Ile przechowują się jajka w lodówce?

ile przechowują się jajka w lodówce

Chociaż jajka – to jeden z najczęściej wykorzystywanych i popularnych w kulinarii produktów, wiele osób interesuje pytanie: jak długo, gdzie i jak najlepiej przechowywać jajka przed użyciem?

Warunki przechowywania jajek

Przechowywanie kurzych jajek, co sprzedaje się w sklepach i na spożywczych rynkach do realizacji, regulują się normą państwową "Jajka kurze spożywcze. Techniczne warunki". Z tym wszystko jest zrozumiałe. Zwyczajnie najlepiej kupować metkowane jajka: tam jest minimalna gwarancja, że nie pomylicie się z terminem przechowywania i wykorzystania.

Przypuścimy.Macie gospodarstwo czy swoją fermę, są kury (a może i inne ptaki: kaczki, gęsi, indyczki), które niosą jajka, a tu systematycznie powstaje pytanie - gdzie i jak przechowywać jajka?

Zebrane jajka w domowych warunkach zachowują w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Przeważająca temperatura przechowywania jajek 0-10º, nie więcej niż 20ºС. Przeważająca wilgotność to 85%. W takich warunkach kurze jajka dobrze zachowują się w ciągu 2-3 tygodni.

Żeby jajka dobrze przechowywały się bez lodówki, można je natłuścić dowolnym (najlepiej świńskim)olejem roślinnym. Naoliwione jajka umieszczają do szuflady na dół ostrymi końcami tak, by nie dotykały jeden drugiego. W szufladzie może być suchy piasek, wiórki z opiłkiem, sól, plewa, drzewny popiół, torf, proso, owies. Potem szufladę nakrywają, na przykład płótnem workowym. Tak można przechowywać jajka w ciągu 2-3 miesięcy, oczywiście przy niewysokiej temperaturze.

Można przechowywać jajka w wapiennym rozczynie - tak mogą nieźle zachowywać się od 3 miesięcy do 1 roku. Dlatego jajka zawierają do glinianego naczynia ostrym końcem na dół i zalewają rozwiedzionym gaszonym wapnem tak, by rozczyn pokrywał ich w całości z zapasem do grubości palca. Przeważające temperatury powietrza w pomieszczeniu, gdzie będą przechowywały się jajka w rozczynie to 0-10ºС. Trzeba zauważyć, że przy takim sposobie przechowywania, jajka nabywają specyficzny, niezbyt przyjemny smak, a białko myli się źle. Czyli taki sposób najmniej jest przeważający.

Jajka dobrze zachowują się w rozczynie kucharskiej soli, proporcja w przybliżeniu 20 g na 1 litr wody.

Termin przechowywania jajek w lodówce

Termin przechowywania jajek w lodówce zależy od temperatury reżimu, świeżości produktu i miejsca przechowywania. Przy temperaturze 1-2º termin przechowywania może dochodzić do 3-4 miesięcy. Zachowywać jajka w lodówce lepiej nieruchomymi, czyli nie w oddziałach drzwiczek, a na półce w specjalnym opakowywaniu albo w plastikowym kontenerze. Wkładamy jajka na przechowywanie ostrym końcem na dół. Nie warto myć ich przed przechowywaniem, a jeśli z jakichkolwiek przyczyn jednak zdarzyło się to zrobić, to postarajcie się wykorzystać produkt w ciągu jednego miesiąca. Nie warto zachowywać jajka blisko z ostro pachnącymi produktami, ponieważ one łatwo i szybko wchłaniają postronne zapachy.W lodówce w ogóle nie powinno być nieapetycznych aromatów.

Indycze jajka zachowują się również jak i kurze. Jajka ptaków wodnych mogą przechowywać się w lodówce nie więcej niż 1-2 tygodni,a przepiórkowe można śmiało przechowywać przez 3 miesiące. W żadnym wypadku nie przechowywać jajek z mięsem, rybą i drugimi surowymi produktami. Żeby uniknąć zatrucia kurze, temperatura przechowywania jajekindycze, kacze i gęsie jajka trzeba poddawać termicznej obróbce niemniej 5 minut,a przepiórkowe można wykorzystać i surowe. Jeśli chcecie przygotować domowy majonez, dodawajcie do niego 6 czy 9% octu.

Ugotowane jajka mogą przechowywać się w lodówce 7-10 dób, a z pękniętą skorupką nie więcej niż 4 doby. Trwalsze przechowywanie podwyższa ryzyko zarażenia jajek mikrobami, czyli i ryzyko zatrucia.

Z ugotowanych jajek można przygotować bardzo dużo potraw, na przykład takich jak jajka w sałatce czy po prostu faszerowane jajka. A w ogóle kupujcie świeże jajka i wykorzystujcie w ciągu jednego-dwóch tygodni.

 
Powiązane artykuły:
Jak najbardziej prawidłowo należy przechowywać chleb?
W wielu rodzinach chleb nie zjada się za parę dób. Co robić? Nie wyrzucać - to taki cenny produkt! Należy po prostu nauczyć się poprawnie przechowywać chleb – tak, by on nie przekształcił się na suchar i nie spleśniał jak najdłużej.
Jak prawidłowo przechowywać czosnek?
Wiele z nas lubią rozkoszować się ostrymi potrawami, doprawionymi czosnkiem. Lecz po to, żeby taka możliwość była w dowolną porę roku, należy nauczyć się poprawnie zachowywać ten produkt. Teraz opowiemy jak to poprawnie robić.
Jak przechowywać dynię?
Dynia – to pożyteczne warzywo, co ma właściwości leczniczego charakteru. W kulinarii ona wykorzystuje się dosyć szeroko. I dziś opowiemy, jak ją poprawnie zachowywać w zimie w domu i mieszkaniu. Czytajcie i stosujcie nasze pożyteczne porady!
Jak należy prawidłowo przechowywać rybę?
Ryba – produkt może zepsuć się. O tym jak ją poprawnie przechowywać opowiemy w naszym artykule. Zorientujmy się, jak przechowywać świeżą, słoną, wędzoną i suszoną rybę. Czytamy pożyteczne porady i bierzemy na notatkę!
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty