Herbata z liści maliny – napój z czarownym smakiem i niezrównanym aromatem

herbata z liści maliny

A czy wiecie, że liście maliny posiadają bardzo dużo pożytecznych właściwości? Dzięki obecności w ich składzie cierpkich garbników, one wywierają dobry wpływ przy rozbracie jelita i nawet pomagają stopować wewnętrzne krwotoki. Dziś chcemy podzielić się kilkoma prostymi przepisami przygotowania herbaty z maliną.

Taki napój jest przepięknym środkiem profilaktyki i leczenia chorób wirusowych i grypy. W jakości profilaktycznego środka należy go używać w ciągu całego jesiennego i zimowego okresu. To sprzyja wsparciu waszego immunitetu w pik sezonowych chorób i osłabienia organizmu. Również ta herbata jest bardzo pożyteczna przy chorobach żołądka, żołądkowych krwotokach, hemoroidach i trwałych rozwolnieniach. Właśnie w tych wypadkach liście maliny przejawiają swoje wiążące właściwości.

Zielona herbata z maliną

Składniki:

  • zielona herbata – 2 st. łyżki;
  • malina – 10 szt.;
  • liście maliny – szczypta;
  • cytryna – 30 g;
  • melisa – 1 pęczek;
  • miód – według smaku.

Przygotowanie

Więc dla przygotowania smacznej herbaty z liśćmi maliny bierzemy ich do zaparzenia, wsypujemy do czystego zaparzalnika, dodajemy drobno posiekaną melisę i cytrynę. Dalej kładziemy świeże liście maliny, zalewamy wszystko wrzątkiem i zostawiamy napój nalegać się w przybliżeniu 5-7 minut. Potem zaparzanie porządnie wyciskamy i nalegamy zieloną herbatę z maliną jeszcze blisko 5 minut. Gotowy tonizujący napój rozlewamy po filiżankach, przy konieczności rozcieńczamy wrzątkiem i dodajemy według smaku trochę jagód i miodu.

Herbata z liśćmi maliny

Składniki:

  • suche liście maliny – 2 łyżki;
  • woda gotowana – 2 st.;
  • cukier – według smaku.

Przygotowanie

Liście maliny zalewamy stromym wrzątkiem w czajniku, nakrywamy z góry ręcznikiem i nalegamy malinową herbatę w przybliżeniu w ciągu 10 minut. Po tym rozlewamy gotowy napój po szklankach, dodajemy według smaku cukier, mieszamy i podajemy do stołu.

Herbata z liśćmi maliny i porzeczki

Składniki:

herbata z maliny
  • świeże liście maliny – szczypta;
  • świeże liście porzeczki – szczypta;
  • gotowana woda – 1,5 st.;
  • miód – według smaku.

Przygotowanie

Sposób przygotowania tej herbaty jest bardzo prosty: bierzemy w równych proporcjach świeże liście porzeczki i maliny, kładziemy je do czajnika, zalewamy wrzątkiem, okrywamy z góry ręcznikiem i nalegamy w ciągu 20 minut. Potem przecedzamy napój przez sitko i rozkoszujemy się zadziwiająco czarownym smakiem i niezrównanym aromatem, dodawszy według smaku łyżkę miodu, czy cukru.

 
Powiązane artykuły:
Aromatyczna imbirowa herbata z cytryną
Imbirowa herbata – pożyteczny i smaczny napój, który wykorzystują dla profilaktyki z przeziębienia, a także w walce ze zbędną wagą. I dziś opowiemy jeszcze kilka ciekawych przepisów stworzenia imbirowej herbaty z miodem.
Imbirowa herbata z cynamonem, która przepięknie tonizuje i wzmacnia immunitet
Imbirowa herbata - pożyteczny napój, który rozluźnia układ nerwowy i wzmacnia immunitet. I dziś rozpatrzymy kilka ciekawych wariantów jego zaparzenia z cynamonem. Poznajemy przepisy i wybieramy swój.
Korzenna herbata latte – przepis
Korzenna herbata latte – to świetny napój na mlecznej podstawie, z rozmaitymi aromatycznymi przyprawami. Dalej opowiemy jak go przygotować samodzielnie, mając w zapasie tylko proste i dostępne składniki.
Jak parzyć świeżą dziką różę?
O korzyści dzikiej róży wiedzą wszyscy, toż często przygotowują go na zapas przez suszenie płodów. A jeszcze często powstaje pragnienie sparzyć napój ze świeżych jagód. Właśnie o tym wariancie wyrobu witaminowego napoju porozmawiamy dalej.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty