Grzane wino czyli Gluhwein - przepis przygotowania w domowych warunkach
Wyraźny i nasycony smak, oszałamiający aromat gorącego grzanego wina ogrzeje po jesiennym, czy zimowym spacerowaniu i będzie doskonałym dopełnieniem na zimowym pikniku. Wasi przyjaciele i krewni ocenią zaproponowany wariant aperitifu, ponieważ lepszego wariantu dla tego celu w zimnej porze roku być nie może. Dla dziecięcego audytorium, czy dla tych, którzy nie spożywają alkoholu można zaproponować bezalkoholowy wariant napoju, zamieniając wino winnym, czy jabłkowym sokiem.
Proponujemy przepisy przygotowania grzanego wina w domowych warunkach z czerwiennego i białego wina, a także wariant bezalkoholowego korzennego gorącego napoju.
Jak ugotować bezalkoholowe grzane wino w domowych warunkach?
Składniki:
- winny sok - 950 ml;
- woda filtrowana - 260 ml;
- jabłko - 0,5 szt.;
- pomarańcza - 1/4 szt.;
- cytryna - 2-3 cząstka;
- goździk - 4-5 pąków;
- pieprz goździkowy - 4-5 ziarenek grochu;
- imbir, natarty czy suszony, mielony - 0,5 łyżki;
- rodzynki - 50 g;
- miód czy cukier puder - według smaku.
Przygotowanie
Oczyszczoną wodę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy według smaku cukier puder lub miód, rzucamy goździk, groszki pieprzu goździkowego, natarty imbir, garść przemytych rodzynków i dajemy gotować od trzech do pięciu minut. Zestaw przypraw można zmieniać według waszych upodobań. Można również dodać kardamon lub cynamon, czy zamienić nimi według swojego smaku zaproponowane przepisem przyprawy. Mieszamy korzenną gorącą wodę z sokiem, dodajemy cząstki oczyszczonego jabłuszka, kubka pomarańczy i cząstki cytryny, nagrzewamy do temperatury siedemdziesiąt-osiemdziesiąt stopni i dajemy zaparzać się w ciągu dziesięciu minut.
Po ugotowaniu rozlewamy aromatyczny napój po kielichach i możemy się delektować.
Jak poprawnie przygotować klasyczne grzane wino z czerwonego wina w domowych warunkach?
Składniki:
- wino czerwone - 750 ml;
- woda filtrowana - 75 ml;
- jabłko czy pomarańcza - 0,5 szt.;
- goździk - 4-5 pąków;
- gałka muszkatołowa mielona - szczypta;
- imbir mielony - 10 g;
- cynamon - 1 szt.;
- cukier puder - 20 g.
Przygotowanie
Do rondla z grubym dnem nalewamy filtrowaną wodę, dodajemy goździk, gałkę muszkatołową, mielony imbir, laskę cynamonu i nagrzewamy masę do wrzenia. Potem zdejmujemy z ognia i dajemy zaparzyć się pod przykrywką w ciągu dziesięciu minut. Dalej przecedzamy wywar przez kilka warstw merli, dodajemy wino, cukier puder, kawałeczki jabłka czy pomarańczy i ogrzewamy mieszankę na średnim ogniu. Przy grzaniu śledzimy obowiązkowo za temperaturą grzanego wina. Ona nie może przekraczać siedemdziesięciu stopni, inaczej jego smak będzie beznadziejnie zepsuty. Dajemy napojowi znów zaparzyć się, przysłoniwszy przykrywką na dziesięć minut i możemy podawać rozlewając po kielichach, czy ceramicznych filiżankach.
Grzane wino z białego wina w domowych warunkach
Składniki:
- wino białe - 950 ml;
- woda filtrowana - 75 ml;
- jabłko - 0,5 szt.;
- pomarańcza duża - 1 szt.;
- goździk - 1-2 pąki;
- mięta świeża lub suszona - 1 gałąź;
- laska cynamonu - 1-2 szt.;
- cukier puder- 75 g czy według smaku.
Przygotowanie
Z połówki pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałą połowę kroimy. Czyścimy również i kroimy cząstkami jabłuszko i wkładamy do pojemnika z grubym dnem. Wlewamy sok z pomarańczy, wino, rzucamy goździk, laskę cynamonu, gałąź mięty, wsypujemy cukier puder i stawiamy na minimalny ogień. Nagrzewamy masę mieszając do temperatury nie wyżej niż siedemdziesiąt stopni, potem przysłaniamy przykrywką i dajemy zaparzyć się dziesięć minut. Potem przecedzamy grzane wino, rozlewamy po kielichach, dekorujemy cząstkami pomarańczy i laską cynamonu i możemy się rozkoszować.