Herbata z mlekiem - smaczny, rozgrzewający i aromatyczny napój

Praktycznie nie ma ludzi, którzy nie lubiliby picia herbaty. Ten smaczny, rozgrzewający i aromatyczny napój wywalczył miłość i ogromną popularność na całym świecie. W każdym kraju istnieją własne, szczególne tradycje przygotowania tego napoju. Herbata z mlekiem, koniecznie podbija swoim nadzwyczajnym aromatem i delikatnym smakiem. Nie traćmy czasu i omówmy przepisy przygotowania herbaty z mlekiem.
Przepis zielonej herbaty z mlekiem
Zielona herbata z mlekiem - to doskonały wybór dla tych, którzy chudną. Napój ten jest dobry i smaczny tak na gorąco, jak i na zimno. To pozwala pić go w ciągu całego roku, doskonale ogrzewając się w zimie i chłodząc latem, równolegle troszcząc się o twoją figurę. Poznajmy jak zrobić herbatę z mlekiem.
Składniki:
- woda - 1,5 szk.;
- korzeń imbiru - 10 g;
- mleko - 1 szk.;
- zielona liściasta herbata - 2 łyżki;
- kardamon - 1 łyżka;
- miód - 3 st. łyżki.
Przygotowanie
Do przygotowania herbaty z imbirem i mlekiem - do niewielkiego rondelka nalewamy trochę gorącej wody. Zanim zaparzymy zieloną herbatę, dodajemy do rondla oczyszczony i starty na drobnej tarce imbir, potem wkładamy herbaciane liście. Dalej stawiamy pojemnik na płytę na mały ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w ciągu dwóch minut przy zamkniętej przykrywce. Potem cienkim strumieniem wlewamy mleko i znów doprowadzamy do wrzenia. Na samym końcu dodajemy mielony kardamon, ostrożnie zdejmujemy rondelek z płyty i wszystko porządnie mieszamy. Potem znów stawiamy na ogień i znów doprowadzamy do wrzenia. Teraz trochę ostudzamy, dodajemy miód i przecedzamy herbatę z mlekiem i imbirem przez sitko.
Zielona herbata z mlekiem
Składniki:
- mleko - 1 l;
- zielona herbata - 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Jak przygotować herbatę z mlekiem? W niewielki rondel wylewamy mleko i doprowadzamy je prawie do wrzenia. Potem zdejmujemy z ognia, wsypujemy zieloną herbatę, mieszamy. Rondel nakrywamy przykrywką i zostawiamy na 20 minut do zaciągnięcia.
Kiedy napój się zaparzy, mleko nabędzie jasno-brunatnego koloru. Herbatę z mlekiem trzeba przecedzić przez sito czy merlę i rozlać do szklanek.
Angielska herbata z mlekiem
Składniki:
- czarna herbata - 1 łyżka;
- mleko - według smaku;
- woda - 200 ml;
- cukier - według smaku.

Przygotowanie
Jak poprawnie zaparzyć herbatę? Czajnik do zaparzania oblewamy wrzątkiem, a potem od razu wsypujemy do niego czarną herbatę. W rondelku nagrzewamy do 90 stopni wodę i zalewamy herbatę wrzątkiem, zamykamy czajnik przykrywką. Zostawiamy do naciągnięcia i parzenia na 5 minut. Do filiżanki nalewamy trochę mleka, potem zalewamy je naciągniętą herbatą i wsypujemy według smaku cukier. Mieszamy czarną herbatę z mlekiem i podajemy na stół.