Herbata z liści maliny – napój z czarownym smakiem i niezrównanym aromatem

A czy wiecie, że liście maliny posiadają bardzo dużo pożytecznych właściwości? Dzięki obecności w ich składzie cierpkich garbników, one wywierają dobry wpływ przy rozbracie jelita i nawet pomagają stopować wewnętrzne krwotoki. Dziś chcemy podzielić się kilkoma prostymi przepisami przygotowania herbaty z maliną.
Taki napój jest przepięknym środkiem profilaktyki i leczenia chorób wirusowych i grypy. W jakości profilaktycznego środka należy go używać w ciągu całego jesiennego i zimowego okresu. To sprzyja wsparciu waszego immunitetu w pik sezonowych chorób i osłabienia organizmu. Również ta herbata jest bardzo pożyteczna przy chorobach żołądka, żołądkowych krwotokach, hemoroidach i trwałych rozwolnieniach. Właśnie w tych wypadkach liście maliny przejawiają swoje wiążące właściwości.
Zielona herbata z maliną
Składniki:
- zielona herbata – 2 st. łyżki;
- malina – 10 szt.;
- liście maliny – szczypta;
- cytryna – 30 g;
- melisa – 1 pęczek;
- miód – według smaku.
Przygotowanie
Więc dla przygotowania smacznej herbaty z liśćmi maliny bierzemy ich do zaparzenia, wsypujemy do czystego zaparzalnika, dodajemy drobno posiekaną melisę i cytrynę. Dalej kładziemy świeże liście maliny, zalewamy wszystko wrzątkiem i zostawiamy napój nalegać się w przybliżeniu 5-7 minut. Potem zaparzanie porządnie wyciskamy i nalegamy zieloną herbatę z maliną jeszcze blisko 5 minut. Gotowy tonizujący napój rozlewamy po filiżankach, przy konieczności rozcieńczamy wrzątkiem i dodajemy według smaku trochę jagód i miodu.
Herbata z liśćmi maliny
Składniki:
- suche liście maliny – 2 łyżki;
- woda gotowana – 2 st.;
- cukier – według smaku.
Przygotowanie
Liście maliny zalewamy stromym wrzątkiem w czajniku, nakrywamy z góry ręcznikiem i nalegamy malinową herbatę w przybliżeniu w ciągu 10 minut. Po tym rozlewamy gotowy napój po szklankach, dodajemy według smaku cukier, mieszamy i podajemy do stołu.
Herbata z liśćmi maliny i porzeczki
Składniki:

- świeże liście maliny – szczypta;
- świeże liście porzeczki – szczypta;
- gotowana woda – 1,5 st.;
- miód – według smaku.
Przygotowanie
Sposób przygotowania tej herbaty jest bardzo prosty: bierzemy w równych proporcjach świeże liście porzeczki i maliny, kładziemy je do czajnika, zalewamy wrzątkiem, okrywamy z góry ręcznikiem i nalegamy w ciągu 20 minut. Potem przecedzamy napój przez sitko i rozkoszujemy się zadziwiająco czarownym smakiem i niezrównanym aromatem, dodawszy według smaku łyżkę miodu, czy cukru.