Imbirowa herbata z cynamonem, która przepięknie tonizuje i wzmacnia immunitet
Imbirowa herbata z cynamonem – przepiękny tonizujący i pożyteczny napój, który wzmacnia immunitet i rozluźnia układ nerwowy.
Przepis imbirowej herbaty z cynamonem i nagietkiem
Składniki:
- gotowana woda – 350 ml;
- świeży korzeń imbiru – 10 g;
- kwiaty nagietka – 10 szt.;
- cynamon – 1 pałeczka;
- zielona herbata – 5 g.
Przygotowanie
Kwiaty nagietka przemywamy, suszymy i oddzielamy płatki i koszyki. Imbir czyścimy, kroimy taflami, zalewamy wodą i stawiamy na płytę. Kiedy napój zakipi, zmniejszamy ogień i gotujemy w ciągu 5 minut. W czajnik kładziemy nagietek, zieloną herbatę i cynamon. Zalewamy wrzątkiem z imbirem, zamykamy przykrywką i nalegamy w ciągu 5 minut.
Imbirowa herbata z cynamonem na mleku
Składniki:
- cukier – 2 st. łyżki;
- woda – 300 ml;
- krowie mleko – 200 ml;
- listkowa czarna herbata – 1,5 st. łyżki;
- świeży korzeń imbiru – 15 g;
- mielony kardamon – 1 łyżka;
- cynamon przemielony – szczypta.
Przygotowanie
Do zimnej wody wsypujemy czarną listkową herbatą, kładziemy imbir, szczyptę cynamonu, wsypujemy cukier i stawiamy na płytę. Udowadniamy do wrzenia, trzymamy w ciągu 5 minut, a potem wlewamy mleko i mieszamy. Kiedy napój znów zakipi dodajemy mielony kardamon, mieszamy i wytrzymujemy herbatę na ogniu jeszcze kilka minut. Jeśli wykorzystujecie w tym przepisie kwiatowy miód w zamian cukru, to dodawajcie go na samym końcu do napoju, co z lekka wystygnie, żeby produkt nie utracił swoich leczniczych właściwości.
Koreańska herbata z cynamonem i imbirem
Składniki:
- sok cytrynowy – 4 st. łyżki;
- woda – 300 ml;
- imbir tarty – 2 st. łyżki;
- miód – 5 st. łyżek;
- mielony pieprz – szczypta;
- miętowe liście – według smaku.
- mielony cynamon – szczypta.
Przygotowanie
Wodę przegotowujemy, rzucamy tarty imbir, cynamon, kilka listków mięty, mieszamy i rzetelnie przecedzamy napój dodając do niego mielony pieprz i cytrynowy sok. Kiedy herbata trochę oziębnie, kładziemy lipiec i mieszamy do pełnego rozpuszczenia.
Imbirowa herbata z jabłkiem, miodem i cynamonem
Składniki:
- świeży imbir – 10 g;
- cynamon – 2 pałeczka;
- jabłko zielone – 1 szt.;
- miód lipowy – 2 st. łyżki;
- wrzątek.
Przygotowanie
Imbir czyścimy, kroimy cienkimi krążkami. Połowę jabłka szatkujemy niewielkimi cząstkami. Teraz kładziemy do czajnika cynamon, imbir, jabłko, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy miód, mieszamy i rozlewamy herbatę po filiżankach.
Imbirowa herbata z anyżem i cynamonem
Składniki:
- cytryna – 0,5 szt.;
- gwiazdki anyżu – 3 szt.;
- laski cynamonu – 2 szt.;
- świeży imbir – 30 g;
- miód – 1 łyżka.
Przygotowanie
Wszystkie komponenty kładziemy do czajnika, dodajemy tartą skórkę cytrynową, kilka kawałków cienko pokrojonego imbiru i trochę miodu. Po tym parzymy wszystkie składniki, zalewamy stromym wrzątkiem, dajemy napojowi poleżeć i podajemy do stołu z miodem.