Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami

jabłka zapiekane z miodem i orzechami

Jeśli rozstrzygnęliście urozmaicać swój jadłospis sezonowymi przepisami, to sam czas przygotować cokolwiek z jabłek. Zapiekane jabłka z miodem i orzechami – idealny wariant dla tych, kto rozstrzygnął ograniczyć siebie w tradycyjnym jabłkowym pieczywie, lecz wszystko jedno oddaje przewagę słodkim smakołykom.

Pieczone jabłka z miodem i orzechami

Jedyna trudność, z którą zdarzy się zetknąć podczas przygotowania - przygotowanie jabłek. Po oczyszczeniu płodów od rdzeni z nasieniem sprawa zostaje za małym – zmieszać orzechy z miodem i ulokować do "filiżanki", co wyszła.

Składniki:

  • jabłka – 6 szt.;
  • miód – 65 ml;
  • masło – 25 g;
  • orzechy włoskie – 195 g.

Przygotowanie

Za pomocą niewielkiego noża wyrznijcie z jabłek część rdzeni, nie przetknąwszy płód do samego dna, tym samym formując "filiżankę". Oczyszczone jądra orzechów należy rozkroić na drobne kawałeczki, zmieszać z miodem i ulokować do pustki każdego z jabłek. Polejcie wszystko miodem i pokładziecie po niewielkim kawałeczku oleju z góry. Podczas wypiekania olej będzie mieszał się z miodem i przekształci się na karmel. Jabłka z miodem i orzechami przygotowują się w piecyku rozgrzanym do 180 stopni. Czas zapiekania waha się od 30 do 45 minut i zależy od rozmiaru i gatunku płodów.

Pieczone jabłko z miodem i orzechami – przepis

Żeby urozmaicać smak i teksturę orzechowego nadzienia możecie wykorzystać urozmaicone orzechy albo nawet przygotować mieszankę z orzechów z suszami.

Składniki:

  • jabłka – 4 szt.;
  • cukier – 45 g;
  • cynamon – 1 łyżka;
  • miks orzechów – ¼ st.;
  • rodzynki – ¼ st.;
  • masło – 30 g;
  • wrzątek – 170 ml.

Przygotowanie

Jak długo piecyk rozgrzewa się do 190 stopni, zajmijcie się przygotowaniem jabłek. Wyrznijcie część rdzeni płodu za pomocą niewielkiego noża, a potem operując łyżką do herbaty, wydalicie część co pozostała, dochodząc do dna otrzymanej czary, lecz nie przetknąwszy go. Zmieszajcie cukier razem z cynamonem, orzechami i rodzynkami, a potem napełnicie jabłkowe "czary" otrzymaną mieszanką. Postawcie jabłka do formy dla wypiekania, wlejcie do niej wrzątek i odprawcie wszystko do piecyka. Jabłka faszerowane orzechami i miodem przygotowują się w ciągu pół godziny.

Zapiekane jabłka z orzechem włoskim i miodem

Składniki:

  • cukier – 115 g;
  • orzechy włoskie – 95 g;
  • garść rodzynek;
  • masło – 35 g;
  • mielony cynamon, imbir – po ½ łyżki;
  • szczypta mielonego goździka, gałki muszkatołowej;
  • jabłka – 4 szt.;
  • sok pomarańczowy – 135 ml.

Przygotowanie

Wydalicie rdzeń z jabłek i napełnicie otrzymane pustki mieszanką orzechów, rodzynek i przypraw. Nad każdym jabłkiem pokładziecie po kawałku oleju, a do formy nalejcie sok pomarańczowy. Wypiekajcie smakołyki przy 180 stopniach w ciągu 40 minut.

 
Powiązane artykuły:
Grusze, zapiekane w piecyku
Wszyscy lubimy zapiekać jabłka, lecz grusze przygotowane według takiego sposobu wychodzą ni gorzej! Ta dziwna potrawa ma mnóstwo wariacji i ciekawe zamierzamy zaczepić w tym materiale.
Dynia zapiekana z miodem w piecyku
Jesień obdarowuje nas przeróżnymi owocami i warzywami. Tą możliwością należy skorzystać się i zapiec aromatyczną dynię z miodem. Również zaproponujemy warianty napełnienia poczęstunku drugimi ciekawymi składowymi.
Maślany krem do ozdoby tortu
Struktura maślanego kremu pięknie trzyma formę, dzięki czemu on pięknie podejdzie do oryginalnego ozdobienia tortów. On łatwo odsadza się cukierniczym workiem, formując prawdziwe cukiernicze arcydzieła. Proponujemy kilka nieskomplikowanych sposobów jego przygotowania.
Pomada do tortu w domowych warunkach
Istnieje mnóstwo sposobów ozdobić domowy deser, jednak ubrawszy tort pomadą przygotowaną samodzielnie – smakołyki na pewno wyjdą oryginalnymi i niepowtarzalnymi. Opowiemy kilka prostych sposobów ozdoby tortu pomadą.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty