Grusze, zapiekane w piecyku

Grusze godzą się nie tylko dla jedzenia w surowym wyglądzie czy dodania do pieczywa, ale i dla przygotowania prostych, lecz wytwornych deserów, na przykład gruszy zapiekanej w piecyku.
Zapiekane grusze w piecyku – przepis
Zależnie od gatunku grusz, może wahać się smak ugotowanego deseru według własnego mniemania, czyniąc jego słodszym czy przeciwnie – kwaskowatym. W tym wypadku rozstrzygnęliśmy zagrać na kontraście słodkiej i miękkiej gruszy z jagodami żurawiny i chrupiącymi orzechami.
Składniki:
- miękkie grusze – 4 szt.;
- garść jagód żurawiny;
- garść orzechów;
- po szczypcie mielonego cynamonu i muszkatu;
- miód – 65 ml.
Przygotowanie
Przygotowanie grusz sprowadza się do kilku prostych operacji: z połówek płodów, za pomocą łyżki do herbaty wyciągają część rdzeni. Podstawę każdej z połów z lekka przycinają, żeby grusze nie traciły trwałości. Napełnijcie każdą z pustek gruszy mieszanką orzechów z żurawiną, a potem polejcie wszystko miodem.
Wypiekajcie grusze przy 180 stopniach około pół godziny, a potem podawajcie samodzielnie czy z porcją jogurtu.
Grusze w liściowym cieście zapiekane w piecyku
Żeby urozmaicać teksturę i smak zwyczajnych zapiekanych grusz, możecie wykorzystać kawałeczki liściowego ciasta. Dla niżej wymienionego przepisu będzie dobre jak drożdżowe, tak i inne ciasto.
Składniki:
- grusze – 4 szt.;
- listek liściowego ciasta;
- woda – 930 ml;
- cukier – 370 g;
- miód – 190 ml;
- połówka cytryny;
- strączek wanilii;
- laska cynamonu – 3 szt.;
- goździk - 6 pąków.
Przygotowanie
Po to, żeby grusze wypiekły się jednocześnie z ciastem, ich należy zawczasu obgotować. Syrop, w którym będą przygotowywały się płody robi się bardzo prosto, przez mieszanie wody, miodu i cukru. Kiedy mieszanka zakipi, do niej kładą cynamon i goździk, wyciskają sok połówki cytryny i zakładają grusze, zawczasu wyrznąwszy z ostatnich rdzeń.
Ciasto kroimy na prążki i obracamy każdą z nich wokół całego płodu, wzmacniając końce za pomocą kropli wody. Grusze zapiekane w piecyku całkiem będą przygotowywały się przy 200 stopniach w ciągu 15-20 minut.
Jak poprawnie zapiec grusze w piecyku bez cukru?
Jeśli nie chcecie wykorzystać w przepisie cukier, to jego można śmiało zamienić miodem, syropem agawy, albo nie wykorzystać całkiem. W ostatnim wypadku należy puścić do przebiegu miękkie i słodkie grusze.
Składniki:
- grusze – 3 szt.;
- słodkie białe wino – 115 ml;
- woda – 115 ml;
- gwiazdki anyżu – 6 szt.;
- laska cynamonu;
- goździk – 12 szt.;
- miód – 65 ml.
Przygotowanie
Połówki grusz można oczyścić od nasienia, a można zostawić na cało. Rozłóżcie płody i zalejcie mieszanką wina z wodą, przyprawami i miodem. Rozmieśćcie grusze w rozgrzanym do 180 stopni piecyku na 40 minut. Zapiekane grusze najlepiej podawać z kontrastowymi według tekstury czy temperatury dopełnieniami, na przykład granolą, orzechami czy lodami i jogurtem.
Grusze zapiekane w piecyku z miodem i serem
Grusze dobrze jednoczą się z rozmaitymi napełnianiami, w liczbie ostatnich może być świeży ser, ricotta zbita z jajkami, jogurtem czy śmietana. Rozstrzygnęliśmy zatrzymać się na pierwszym wariancie, zmieszawszy niewielką ilość sera z miodem i dodawszy do gotowego deseru okruch z chrupiącego piaskowego herbatnika.
Składniki:
- grusze – 4 szt.;
- ser – 115 g;
- miód – 65 ml;
- piaskowy herbatnik – 6 szt.
Przygotowanie
Umyte grusze rozdzielicie wpół i wydalicie rdzeń z nasieniem z każdej z połówek. Dęte grusze napełnicie mieszanką sera z połową miodu. Rozmieśćcie gruszkowe połówki w piecyku i zapiekajcie przy 190 stopniach w ciągu 10 minut. Gotowy deser posypcie okruchem z piaskowego herbatnika i polejcie miodem, co pozostał.