Grusze, zapiekane w piecyku

grusze zapiekane w piecyku

Grusze godzą się nie tylko dla jedzenia w surowym wyglądzie czy dodania do pieczywa, ale i dla przygotowania prostych, lecz wytwornych deserów, na przykład gruszy zapiekanej w piecyku.

Zapiekane grusze w piecyku – przepis

Zależnie od gatunku grusz, może wahać się smak ugotowanego deseru według własnego mniemania, czyniąc jego słodszym czy przeciwnie – kwaskowatym. W tym wypadku rozstrzygnęliśmy zagrać na kontraście słodkiej i miękkiej gruszy z jagodami żurawiny i chrupiącymi orzechami.

Składniki:

  • miękkie grusze – 4 szt.;
  • garść jagód żurawiny;
  • garść orzechów;
  • po szczypcie mielonego cynamonu i muszkatu;
  • miód – 65 ml.

Przygotowanie

Przygotowanie grusz sprowadza się do kilku prostych operacji: z połówek płodów, za pomocą łyżki do herbaty wyciągają część rdzeni. Podstawę każdej z połów z lekka przycinają, żeby grusze nie traciły trwałości. Napełnijcie każdą z pustek gruszy mieszanką orzechów z żurawiną, a potem polejcie wszystko miodem.

Wypiekajcie grusze przy 180 stopniach około pół godziny, a potem podawajcie samodzielnie czy z porcją jogurtu.

Grusze w liściowym cieście zapiekane w piecyku

Żeby urozmaicać teksturę i smak zwyczajnych zapiekanych grusz, możecie wykorzystać kawałeczki liściowego ciasta. Dla niżej wymienionego przepisu będzie dobre jak drożdżowe, tak i inne ciasto.

Składniki:

  • grusze – 4 szt.;
  • listek liściowego ciasta;
  • woda – 930 ml;
  • cukier – 370 g;
  • miód – 190 ml;
  • połówka cytryny;
  • strączek wanilii;
  • laska cynamonu – 3 szt.;
  • goździk - 6 pąków.

Przygotowanie

Po to, żeby grusze wypiekły się jednocześnie z ciastem, ich należy zawczasu obgotować. Syrop, w którym będą przygotowywały się płody robi się bardzo prosto, przez mieszanie wody, miodu i cukru. Kiedy mieszanka zakipi, do niej kładą cynamon i goździk, wyciskają sok połówki cytryny i zakładają grusze, zawczasu wyrznąwszy z ostatnich rdzeń.

Ciasto kroimy na prążki i obracamy każdą z nich wokół całego płodu, wzmacniając końce za pomocą kropli wody. Grusze zapiekane w piecyku całkiem będą przygotowywały się przy 200 stopniach w ciągu 15-20 minut.

Jak poprawnie zapiec grusze w piecyku bez cukru?

Jeśli nie chcecie wykorzystać w przepisie cukier, to jego można śmiało zamienić miodem, syropem agawy, albo nie wykorzystać całkiem. W ostatnim wypadku należy puścić do przebiegu miękkie i słodkie grusze.

Składniki:

  • grusze – 3 szt.;
  • słodkie białe wino – 115 ml;
  • woda – 115 ml;
  • gwiazdki anyżu – 6 szt.;
  • laska cynamonu;
  • goździk – 12 szt.;
  • miód – 65 ml.

Przygotowanie

Połówki grusz można oczyścić od nasienia, a można zostawić na cało. Rozłóżcie płody i zalejcie mieszanką wina z wodą, przyprawami i miodem. Rozmieśćcie grusze w rozgrzanym do 180 stopni piecyku na 40 minut. Zapiekane grusze najlepiej podawać z kontrastowymi według tekstury czy temperatury dopełnieniami, na przykład granolą, orzechami czy lodami i jogurtem.

Grusze zapiekane w piecyku z miodem i serem

Grusze dobrze jednoczą się z rozmaitymi napełnianiami, w liczbie ostatnich może być świeży ser, ricotta zbita z jajkami, jogurtem czy śmietana. Rozstrzygnęliśmy zatrzymać się na pierwszym wariancie, zmieszawszy niewielką ilość sera z miodem i dodawszy do gotowego deseru okruch z chrupiącego piaskowego herbatnika.

Składniki:

  • grusze – 4 szt.;
  • ser – 115 g;
  • miód – 65 ml;
  • piaskowy herbatnik – 6 szt.

Przygotowanie

Umyte grusze rozdzielicie wpół i wydalicie rdzeń z nasieniem z każdej z połówek. Dęte grusze napełnicie mieszanką sera z połową miodu. Rozmieśćcie gruszkowe połówki w piecyku i zapiekajcie przy 190 stopniach w ciągu 10 minut. Gotowy deser posypcie okruchem z piaskowego herbatnika i polejcie miodem, co pozostał.

 
Powiązane artykuły:
Zapiekane jabłka z miodem
Kiedy nie ma pragnienia guzdrać się z przygotowaniem skomplikowanego deseru, taki przepis koniecznie poratuje. Spróbujcie zapiec jabłka według naszych prostych rekomendacji.
Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami
Zapiekane według różnych sposobów jabłka - faworyt wśród domowych jesiennych poczęstunków. Przygotowanie takiego niedrogiego i smacznego deseru zajmie minimum czasu, a przekonać się w tym można, zakosztowawszy jeden z przedstawionych dalej przepisów.
Dynia zapiekana z miodem w piecyku
Jesień obdarowuje nas przeróżnymi owocami i warzywami. Tą możliwością należy skorzystać się i zapiec aromatyczną dynię z miodem. Również zaproponujemy warianty napełnienia poczęstunku drugimi ciekawymi składowymi.
Czekoladowy batonik
To zadziwiająco pożyteczne i syte przegryzanie, które wygodnie brać ze sobą. Skład batoników można zmieniać według własnego mniemania, uzupełniając dowolnymi orzechami, suszami. Podpowiemy bazowe warianty tych smacznych smakołyków.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty