Jabłka w karmelu w domowych warunkach – przepis

jabłka w karmelu w domowych warunkach przepis

Już nie chcecie jeść zwykłych deserów, tortów, ciastek i serce wymaga czegokolwiek dziwnego i czarownego? Przygotujcie w domowych warunkach jabłka w karmelu według naszych przepisów i zakosztujecie całkiem nowe smakowe odczucia od degustacji tego przepięknego kulinarnego wynalazku. Minimum kosztów i zmarnowanego czasu, a wynik jest po prostu oszałamiający.

Jak zrobić jabłko w karmelu na pałeczce w domowych warunkach – przepis

Składniki:

  • jabłka – 7 szt.;
  • woda – 40 ml;
  • cukier – 210 g;
  • herbatnik piaskowy – 7 szt.;
  • orzechy – 50 g;
  • kolorowa dekoracyjna zasypka dla pieczywa – 50 g;
  • czekolada – 50 g.

Przygotowanie

Jabłuszka myjemy, wydalamy szypułki i opuszczamy w przybliżeniu na jedną minutę do wrzątku. Potem wyciągamy płody, dajemy w całości ochłonąć i nawlekamy na długie drewniane pałeczki.

Teraz przygotujemy dekorum dla deseru. Rozdrabniamy kolejno piaskowy herbatnik, orzechy i czekoladę i wyznaczamy do różnych naczyń. Jeszcze do jednej takiej pojemności nasypujemy kolorową, dekoracyjną zasypkę dla pieczywa.

Dla przygotowania karmelu do niewielkiej patelni, czy patelni z grubym dnem nasypujemy cukier, nagrzewamy go i wlewamy wodę. Stale mieszając wytrzymujemy słodką masę do pełnego rozpuszczenia, gotujemy trochę, aż zawartość naczynia nie stanie się koloru karmelu i zdejmujemy z ognia.

Teraz przygotowane jabłka pogrążamy do karmelowej masy do pełnego pokrycia płodu. Dalej panierujemy jabłuszka w przygotowanym dekorumie. Jeden płód smarujemy w czekoladowym okruchu, drugi w rozdrobnionym herbatniku, trzeci w orzechach i tak dalej. Można zrobić miks z kilku komponentów i też pokryć nim jabłko. Wykładamy deser na płaską potrawę i umieszczamy do lodówki dla pełnego zastygania karmelu.

Smażone jabłka cząstkami w karmelu – przepis

Składniki:

  • jabłka – 450 g;
  • krochmal – 150 g;
  • brunatny cukier – 210 g;
  • oliwa – 50 ml;
  • rafinowany olej roślinny;
  • sezamowe nasienie;
  • woda.

Przygotowanie

smażone jabłka w karmelu

Jabłka myjemy, wycieramy na sucho, czyścimy i kroimy na cząstki. Krochmal rozwodzimy niewielką ilością wody, żeby wyszła konsystencja śmietany. Smarujemy jabłkowe cząstki najpierw w krochmalu, potem w mieszance i wykładamy do rozgrzanego na patelni oleju roślinnego, który musi prawie w całości pokrywać je. Wyciągamy rumiane cząstki na talerz i przystąpimy do przygotowania karmelu. Nalewamy do patelni oliwę i nagrzewamy. Potem wsypujemy brunatny cukier i bez ustanku mieszając dajemy mu w całości rozpuścić się i przekształcić na karmel. Wykładamy do gotowej karmelowej masy przygotowane przedtem jabłuszka, mieszamy i posypujemy sezamem.

 
Powiązane artykuły:
Miodowe pierniki w domowych warunkach – przepis
Dla tych, kto dawno nie rozpieszczał krewnych domowym pieczywem i być może utracił wprawę w tej sprawie, proponujemy wypiec dziwne, miodowe pierniki. To przepiękny i nieprawdopodobnie prosty sposób ucieszyć maluchy.
Rogaliki z serem – smaczne i pożyteczne smakołyki
Smaczne, miękkie, aromatyczne rogaliki – to świetna idea dla oryginalnego śniadania, tym więcej przygotować je bardzo prosto. Proponujemy wypiec te smakołyki i za podstawę weźmiemy ser.
Imbirowe pierniki z glazurą – przepis
W niektórych krajach tradycyjnymi smakołykami do świąt są imbirowe pierniki, aczkolwiek w naszych krajach one są bardzo popularne. Proponujemy ucieszyć maluchy takim słodkim pieczywem dekorując je glazurą.
Lizaki z cukru w domowych warunkach
Ucieszyć bobasów domowymi smakołykami - nieprawdopodobnie prosto. Wspomnijmy przepisy lizaków z cukru, które przedtem lubiły wszystkie dzieci. Dalej opiszemy proces przygotowania tych cukierków i opowiemy nowe sposoby.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty