Izraelska dieta
Nie lubicie srogich ograniczeń, nie macie szybkich i niepewnych wyników,uważnie stosujecie się do swojego organizmu? W tym wypadku izraelska dieta jest dla was!
Izraelska dieta – system żywienia
Ona jest złożona w taki sposób, że nie będziecie przeżywały uczucia głodu, a poza tym praktycznie nie zawiera zakazów. Jej sekret tkwi w prawidłowej łączności produktów, dzięki którym odbywa się obniżenie kaloryczności dziennej racji.
Łączność produktówŁączność artykułów żywnościowych w izraelskiej diecie jest złożona jak w jadłospisie rozdzielonego żywienia – trafnie mówiąc ma dużo podobieństwa. Reguły są dosyć proste:
- Wszystkie rodzaje mięsa, ryby, ptaka, a także sery i jajka należy jeść tylko z zielonymi warzywami (kapusta, brokuł, kalafior, bułgarski pieprz, listkowa sałata, pekińska kapusta, brukselka, cukinia, strączkowa fasola i inne).
- Wszystkie rodzaje mięsa, ryby i ptaki, a także sery i jajka zabroniono jednoczyć z mlekiem, ziemniakiem i dowolnymi mącznymi produktami, śmietaną, dowolnymi olejami i cytrusowymi.
- Mleko i owoce są niejednoczonymi produktami – jemy je tylko oddzielnie, na przykład na podwieczorek czy drugie śniadanie.
- Produkty mleczne i soki owocowe w tym wypadku są pokarmem, dlatego wymagają oddzielnego jedzenia.
Jak i we wszystkich dietach należy dawać organizmowi dużo wody – czystej pitnej bez gazu.
Taki system żywienia jest bardzo logiczny: dość często tyjemy tylko dlatego, że do tłustego mięsa bierzemy jeszcze i ciężką, sytną drugą potrawę, zapijamy szklanką kalorycznego soku, a czasami jeszcze i rozkoszujemy deserem. Kosztem tego, że w tej diecie na całe to odprowadza się nowe jedzenie (a odstęp między jedzeniem standardowy niemniej 2-3 godzin) - organizmowi będzie o wiele prostsze zrzucać zbędną wagę.
Wzorowy jadłospis na dzieńNa takiej izraelskiej diecie można przeprowadzić chociaż całe życie – ona jest dosyć przyjemna i zrównoważona. Rozpatrzymy wzorowy jadłospis diety:
- Śniadanie. Porcja kaszy (gryczaną, owsianą i tak dalej na wasz wybór), warzywna sałata.
- Drugie śniadanie. Szklanka kefiru czy owoce.
- Obiad. Warzywna sałata,zupa albo porcja mięsa/ptaka/ryby ,warzywa, herbata.
- Podwieczorek. Porcja owoców czy jogurt.
- Kolacja. Owocowa sałata z orzechami albo porcja sera z owocami. Jeśli wam jest głodno – można zjeść kawałeczek ryby ze świeżymi warzywami.
W niektórych wariantach z rana proponuje się wypić łyżkę oliwy i szklankę kefiru. Jeśli nie najadacie się taką porcją, całkiem można sobie na to pozwolić. Posilając się w ten sposób, będziecie powoli, stopniowo chudnąć, a główne - utracone kilogramy nie wrócą.
Taka dieta jest pożyteczna dla oczyszczenia organizmu.Przecież jeśli w zwyczajnym stanie nierzadko przeładowujemy trawienne organy niestrawnymi pojednaniami, to w tym wypadku organizm pracuje łatwo, bez napięcia, dlatego wkrótce odczujecie niebywałą lekkość. Jeśli najpierw będzie zdawało się, że jedzenia jest za mało, to nadal żołądek będzie skracał się i będziecie czuły się łatwo i komfortowo.
Izraelska dieta według biologicznego zegarka
Istnieje jeszcze jeden rodzaj izraelskiej diety, która daje nadzieję tym, kto chce jeść jak przedtem, lecz przy tym schudnąć. Eksperymenty przeprowadzały się na gryzoniach i dały doskonałe wyniki.
Główny sekret tej diety – jeść należy według biologicznego zegarka, z 10 do 17 godziny. O tej porze, na myśl uczonych, organizm spala wszystko bez pozostałości. Jeszcze jeden sekret takiej diety - między kolacją i śniadaniem musi przejść niemniej 12 godzin.
Ta dieta przewiduje jak jeść cokolwiek do wskazanego przedziału czasu, a w drugi czas, na przykład pić niesłodką herbatę czy chociażby kefir. Wszystkim, kto chodzi do pracy, będzie dosyć skomplikowane wytrzymywać taki grafik.Przecież kolacja zazwyczaj zdarza się na późniejszy okres.