Gospodyni na notatkę
Za każdym razem jak masz zamiar przyrządzić jakąś potrawę według nowego przepisu, wydaje ci się, że robisz coś nie tak i po raz kolejny zaliczysz kuchenną wpadkę. Wyluzuj i obejrzyj sobie niniejszą galerię.
Czasami podczas zakupów kupujemy za dużo produktów, więc niektóre z nich się marnują, bo długo leżą w lodówce w zapomnieniu, a kiedy po nie sięgamy, to niestety widzimy, że już się nie nadają do spożycia.
Jeśli jesteś miłośnikiem ryb i owoców morza, to koniecznie musisz wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas ich kupowania. Nie możesz mieć stuprocentowej pewności, że ryby, które kupujesz, są świeże. Taką pewność możesz mieć tylko wtedy, kiedy jesz ryby, które sam złapałeś.
Czosnek posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które czynią z niego produkt unikalny. Może się pochwalić właściwościami antyseptycznymi, przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi i przeciwbakteryjnymi.
Wapń jest niezbędnym budulcem dla zdrowia kości i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istnieje wiele różnych produktów, bogatych w wapń, które pomogą uzupełnić jego niedobór w organizmie.
Okolice przytulnych miast portowych, leżących wzdłuż wybrzeża Borneo, Indonezji i Malezji z roku na rok zamieniają się w duże plantacje, na których się uprawia olejowiec gwinejski i otrzymuje się olej palmowy.
Nie każdy z nas ma czas na to, by codziennie gotować. Właśnie dlatego wybieramy dzień, kiedy przyrządzamy potrawy na cały tydzień. Jednak zawsze należy pamiętać o tym, że każdy produkt ma termin przydatności do spożycia. Ile można przechowywać w lodówce zupę, duszone, czy smażone mięso, kaszę? Dowiesz się po lekturze niniejszego artykułu.
W niniejszym artykule przyjrzymy się top trendom na rynku żywności, które czekają na nas w najbliższej przyszłości. W pełni zautomatyzowane restauracje, mięso hodowane laboratoryjnie, nowe, nietypowe smaki.
Sery twarogowe stanowią dość popularny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Na temat ich właściwości jednak krąży wiele mitów, które czas obalić.
Istnieje przekonanie, że lodówka jest najlepszym miejscem do przechowywania wszystkich produktów. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie produkty musimy przechowywać w lodówce.
Każda kuchnia posiada wiele różnych trików kulinarnych, dzięki którym nawet najprostszą potrawę można zmienić w prawdziwy rarytas o niesamowitym smaku i aromacie.
Na co dzień każda z nas przyrządza co najmniej kilka potraw, więc zawsze staramy się podczas gotowania maksymalnie oszczędzić sobie czasu i nerwów. Właśnie dlatego młode i niedoświadczone gospodyni popełniają w kuchni wiele błędów, nawet nie uświadamiając sobie, że tym samym psują smak potrawy.
Jedzenie orzechów korzystnie wpływa na nasze zdrowie i zapobiega powstawaniu różnych chorób. Zawarte w nich witaminy i minerały pobudzają pracę mózgu.
Większość z nas bardzo lubi jabłka. Zdrowe, dostępne owoce, z których można przyrządzić wiele pysznych deserów. Jednak mało kto z nas wie, jak jeszcze można wykorzystać jabłka.
Jak uratować warzywa, które zamieniły się w paćkę, przypalonego kurczaka lub ciasto biszkoptowe, które pękło? Nowo upieczonym gospodyniom domowym przydadzą się w kuchni szybkie i skuteczne triki, które pomogą ocalić nieudane potrawy.
Właściwości granatów znane były już w starożytności. Już Hipokrates uznawał wartość leczniczą granatu, dlatego warto uważnie mu się przyjrzeć i włączyć granat i sok z granatów do swojej diety.
Każda kobieta nie raz ma trudności z przyrządzeniem jakiejś potrawy lub serwowaniem dań, dlatego też znani szefowie kuchni albo po prostu miłośnicy gotowania, chętnie dzielą się różnymi, często bardzo przydatnymi lifehackami kuchennymi.
Każdy z nas ma swoje predyspozycje żywieniowe. Ktoś nie wyobraża sobie życia bez nabiału, inny – bez mięsa, ktoś inny jest wegetarianinem albo prawdziwym łakomczuchem. Są również tacy, którzy często miewają różne nietypowe zachcianki żywieniowe.
Dziś oliwa z oliwek jest niezastąpionym produktem w naszym życiu codziennym. Słynie ze swego niesamowitego smaku i właściwości. Może być nie tylko zdrowym dodatkiem do sałatek. Jej naturalne właściwości można wykorzystać nie tylko w kuchni.
Nawet niektóre doświadczone gospodynie domowe popełniają błędy w kuchni, które negatywnie wpływają na zdrowie. Kuchnia może być bardzo niebezpiecznym miejscem, jeśli nie zmienić niektórych nawyków i przyzwyczajeń.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty