Ile przechowują się jajka w lodówce?
Chociaż jajka – to jeden z najczęściej wykorzystywanych i popularnych w kulinarii produktów, wiele osób interesuje pytanie: jak długo, gdzie i jak najlepiej przechowywać jajka przed użyciem?
Warunki przechowywania jajek
Przechowywanie kurzych jajek, co sprzedaje się w sklepach i na spożywczych rynkach do realizacji, regulują się normą państwową "Jajka kurze spożywcze. Techniczne warunki". Z tym wszystko jest zrozumiałe. Zwyczajnie najlepiej kupować metkowane jajka: tam jest minimalna gwarancja, że nie pomylicie się z terminem przechowywania i wykorzystania.
Przypuścimy.Macie gospodarstwo czy swoją fermę, są kury (a może i inne ptaki: kaczki, gęsi, indyczki), które niosą jajka, a tu systematycznie powstaje pytanie - gdzie i jak przechowywać jajka?
Zebrane jajka w domowych warunkach zachowują w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Przeważająca temperatura przechowywania jajek 0-10º, nie więcej niż 20ºС. Przeważająca wilgotność to 85%. W takich warunkach kurze jajka dobrze zachowują się w ciągu 2-3 tygodni.
Żeby jajka dobrze przechowywały się bez lodówki, można je natłuścić dowolnym (najlepiej świńskim)olejem roślinnym. Naoliwione jajka umieszczają do szuflady na dół ostrymi końcami tak, by nie dotykały jeden drugiego. W szufladzie może być suchy piasek, wiórki z opiłkiem, sól, plewa, drzewny popiół, torf, proso, owies. Potem szufladę nakrywają, na przykład płótnem workowym. Tak można przechowywać jajka w ciągu 2-3 miesięcy, oczywiście przy niewysokiej temperaturze.
Można przechowywać jajka w wapiennym rozczynie - tak mogą nieźle zachowywać się od 3 miesięcy do 1 roku. Dlatego jajka zawierają do glinianego naczynia ostrym końcem na dół i zalewają rozwiedzionym gaszonym wapnem tak, by rozczyn pokrywał ich w całości z zapasem do grubości palca. Przeważające temperatury powietrza w pomieszczeniu, gdzie będą przechowywały się jajka w rozczynie to 0-10ºС. Trzeba zauważyć, że przy takim sposobie przechowywania, jajka nabywają specyficzny, niezbyt przyjemny smak, a białko myli się źle. Czyli taki sposób najmniej jest przeważający.
Jajka dobrze zachowują się w rozczynie kucharskiej soli, proporcja w przybliżeniu 20 g na 1 litr wody.
Termin przechowywania jajek w lodówce
Termin przechowywania jajek w lodówce zależy od temperatury reżimu, świeżości produktu i miejsca przechowywania. Przy temperaturze 1-2º termin przechowywania może dochodzić do 3-4 miesięcy. Zachowywać jajka w lodówce lepiej nieruchomymi, czyli nie w oddziałach drzwiczek, a na półce w specjalnym opakowywaniu albo w plastikowym kontenerze. Wkładamy jajka na przechowywanie ostrym końcem na dół. Nie warto myć ich przed przechowywaniem, a jeśli z jakichkolwiek przyczyn jednak zdarzyło się to zrobić, to postarajcie się wykorzystać produkt w ciągu jednego miesiąca. Nie warto zachowywać jajka blisko z ostro pachnącymi produktami, ponieważ one łatwo i szybko wchłaniają postronne zapachy.W lodówce w ogóle nie powinno być nieapetycznych aromatów.
Indycze jajka zachowują się również jak i kurze. Jajka ptaków wodnych mogą przechowywać się w lodówce nie więcej niż 1-2 tygodni,a przepiórkowe można śmiało przechowywać przez 3 miesiące. W żadnym wypadku nie przechowywać jajek z mięsem, rybą i drugimi surowymi produktami. Żeby uniknąć zatrucia kurze, indycze, kacze i gęsie jajka trzeba poddawać termicznej obróbce niemniej 5 minut,a przepiórkowe można wykorzystać i surowe. Jeśli chcecie przygotować domowy majonez, dodawajcie do niego 6 czy 9% octu.
Ugotowane jajka mogą przechowywać się w lodówce 7-10 dób, a z pękniętą skorupką nie więcej niż 4 doby. Trwalsze przechowywanie podwyższa ryzyko zarażenia jajek mikrobami, czyli i ryzyko zatrucia.
Z ugotowanych jajek można przygotować bardzo dużo potraw, na przykład takich jak jajka w sałatce czy po prostu faszerowane jajka. A w ogóle kupujcie świeże jajka i wykorzystujcie w ciągu jednego-dwóch tygodni.