Gospodyni na notatkę
Jeśli zapytać mieszkańców naszej planety, jakie danie gotowi są jeść w każdych okolicznościach i nigdy się im nie znudzi, to większość z nich odpowie na pewno, że jest to pizza!
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu otwierał paczkę makaronu błyskawicznego. Cenimy go za dostępność, jednak nie wiemy o wszystkich niebezpiecznych właściwościach tego produktu.
Wyrzucasz skórki z owoców i warzyw? A szkoda. Zawierają wiele witamin. Oprócz tego można ich używać w celach kosmetycznych i znaleźć im zastosowanie w gospodarstwie domowym. To proste!
Jesienią jedzenie musi być pożywne, zdrowe i zrównoważone. Kasze są idealne na śniadanie, obiad, a nawet kolację, a jeśli dodać do nich jagody, owoce, warzywa i przyprawy, można stworzyć kulinarne arcydzieło.
Doświadczeni kucharze mają w zanadrzu mnóstwo lifehacków, które nagromadzili przez lata swej pracy w kuchni. Wybraliśmy kilka ciekawych pomysłów, które pomogą ułatwić proces gotowania i przechowywania niektórych potraw.
O jedzeniu można rozmawiać w nieskończoność. Bez względu na to, ile informacji o nim wiedzą ludzie, wciąż istnieją fakty, które naprawdę zaskakują, na przykład produkty GMO, owady w żywności i wiele innych.
Ostatnimi czasy w mediach coraz częściej pojawia się przerażająca informacja o zatruciu grzybami. Niektóre przypadki są nawet śmiertelne! Co jest powodem tak strasznych statystyk i jak uchronić siebie, swoich bliskich, udając się do lasu na grzyby?
Wielu ludzi robi różne zapasy, wypełniając zamrażarkę warzywami, owocami i jagodami. Przy tym mało kto wie, że prawie każdy owoc wymaga różnych metod zamrażania, które należy wziąć pod uwagę dla zachowania smaku produktu.
20 lat temu kuchenki mikrofalowe zaczęły masowo pojawiać się w naszych kuchniach, i dziś już nie wyobrażamy sobie życia bez tych pomocnych urządzeń.
Makaron jest jednym z najbardziej znanych produktów na świecie. W każdym zakątku Ziemi można znaleźć swoje przepisy na pasty – ale kto ją wymyślił i dlaczego sam papież powinien nadzorować jej jakość?
Powiedzmy sobie szczerze: nie każdy może zostać szefem kuchni. Jeśli chcesz przyrządzić jakąś potrawę, musisz posiadać określone zdolności i umiejętności. Ale wszyscy musimy jeść! Dlatego zgłębiając tajemnice sztuki gotowania, dość często nie tylko odnosimy sukcesy, ale również zaliczamy wpadki.
Chcesz nauczyć się gotować pyszne i soczyste szaszłyki, wtedy trzeba zwrócić uwagę na wiele szczegółów. Najpierw odrzuć wszystkie złe rady, które kiedykolwiek słyszałeś. O tym opowiemy dokładniej.
Aby rano nie bolał brzuch, nie było żadnych słabości i nudności, podczas imprezowania trzeba nie tylko kontrolować ilość wypitego alkoholu, ale także pokarmy, które spożywasz. Istnieje kilka nieodpowiednich połączeń, które powodują nieprzyjemne konsekwencje.
Jesteś smutna? Samotna? Wydaje się, że świat ci się znudził? Szybko biegnij do sklepu po te smakołyki! Udowodniono, że poprawiają one nastrój i wytwarzają w organizmie hormon radości i szczęścia.
Wszyscy wiemy, że żyjemy w świecie, który niespodziewanie jest w stanie zniszczyć każdego z nas. I nie chodzi tu o wojny, broń atomową i inne.
Aby trawić i przyswajać jedzenie, układ trawienny wykonuje złożone procesy. Często z powodu niewiedzy ludzie je łamią, spowalniając i prowokując rozwój różnych negatywnych konsekwencji. O podstawowych błędach opowiemy poniżej.
To może wydawać się dziwne, ale to fakt – aby przekąsić, wystarczy po prostu wyjść na podwórko. Są jadalne chwasty, które do tego są korzystne dla ludzkiego organizmu.
Myślisz, że halucynacje mogą powodować tylko narkotyki i alkohol? Nie tylko – są produkty, mające na organizm takie same działanie.
Podgrzewanie oliwy z oliwek do 190ºС może skutkować zepsuciem produktów. Mogą być nie tylko niesmaczne, ale nawet szkodliwe.
Lifehacki stały się doskonałymi pomocnikami w różnych sytuacjach, w tym i w kuchni. Istnieje wiele porad, które rzekomo powinny uprościć proces gotowania, ale nie wszystkie działają. W celu ich sprawdzenia zostały przeprowadzone eksperymenty.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty