w różnych sosach.
Często w celach otrzymania większego dochodu niesumienni pszczelarze sprzedają całkiem niejakościowy miód. Żeby nie trafić się na ich chytrość, dalej opowiemy jak wyróżnić naturalny produkt od podrabiania i sprawdzić jego jakość samodzielnie.
Sposobów robienia zapasów szczawiu istnieje nie tak dużo i niektóre niezwykłe są opisane dalej. Opowiemy jak zakonserwować liście, zaproponujemy dwa warianty zamrażania i opiszemy sposób zasolenia natki, nie naruszając całości liści.
Spróbujcie zdziwić gości prawdziwym delikatesem i przygotujcie omułki jakimś ciekawym sposobem. Kilka idei stworzenia dziwnego poczęstunku są opisane dalej. Podpowiemy jak zapiec, ugotować, czy oryginalnie posmażyć.