Gospodyni na notatkę
5 niezwykłych zastosowań przypraw
5 niezwykłych zastosowań przyprawDziś chętnie wykorzystujemy przyprawy jako smakowity i aromatyczny dodatek do dań, który poprawiają ich smak, konsystencję i zapach. Wiedziałaś o tym, że przyprawy mogą być wykorzystywane także do zupełnie innych celów?
4 powody, dla których warto jeść owoce morza
4 powody, dla których warto jeść owoce morzaOwoce morza stanowią podstawę kuchni greckiej, chińskiej i francuskiej. Jakie więc korzyści dla organizmu płyną ze spożywania owoców morza i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Jak poprawnie przechowywać winogrono?
Często powstają trudności z przechowywaniem owoców. Na przykład z winogrona robią nie tylko dziwne wino czy konfiturę, lecz jeszcze jego zachowują całymi gronami i przy dotrzymaniu wszystkich rekomendacji jagody zostają świeżymi.
Arbuzowa konfitura z miąższu – przepis
Jeśli macie dużo arbuzów, a słone czy moczone robienie zapasów nie lubicie, opowiemy jak gotować arbuzową konfiturę z miąższu. Proces ten, zwyczajnie nie prosty jest, lecz znając niektórą chytrość, u was dokładnie wszystko wyjdzie idealnie.
Co przygotować z truskawki?
Czasem pojawiają się prawidłowe pytania o wykorzystaniu urodzaju truskawki. Dalej podpowiemy, jak zrobić niezrównany dżem z truskawki. Również opiszemy przepisy smacznych pierogów i placka z tą jagodą i opowiemy, jak zrobić truskawkę w czekoladzie.
Najbardziej popularne rodzaje zup
Najbardziej popularne rodzaje zup

Bez zupy nie wolno przedstawić żadnego kulinarnego jadłospisu. Przecież pierwsze potrawy powinny być obecne w racji człowieka. Zorientować się w różnych rodzajach podobnego dania powołany ten artykuł, w którym dokładnie opisano, które potrawy mogą być.

Jak zachować pikantną bazylię na zimę?
Jak zachować pikantną bazylię na zimę?

Liście bazylii są bogate witaminami i aromatycznymi olejami. Właśnie dlatego w zimowy czas, kiedy chce się odczuć trochę letniej świeżości na talerzu, z zadowoleniem stosujemy pikantną przyprawę, zaopatrzoną w ciepłym okresie roku.

Marynata do mięsa, co zrobi smak pikantnym i niezwykle miękkim
Marynata do mięsa, co zrobi smak pikantnym i niezwykle miękkim

Doświadczeni kucharze znają, że poprawnie dobrana marynata gra ważną rolę w końcowym smaku dowolnej potrawy. To, uzbroiwszy się przepisami, proponujemy przygotować aromatyczne mięso, zamarynowane w różnych sosach.

Jak sprawdzić miód?
Jak sprawdzić miód?

Często w celach otrzymania większego dochodu niesumienni pszczelarze sprzedają całkiem niejakościowy miód. Żeby nie trafić się na ich chytrość, dalej opowiemy jak wyróżnić naturalny produkt od podrabiania i sprawdzić jego jakość samodzielnie.

Jak przygotować szczaw na zimę?
Jak przygotować szczaw na zimę?

Sposobów robienia zapasów szczawiu istnieje nie tak dużo i niektóre niezwykłe są opisane dalej. Opowiemy jak zakonserwować liście, zaproponujemy dwa warianty zamrażania i opiszemy sposób zasolenia natki, nie naruszając całości liści.

Omułki – przepis przygotowania
Omułki – przepis przygotowania

Spróbujcie zdziwić gości prawdziwym delikatesem i przygotujcie omułki jakimś ciekawym sposobem. Kilka idei stworzenia dziwnego poczęstunku są opisane dalej. Podpowiemy jak zapiec, ugotować, czy oryginalnie posmażyć.

 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty