Gospodyni na notatkę
Dziś chętnie wykorzystujemy przyprawy jako smakowity i aromatyczny dodatek do dań, który poprawiają ich smak, konsystencję i zapach. Wiedziałaś o tym, że przyprawy mogą być wykorzystywane także do zupełnie innych celów?
Owoce morza stanowią podstawę kuchni greckiej, chińskiej i francuskiej. Jakie więc korzyści dla organizmu płyną ze spożywania owoców morza i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Dziś większość z nas uwielbia gotować, więc odwiedzamy różne kursy gastronomiczne, na których zgłębiamy tajniki przyrządzania popularnych i wyrafinowanych dań, poznajemy sztukę doprawiania. Pamiętać należy jednak o tym, że nie wszystkie przyprawy są zdrowe i bezpieczne.
Każdy z nas na pewno nie raz po zjedzeniu zbyt ostrej potrawy czuł straszny ból i pieczenie w jamie ustnej. Odpowiedzialna za uczucie pieczenia jest kapsaicyna, alkaloid, zawarty w ostrych papryczkach.
Piwo w większości przypadków, zarówno kobietom, jak i mężczyznom kojarzy się przede wszystkim z dużym kuflem, wypełnionym po brzegi jasnym czy ciemnym napojem z grubą, puszystą pianą.
Sałatki są zdrowe, więc warto włączyć je do swojej diety i spożywać przez cały rok, a nie tylko latem. Dlaczego jednak zimą nie smakują tak, jak latem? Być może dlatego, że nie mamy do swojej dyspozycji zbyt wielkiego wyboru składników? W niniejszym artykule kilka porad, jak podkręcić smak każdej sałatki.
Półki supermarketów, hipermarketów, sklepów spożywczych uginają się pod ciężarem różnorodnych towarów – do koloru, do wyboru. Właśnie dlatego podczas zakupów dość często popełniamy błędy, dokonując niewłaściwych wyborów.
Większość gospodyń domowych doskonale rozumie, jak ważna dla domowników jest zdrowa dieta. Zazwyczaj w domu mamy jakiś określony zestaw produktów. Ale czy na pewno są zdrowe?
Zawodowi cukiernicy potrafią stworzyć prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej, które są tak apetyczne, że nawet u tych, którzy nie przepadają za słodyczami, na ich widok ślinka leci. Jeżeli natomiast chodzi o amatorów, to czasami ich ciasta wyglądają tak, że pożal się Boże.
Jeżeli nie chcesz się czuć zawiedziony, nie pokładaj w czymś zbyt dużych nadziei. Jak wynika z obserwacji, nie można ufać reklamom. Szczególnie jeśli chodzi o reklamę jedzenia.
Każdy z nas doskonale wie, że kobiety w ciąży mają różne zachcianki żywieniowe. Nikt się nie dziwi, kiedy ciężarna kobieta je śledzia z dżemem czy pralinki z barszczem. Okazuje się jednak, że nie tylko kobiety w ciąży mają dziwne zachcianki żywieniowe.
Właściwe przechowywanie produktów w kuchni to bardzo istotny aspekt, jeśli na co dzień przyrządzasz potrawy. Jeśli wiesz, jak poprawnie przechowywać żywność, to na pewno zawsze będziesz miała na stole zdrowe i pyszne smakołyki.
Za każdym razem jak masz zamiar przyrządzić jakąś potrawę według nowego przepisu, wydaje ci się, że robisz coś nie tak i po raz kolejny zaliczysz kuchenną wpadkę. Wyluzuj i obejrzyj sobie niniejszą galerię.
Czasami podczas zakupów kupujemy za dużo produktów, więc niektóre z nich się marnują, bo długo leżą w lodówce w zapomnieniu, a kiedy po nie sięgamy, to niestety widzimy, że już się nie nadają do spożycia.
Jeśli jesteś miłośnikiem ryb i owoców morza, to koniecznie musisz wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas ich kupowania. Nie możesz mieć stuprocentowej pewności, że ryby, które kupujesz, są świeże. Taką pewność możesz mieć tylko wtedy, kiedy jesz ryby, które sam złapałeś.
Czosnek posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które czynią z niego produkt unikalny. Może się pochwalić właściwościami antyseptycznymi, przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi i przeciwbakteryjnymi.
Wapń jest niezbędnym budulcem dla zdrowia kości i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istnieje wiele różnych produktów, bogatych w wapń, które pomogą uzupełnić jego niedobór w organizmie.
Okolice przytulnych miast portowych, leżących wzdłuż wybrzeża Borneo, Indonezji i Malezji z roku na rok zamieniają się w duże plantacje, na których się uprawia olejowiec gwinejski i otrzymuje się olej palmowy.
Nie każdy z nas ma czas na to, by codziennie gotować. Właśnie dlatego wybieramy dzień, kiedy przyrządzamy potrawy na cały tydzień. Jednak zawsze należy pamiętać o tym, że każdy produkt ma termin przydatności do spożycia. Ile można przechowywać w lodówce zupę, duszone, czy smażone mięso, kaszę? Dowiesz się po lekturze niniejszego artykułu.
W niniejszym artykule przyjrzymy się top trendom na rynku żywności, które czekają na nas w najbliższej przyszłości. W pełni zautomatyzowane restauracje, mięso hodowane laboratoryjnie, nowe, nietypowe smaki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty