Grecki jogurt – smaczny produkt z dużą zawartością białka

grecki jogurt

Grecki jogurt według swojego smaku przypomina prosty jogurt bez dokładek, jednak technologia przygotowania zrobiła ten produkt gęstym. Zwiększenie gęstości osiąga się przez usunięcie nadmiarów serwatki z prostego jogurtu. W wyniku otrzymujecie produkt z dużą zawartością białka i obniżoną zawartością węglowodanów i tłuszczów.

W kulinarii grecki jogurt zdobył popularności przez zdolność nie zwijać się podczas termicznej obróbki. Właśnie dlatego potrawy z greckim jogurtem łatwo poddają się zapiekaniu i zachowują przyjemną konsystencję.

W produkcyjnych warunkach z filtracją jogurtu nikt nie sprawia się kłopotu. Najczęściej mleko zagęszczają sztucznie i na wyjściu otrzymujemy produkt z całą kupą daremnych dokładek i dużą zawartością suchego mleka.

Żeby uratować siebie i swoją rodzinę rekomendujemy przygotowywać grecki jogurt w domowych warunkach.

Przepis greckiego jogurtu

Składniki:

  • bakteriecydna kultura dla przygotowania jogurtu – 2 st. łyżki;
  • mleko – 4 st.

Przygotowanie

Mleko udowadniamy do lekkiego wrzenia i sprzątamy z płyty. Zostawiamy mleko ochłonąć pod przykrywką do temperatury 43-45 stopni. Odbieramy w przybliżeniu szklankę mleka i rozwodzimy w nim bakteriecydną kulturę. Wlewamy mleko z zakiszeniem do innego mleka i rzetelnie mieszamy. Nie zapominamy o sterylności cały czas. Rzetelnie wyszorujcie ręce i powierzchnię przed przygotowaniem, oblewajcie łyżkę i szklankę wrzątkiem. Owak, niepotrzebna mikroflora aktywnie pomnoży się w mieszance i jogurt nie wyjdzie.

W piecyku włączamy światło i stawiamy do niego pojemność z mlekiem. Wygenerowane ciepło wystarczy dla zakiszenia. Zachowywać ciepło można również odwróciwszy pojemność z mlekiem ciepłą kołdrą.

Gotowy jogurt wylewamy nad 3 warstwami merli, zamieszczonej nad rondlem. Stawiamy jogurt przecedzać się w lodówce na parę godzin. Grecki jogurt można przygotowywać w szybkowarze z reżimem "Jogurt" w nurcie 8 godzin. Smaczny grecki jogurt wychodzi i w jogurtownicy, czas przygotowania zależy od marki waszego urządzenia i jest wskazany w instrukcji do niego.

Grecki sos z jogurtu

Składniki:

  • grecki jogurt – 3 st.;
  • sok cytryny – 3 st. łyżki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • ogórek – 1 szt.;
  • sól, pieprz – według smaku;
  • koper.

Przygotowanie

Jogurt mieszamy z rozdrobnionym koprem i cytrynowym sokiem. Dodajemy do mieszanki przepuszczony przez prasę czosnek i natarty ogórek. Przyprawiamy sos pieprzem według smaku.

Panakota z greckim jogurtem

Składniki:

  • śmietanka – 2 st.;
  • wanilia – 1 strączek;
  • cukier – 1/2 st.;
  • żelatyna – 1 1/2 łyżki;
  • mleko – 1/2 st.;
  • grecki jogurt – 1/2 st.

Przygotowanie

Śmietankę stawiamy na ogień razem z rozkrojonym wpół waniliowym strączkiem. Cukrujemy śmietankę i udowadniamy do lekkiego wrzenia. Wyciągamy waniliowy strączek, dodajemy do śmietanki żelatynę i zostawiamy nabrzęknąć na 5 minut. Potem rozcieńczamy żelatynę w śmietance i dodajemy grecki jogurt. Rozlewamy mieszankę po formach i stawiamy chłodnieć w lodówce w ciągu blisko 6 godzin.

Sałata z greckim jogurtem

Składniki:

  • kurzy filet – 2 szt.;
  • grecki jogurt – 3 st. łyżki;
  • winogrono – 1 st.;
  • seler – 1 szt.;
  • sól, pieprz – szczypta;
  • miks sałat – 4 st.;
  • sałata z greckim jogurtem
  • orzechy.

Przygotowanie

Soloną wodę udowadniamy do wrzenia i gotujemy w niej kurzy filet blisko 15 minut. Gotowy filet ostudzamy i grubo kroimy, albo rozbieramy na włókna.

Seler kroimy niewielkimi kawałkami, winogrono rozkrajamy wpół, przy konieczności wydalamy kostki. Przygotowane składniki mieszamy razem i zaprawiamy greckim jogurtem. Według smaku również dodajemy sól i pieprz. Przed przedstawieniem posypujemy sałatę orzechami.

 
Powiązane artykuły:
Domowy ser –  kilka sprawdzonych przepisów
Praktycznie każda gospodyni kupuje ser, przecież on przyda się i dla lekkiego przegryzania, i dla przygotowania sytnego obiadu, czy kolacji. A co kiedy spróbować zrobić ser w domu? I pożytecznie, i smacznie, i korzystnie!
Kisiel mleczny, czyli budyń – prosty przepis smakołyków
Jeśli wasze dziecko nie chce pić mleka, takie konieczne jego rosnącemu organizmowi, przygotujcie mu budyń. Ten napój nie tylko jest pożyteczny, ale i ma bardzo przyjemny smak. Od takiego deseru nie zrezygnuje żadne dziecko!
Topiony ser w domowych warunkach
Nie chcecie kupować wyrobów mleczarskich w sklepach? Przecież w trakcie przygotowania do nich dodają dużo niepotrzebnych dokładek. Lepiej próbujcie przygotować wszystko samodzielnie. Dziś rozpatrzymy pytanie: "Jak przygotować topiony ser w domowych warunkach"?
Kefir w domowych warunkach
Domowy kefir – to źródło pożytecznej flory mlecznej i do tego smaczna i odżywcza potrawa doskonale odpowiednia do śniadania. Przepisy domowego kefiru dokładnie rozebraliśmy w tym artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty