Imbirowe pierniki z glazurą – przepis

Imbirowe pierniki są obowiązkowym towarzyszeniem wielu świąt, zwłaszcza noworocznych. Proponujemy prosty przepis przygotowania tych smacznych i oszałamiająco efekciarskich z wyglądu smakołyków w domowych warunkach.
Jak zrobić imbirowy piernik z kolorową glazurą – przepis
Składniki dla ciasta:
- mąka pszenna – 255 g;
- masło – 75 g;
- cukier brunatny – 85 g;
- kakao (za pragnieniem) – 25 g;
- imbir mielony – 10 g;
- imbir świeży, natarty – 10 g;
- cynamon mielony – 10 g;
- goździk mielony – 5 g;
- soda – 5 g;
- jajko – 1 szt.
Składniki dla glazury:
- puder cukrowy – 255 g;
- jedno białko dużego świeżego jajka;
- sok cytryny – 20 ml;
- woda ciepła – 40-60 ml;
- barwnik spożywczy;
- zasypka ciastkarnia dla ozdoby.
Przygotowanie
Miękkie masło rozcieramy z cukrem, dodajemy oddzielnie zbite jajko i jeszcze raz roztłukujemy mikserem wszystko razem. W oddzielnym naczyniu mieszamy pszenną mąkę, co przesiewamy, sodę, proszek kakao (za pragnieniem), mielony imbir, cynamon i goździk, a także dodajemy przetarty świeży imbir. Łączymy masę z suchą mieszanką i mieszamy ciasto. Obracamy go spożywczą błoną i wyznaczamy na trzydzieści minut do lodówki.
Oziębione ciasto rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy w lodówce, a drugą rozmieszczamy między dwoma listami pergaminu i wałkujemy za pomocą huśtawki do otrzymania równomiernego pokładu grubością od pięciu do siedmiu milimetrów. Dalej wycinamy z ciasta figurki, rozmieszczamy je na deko i wyznaczamy do zawczasu nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dziesięć minut. Jeśli rozstrzygnęliście przygotować pierniki grubością więcej siedmiu milimetrów, to potrzymacie je w piecyku dodatkowo na trzy-cztery chwilki więcej. Po gotowości dajemy piernikom ochłonąć i przystępujemy do ozdoby glazurą.
Przepis glazury dla ozdoby imbirowych pierników jest bardzo prosty. Dla jej przygotowania łączymy w misce jajczarskie białko z cukrowym pudrem, sokiem cytryny i cieplusieńką gotowaną wodą, mieszamy najpierw za pomocą widełek, a potem zbijamy mikserem w ciągu dziesięciu minut. W wyniku musi wyjść szczelna połyskująca mieszanka, która po przeprowadzeniu po niej nożem trzyma ślad w ciągu dziesięciu minut. Przy konieczności możemy udowodnić masę do potrzebnej konsystencji dodaniem cukrowego pudru, czy wody i znów zbić.
Rozdzielamy masę na pożądaną ilość części i dodajemy barwniki. Potem ozdabiamy pierniki za pomocą cukierniczego worka, napełniwszy go glazurą pożądanego koloru. Wyciskamy niewielką jej ilość i formujemy wzór. Jeśli jest pragnienie pokryć piernik w całości, to najpierw rysujemy obwódkę, a potem wypełniamy glazurą środeczek. Za pragnieniem ozdabiamy również wyroby cukierniczą zasypką, na glazurze ona bardzo szczelnie będzie trzymała się i polepszy wygląd zewnętrzny wyrobów. Po gotowości dajemy piernikom podeschnąć w ciągu trzech-czterech godzin.