Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami

jabłka zapiekane z miodem i orzechami

Jeśli rozstrzygnęliście urozmaicać swój jadłospis sezonowymi przepisami, to sam czas przygotować cokolwiek z jabłek. Zapiekane jabłka z miodem i orzechami – idealny wariant dla tych, kto rozstrzygnął ograniczyć siebie w tradycyjnym jabłkowym pieczywie, lecz wszystko jedno oddaje przewagę słodkim smakołykom.

Pieczone jabłka z miodem i orzechami

Jedyna trudność, z którą zdarzy się zetknąć podczas przygotowania - przygotowanie jabłek. Po oczyszczeniu płodów od rdzeni z nasieniem sprawa zostaje za małym – zmieszać orzechy z miodem i ulokować do "filiżanki", co wyszła.

Składniki:

  • jabłka – 6 szt.;
  • miód – 65 ml;
  • masło – 25 g;
  • orzechy włoskie – 195 g.

Przygotowanie

Za pomocą niewielkiego noża wyrznijcie z jabłek część rdzeni, nie przetknąwszy płód do samego dna, tym samym formując "filiżankę". Oczyszczone jądra orzechów należy rozkroić na drobne kawałeczki, zmieszać z miodem i ulokować do pustki każdego z jabłek. Polejcie wszystko miodem i pokładziecie po niewielkim kawałeczku oleju z góry. Podczas wypiekania olej będzie mieszał się z miodem i przekształci się na karmel. Jabłka z miodem i orzechami przygotowują się w piecyku rozgrzanym do 180 stopni. Czas zapiekania waha się od 30 do 45 minut i zależy od rozmiaru i gatunku płodów.

Pieczone jabłko z miodem i orzechami – przepis

Żeby urozmaicać smak i teksturę orzechowego nadzienia możecie wykorzystać urozmaicone orzechy albo nawet przygotować mieszankę z orzechów z suszami.

Składniki:

  • jabłka – 4 szt.;
  • cukier – 45 g;
  • cynamon – 1 łyżka;
  • miks orzechów – ¼ st.;
  • rodzynki – ¼ st.;
  • masło – 30 g;
  • wrzątek – 170 ml.

Przygotowanie

Jak długo piecyk rozgrzewa się do 190 stopni, zajmijcie się przygotowaniem jabłek. Wyrznijcie część rdzeni płodu za pomocą niewielkiego noża, a potem operując łyżką do herbaty, wydalicie część co pozostała, dochodząc do dna otrzymanej czary, lecz nie przetknąwszy go. Zmieszajcie cukier razem z cynamonem, orzechami i rodzynkami, a potem napełnicie jabłkowe "czary" otrzymaną mieszanką. Postawcie jabłka do formy dla wypiekania, wlejcie do niej wrzątek i odprawcie wszystko do piecyka. Jabłka faszerowane orzechami i miodem przygotowują się w ciągu pół godziny.

Zapiekane jabłka z orzechem włoskim i miodem

Składniki:

  • cukier – 115 g;
  • orzechy włoskie – 95 g;
  • garść rodzynek;
  • masło – 35 g;
  • mielony cynamon, imbir – po ½ łyżki;
  • szczypta mielonego goździka, gałki muszkatołowej;
  • jabłka – 4 szt.;
  • sok pomarańczowy – 135 ml.

Przygotowanie

Wydalicie rdzeń z jabłek i napełnicie otrzymane pustki mieszanką orzechów, rodzynek i przypraw. Nad każdym jabłkiem pokładziecie po kawałku oleju, a do formy nalejcie sok pomarańczowy. Wypiekajcie smakołyki przy 180 stopniach w ciągu 40 minut.

 
Powiązane artykuły:
Zapiekane jabłka z miodem
Kiedy nie ma pragnienia guzdrać się z przygotowaniem skomplikowanego deseru, taki przepis koniecznie poratuje. Spróbujcie zapiec jabłka według naszych prostych rekomendacji.
Grusze, zapiekane w piecyku
Wszyscy lubimy zapiekać jabłka, lecz grusze przygotowane według takiego sposobu wychodzą ni gorzej! Ta dziwna potrawa ma mnóstwo wariacji i ciekawe zamierzamy zaczepić w tym materiale.
Dynia zapiekana z miodem w piecyku
Jesień obdarowuje nas przeróżnymi owocami i warzywami. Tą możliwością należy skorzystać się i zapiec aromatyczną dynię z miodem. Również zaproponujemy warianty napełnienia poczęstunku drugimi ciekawymi składowymi.
Czekoladowy batonik
To zadziwiająco pożyteczne i syte przegryzanie, które wygodnie brać ze sobą. Skład batoników można zmieniać według własnego mniemania, uzupełniając dowolnymi orzechami, suszami. Podpowiemy bazowe warianty tych smacznych smakołyków.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty