Grusze, zapiekane w piecyku

grusze zapiekane w piecyku

Grusze godzą się nie tylko dla jedzenia w surowym wyglądzie czy dodania do pieczywa, ale i dla przygotowania prostych, lecz wytwornych deserów, na przykład gruszy zapiekanej w piecyku.

Zapiekane grusze w piecyku – przepis

Zależnie od gatunku grusz, może wahać się smak ugotowanego deseru według własnego mniemania, czyniąc jego słodszym czy przeciwnie – kwaskowatym. W tym wypadku rozstrzygnęliśmy zagrać na kontraście słodkiej i miękkiej gruszy z jagodami żurawiny i chrupiącymi orzechami.

Składniki:

  • miękkie grusze – 4 szt.;
  • garść jagód żurawiny;
  • garść orzechów;
  • po szczypcie mielonego cynamonu i muszkatu;
  • miód – 65 ml.

Przygotowanie

Przygotowanie grusz sprowadza się do kilku prostych operacji: z połówek płodów, za pomocą łyżki do herbaty wyciągają część rdzeni. Podstawę każdej z połów z lekka przycinają, żeby grusze nie traciły trwałości. Napełnijcie każdą z pustek gruszy mieszanką orzechów z żurawiną, a potem polejcie wszystko miodem.

Wypiekajcie grusze przy 180 stopniach około pół godziny, a potem podawajcie samodzielnie czy z porcją jogurtu.

Grusze w liściowym cieście zapiekane w piecyku

Żeby urozmaicać teksturę i smak zwyczajnych zapiekanych grusz, możecie wykorzystać kawałeczki liściowego ciasta. Dla niżej wymienionego przepisu będzie dobre jak drożdżowe, tak i inne ciasto.

Składniki:

  • grusze – 4 szt.;
  • listek liściowego ciasta;
  • woda – 930 ml;
  • cukier – 370 g;
  • miód – 190 ml;
  • połówka cytryny;
  • strączek wanilii;
  • laska cynamonu – 3 szt.;
  • goździk - 6 pąków.

Przygotowanie

Po to, żeby grusze wypiekły się jednocześnie z ciastem, ich należy zawczasu obgotować. Syrop, w którym będą przygotowywały się płody robi się bardzo prosto, przez mieszanie wody, miodu i cukru. Kiedy mieszanka zakipi, do niej kładą cynamon i goździk, wyciskają sok połówki cytryny i zakładają grusze, zawczasu wyrznąwszy z ostatnich rdzeń.

Ciasto kroimy na prążki i obracamy każdą z nich wokół całego płodu, wzmacniając końce za pomocą kropli wody. Grusze zapiekane w piecyku całkiem będą przygotowywały się przy 200 stopniach w ciągu 15-20 minut.

Jak poprawnie zapiec grusze w piecyku bez cukru?

Jeśli nie chcecie wykorzystać w przepisie cukier, to jego można śmiało zamienić miodem, syropem agawy, albo nie wykorzystać całkiem. W ostatnim wypadku należy puścić do przebiegu miękkie i słodkie grusze.

Składniki:

  • grusze – 3 szt.;
  • słodkie białe wino – 115 ml;
  • woda – 115 ml;
  • gwiazdki anyżu – 6 szt.;
  • laska cynamonu;
  • goździk – 12 szt.;
  • miód – 65 ml.

Przygotowanie

Połówki grusz można oczyścić od nasienia, a można zostawić na cało. Rozłóżcie płody i zalejcie mieszanką wina z wodą, przyprawami i miodem. Rozmieśćcie grusze w rozgrzanym do 180 stopni piecyku na 40 minut. Zapiekane grusze najlepiej podawać z kontrastowymi według tekstury czy temperatury dopełnieniami, na przykład granolą, orzechami czy lodami i jogurtem.

Grusze zapiekane w piecyku z miodem i serem

Grusze dobrze jednoczą się z rozmaitymi napełnianiami, w liczbie ostatnich może być świeży ser, ricotta zbita z jajkami, jogurtem czy śmietana. Rozstrzygnęliśmy zatrzymać się na pierwszym wariancie, zmieszawszy niewielką ilość sera z miodem i dodawszy do gotowego deseru okruch z chrupiącego piaskowego herbatnika.

Składniki:

  • grusze – 4 szt.;
  • ser – 115 g;
  • miód – 65 ml;
  • piaskowy herbatnik – 6 szt.

Przygotowanie

Umyte grusze rozdzielicie wpół i wydalicie rdzeń z nasieniem z każdej z połówek. Dęte grusze napełnicie mieszanką sera z połową miodu. Rozmieśćcie gruszkowe połówki w piecyku i zapiekajcie przy 190 stopniach w ciągu 10 minut. Gotowy deser posypcie okruchem z piaskowego herbatnika i polejcie miodem, co pozostał.

 
Powiązane artykuły:
Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami
Zapiekane według różnych sposobów jabłka - faworyt wśród domowych jesiennych poczęstunków. Przygotowanie takiego niedrogiego i smacznego deseru zajmie minimum czasu, a przekonać się w tym można, zakosztowawszy jeden z przedstawionych dalej przepisów.
Dynia zapiekana z miodem w piecyku
Jesień obdarowuje nas przeróżnymi owocami i warzywami. Tą możliwością należy skorzystać się i zapiec aromatyczną dynię z miodem. Również zaproponujemy warianty napełnienia poczęstunku drugimi ciekawymi składowymi.
Maślany krem do ozdoby tortu
Struktura maślanego kremu pięknie trzyma formę, dzięki czemu on pięknie podejdzie do oryginalnego ozdobienia tortów. On łatwo odsadza się cukierniczym workiem, formując prawdziwe cukiernicze arcydzieła. Proponujemy kilka nieskomplikowanych sposobów jego przygotowania.
Pomada do tortu w domowych warunkach
Istnieje mnóstwo sposobów ozdobić domowy deser, jednak ubrawszy tort pomadą przygotowaną samodzielnie – smakołyki na pewno wyjdą oryginalnymi i niepowtarzalnymi. Opowiemy kilka prostych sposobów ozdoby tortu pomadą.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty