Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami

Jeśli rozstrzygnęliście urozmaicać swój jadłospis sezonowymi przepisami, to sam czas przygotować cokolwiek z jabłek. Zapiekane jabłka z miodem i orzechami – idealny wariant dla tych, kto rozstrzygnął ograniczyć siebie w tradycyjnym jabłkowym pieczywie, lecz wszystko jedno oddaje przewagę słodkim smakołykom.
Pieczone jabłka z miodem i orzechami
Jedyna trudność, z którą zdarzy się zetknąć podczas przygotowania - przygotowanie jabłek. Po oczyszczeniu płodów od rdzeni z nasieniem sprawa zostaje za małym – zmieszać orzechy z miodem i ulokować do "filiżanki", co wyszła.
Składniki:
- jabłka – 6 szt.;
- miód – 65 ml;
- masło – 25 g;
- orzechy włoskie – 195 g.
Przygotowanie
Za pomocą niewielkiego noża wyrznijcie z jabłek część rdzeni, nie przetknąwszy płód do samego dna, tym samym formując "filiżankę". Oczyszczone jądra orzechów należy rozkroić na drobne kawałeczki, zmieszać z miodem i ulokować do pustki każdego z jabłek. Polejcie wszystko miodem i pokładziecie po niewielkim kawałeczku oleju z góry. Podczas wypiekania olej będzie mieszał się z miodem i przekształci się na karmel. Jabłka z miodem i orzechami przygotowują się w piecyku rozgrzanym do 180 stopni. Czas zapiekania waha się od 30 do 45 minut i zależy od rozmiaru i gatunku płodów.
Pieczone jabłko z miodem i orzechami – przepis
Żeby urozmaicać smak i teksturę orzechowego nadzienia możecie wykorzystać urozmaicone orzechy albo nawet przygotować mieszankę z orzechów z suszami.
Składniki:
- jabłka – 4 szt.;
- cukier – 45 g;
- cynamon – 1 łyżka;
- miks orzechów – ¼ st.;
- rodzynki – ¼ st.;
- masło – 30 g;
- wrzątek – 170 ml.
Przygotowanie
Jak długo piecyk rozgrzewa się do 190 stopni, zajmijcie się przygotowaniem jabłek. Wyrznijcie część rdzeni płodu za pomocą niewielkiego noża, a potem operując łyżką do herbaty, wydalicie część co pozostała, dochodząc do dna otrzymanej czary, lecz nie przetknąwszy go. Zmieszajcie cukier razem z cynamonem, orzechami i rodzynkami, a potem napełnicie jabłkowe "czary" otrzymaną mieszanką. Postawcie jabłka do formy dla wypiekania, wlejcie do niej wrzątek i odprawcie wszystko do piecyka. Jabłka faszerowane orzechami i miodem przygotowują się w ciągu pół godziny.
Zapiekane jabłka z orzechem włoskim i miodem
Składniki:
- cukier – 115 g;
- orzechy włoskie – 95 g;
- garść rodzynek;
- masło – 35 g;
- mielony cynamon, imbir – po ½ łyżki;
- szczypta mielonego goździka, gałki muszkatołowej;
- jabłka – 4 szt.;
- sok pomarańczowy – 135 ml.
Przygotowanie
Wydalicie rdzeń z jabłek i napełnicie otrzymane pustki mieszanką orzechów, rodzynek i przypraw. Nad każdym jabłkiem pokładziecie po kawałku oleju, a do formy nalejcie sok pomarańczowy. Wypiekajcie smakołyki przy 180 stopniach w ciągu 40 minut.