Indyjska przyprawa curry

przyprawa curry

Indyjska przyprawa curry już dawno stała się jedną z najpopularniejszych w kuchniach całego świata. I to całkiem niezadziwiająco. Przecież harmonijnie dobrana kompozycja aromatycznych traw i przypraw przekształci dowolne danie, nadawszy jemu niepowtarzalny aromat, oszałamiający smak i piękny kolor.

Skład przyprawy curry jest niestały i może wahać się zależnie od smakowych przewag i pożądanej miary ostrości przyprawy. A które ingredienty, i w której ilości, mogą być obecne w curry, opowiemy niżej w naszym przepisie.

Przyprawa curry – przepis

Składniki:

Dla 100 gram curry:

  • kurkuma – 30 g;
  • mielona kolendra – 20 g;
  • fenugrek – 10 g;
  • pieprz czerwony – 5 g;
  • korzeń imbirowy mielony – 20 g;
  • pieprz czarny mielony – 5 g;
  • cynamon mielony – 5 g;
  • goździk mielony – 5 g.

Przygotowanie

Przygotować przyprawę curry jest niezwykle prosto. Dość prosto zmieszać w moździerzu we wskazanych proporcjach przyprawy ze spisu komponentów i rozetrzeć je bardzo dobrze dla lepszej wymiany aromatami i smakami. Zazwyczaj, lepiej możliwie przygotować mielony pieprz, kolendrę i goździk samodzielnie, rozdrobniwszy ziarna i pąki w młynku do kawy.

Obowiązkowe w curry są tylko pierwsze cztery komponenty. Inne można zamieniać drugimi według swojego smaku, czy dodawać nowe.

Stosowanie i właściwości przyprawy curry

Przyprawa curry pięknie uzupełnia potrawy z mięsa, ryżu i świeżych warzyw. Ją często dodają do sałatek, zwłaszcza na podstawie mięsa kury, a także do różnych sosów, robiąc je bardziej aromatycznymi.

Oprócz przepięknego smaku przyprawa curry ma niemało pożytecznych właściwości, które w większości wyznaczają się działaniem na organizm wchodzących do niej komponentów. Na przykład kurkuma doskonale oczyszcza krew, stymuluje pracę wątroby, ma przeciwzapalne właściwości, a także polepsza przyswojenie organizmem białek, wzmacnia metabolizm i wyprowadza toksyny. Drugi komponent, co mieści się w curry – kolendra, która polepsza apetyt i normalizuje trawienne funkcje.

Fenugrek aczkolwiek mieści się w curry w mniejszej ilości aniżeli kurkuma i kolendra, lecz dużo przewyższa ich pożyteczność. Lwia część rozmaitych witamin, elementów i minerałów, którymi jest bogaty fenugrek, sprzyjają poprawie pracy wszystkich funkcji organizmu, umocnieniu immunitetu i uzdrowieniu. Niemało korzyści również przynosi organizmowi imbir. On ma przeciwzapalne właściwości i pomaga walczyć z chorobami.

 
Powiązane artykuły:
Przyprawa curry, jej stosowanie i korzyść
Jeśli wam jeszcze nie zdarzało się stosować w domowej kuchni przyprawy curry, to najpierw przestudiujecie ten artykuł. Dalej opowiemy, z których komponentów polega ta aromatyczna przyprawa i jakim sposobem ją lepiej wykorzystać.
Ocet jabłkowy w domowych warunkach – prosty przepis
W większości sklepów sprzedaje się podrabianie różnych produktów, nawet jabłkowy ocet wymyślili sprzedać niskogatunkowy. Lecz opuszczać rąk nie warto, przecież zrobić go na własnej kuchni jest bardzo prosto!
Bazylia – zastosowanie w kulinarii
Bazylia jak przyprawa stała się na tyle popularną, że wiele gospodyń już nie przedstawiają przyszłej potrawy, nie mając w zapasie aromatycznych liści. Dalej opowiemy, jak stosują bazylię w kulinarii.
Jak zachować pikantną bazylię na zimę?
Liście bazylii są bogate witaminami i aromatycznymi olejami. Właśnie dlatego w zimowy czas, kiedy chce się odczuć trochę letniej świeżości na talerzu, z zadowoleniem stosujemy pikantną przyprawę, zaopatrzoną w ciepłym okresie roku.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty