Jabłka w karmelu w domowych warunkach – przepis

Już nie chcecie jeść zwykłych deserów, tortów, ciastek i serce wymaga czegokolwiek dziwnego i czarownego? Przygotujcie w domowych warunkach jabłka w karmelu według naszych przepisów i zakosztujecie całkiem nowe smakowe odczucia od degustacji tego przepięknego kulinarnego wynalazku. Minimum kosztów i zmarnowanego czasu, a wynik jest po prostu oszałamiający.
Jak zrobić jabłko w karmelu na pałeczce w domowych warunkach – przepis
Składniki:
- jabłka – 7 szt.;
- woda – 40 ml;
- cukier – 210 g;
- herbatnik piaskowy – 7 szt.;
- orzechy – 50 g;
- kolorowa dekoracyjna zasypka dla pieczywa – 50 g;
- czekolada – 50 g.
Przygotowanie
Jabłuszka myjemy, wydalamy szypułki i opuszczamy w przybliżeniu na jedną minutę do wrzątku. Potem wyciągamy płody, dajemy w całości ochłonąć i nawlekamy na długie drewniane pałeczki.
Teraz przygotujemy dekorum dla deseru. Rozdrabniamy kolejno piaskowy herbatnik, orzechy i czekoladę i wyznaczamy do różnych naczyń. Jeszcze do jednej takiej pojemności nasypujemy kolorową, dekoracyjną zasypkę dla pieczywa.
Dla przygotowania karmelu do niewielkiej patelni, czy patelni z grubym dnem nasypujemy cukier, nagrzewamy go i wlewamy wodę. Stale mieszając wytrzymujemy słodką masę do pełnego rozpuszczenia, gotujemy trochę, aż zawartość naczynia nie stanie się koloru karmelu i zdejmujemy z ognia.
Teraz przygotowane jabłka pogrążamy do karmelowej masy do pełnego pokrycia płodu. Dalej panierujemy jabłuszka w przygotowanym dekorumie. Jeden płód smarujemy w czekoladowym okruchu, drugi w rozdrobnionym herbatniku, trzeci w orzechach i tak dalej. Można zrobić miks z kilku komponentów i też pokryć nim jabłko. Wykładamy deser na płaską potrawę i umieszczamy do lodówki dla pełnego zastygania karmelu.
Smażone jabłka cząstkami w karmelu – przepis
Składniki:
- jabłka – 450 g;
- krochmal – 150 g;
- brunatny cukier – 210 g;
- oliwa – 50 ml;
- rafinowany olej roślinny;
- sezamowe nasienie;
- woda.
Przygotowanie

Jabłka myjemy, wycieramy na sucho, czyścimy i kroimy na cząstki. Krochmal rozwodzimy niewielką ilością wody, żeby wyszła konsystencja śmietany. Smarujemy jabłkowe cząstki najpierw w krochmalu, potem w mieszance i wykładamy do rozgrzanego na patelni oleju roślinnego, który musi prawie w całości pokrywać je. Wyciągamy rumiane cząstki na talerz i przystąpimy do przygotowania karmelu. Nalewamy do patelni oliwę i nagrzewamy. Potem wsypujemy brunatny cukier i bez ustanku mieszając dajemy mu w całości rozpuścić się i przekształcić na karmel. Wykładamy do gotowej karmelowej masy przygotowane przedtem jabłuszka, mieszamy i posypujemy sezamem.