Jabłkowa herbata z pomarańczą i cynamonem

jabłkowa herbata z pomarańczą i cynamonem

Jakby nie chciało się zaprzeczać, lato to już przeszłość, a w najbliższym czasie czekają nas przewlekłe chłody, co niesie za sobą nie tylko mizerne sposoby spędzania czasu wolnego, ale i fali chorób od przeziębienia. Walczyć z ostatnimi można za pomocą prostych aptecznych środków czy w domu, uzbroiwszy się ludowymi przepisami, jednemu z których postanowiliśmy zadedykować ten materiał.

Korzyść jabłkowej herbaty z cynamonem i pomarańczą jest oczywista: poza tym, że napój zadziwiająco ogrzewa i krzepi, podwyższa on odporność, sprzyja poprawnej pracy jelit i wyprowadzeniu zbędnej wody z organizmu, uprzedzając nabrzmiałość. Przygotować taką herbatę można tak z zielonych, jak i z czarnych liści, a miłośnicy karkade mogą wykorzystać purpurowe płatki jako podstawę.

Jabłkowa herbata z pomarańczą i cynamonem - przepis

Rozpoczniemy od standardowej receptury, która przypuszcza zaparzenie herbaty na jabłkowo-pomarańczowym wywarze z cynamonem.

Składniki:

  • woda - 480 ml;
  • jabłko (średniego rozmiaru) - 1 szt.;
  • cynamon - 2 szt.;
  • herbata - 2 łyżki;
  • pomarańczowa skórka - 2 prążki;
  • miód - według smaku.

Przygotowanie

Wlejcie wodę do dowolnego emaliowanego pojemnika i postawcie na ogień. Doczekajcie się gotowania się płynu, a potem wkładajcie do niego kawałki jabłek (bez rdzeni z nasieniem), skórkę pomarańczową i cynamon. Doczekajcie ponownego gotowania się, nakryjcie rondel przykrywką i zdejmijcie z ognia. Dajcie pojemności zaparzyć w cieple blisko 5-7 minut, żeby jabłka, skórka pomarańczowa i cynamon oddały maksimum swojego aromatu i smaku. Do nasyconego i korzennego rozczynu wsypcie herbaciane liście i znów nakryjcie pojemnik, teraz zostawiając herbatę zaparzyć się. Odcedźcie napój, dodajcie miód i rozkoszujcie się.

Herbata z jabłkiem, pomarańczą i cynamonem

Dla tych, kto nie jest przeciwny ogrzać się nie tylko herbatą, ale i niewielką porcją alkoholu, rekomendujemy zakosztować niżej wymieniony przepis. Wysoka jakość alkoholu w nim jest obowiązkowa, inaczej drastyczny smak alkoholu przetrąci sobą całą korzenną kompozycję.

Składniki:

  • torebka zielonej herbaty - 1 szt.;
  • burbon - 45 ml;
  • jabłkowy cydr - 30 ml;
  • połówka pomarańczy;
  • cynamon.

Przygotowanie

Postawcie szklankę wody na ogień, doprowadźcie ją do wrzenia, zdejmijcie z ognia i zalejcie płynem torebkę herbaty i cynamon. Zostawcie herbatę zaparzyć się, a cynamon - oddać cały swój aromat, dosłownie na parę minut. Po całym tym czasie odcedzicie herbatę, uzupełnicie ją sokiem połówki pomarańczy, cydrem i burbonem. Próbujcie napój nie zwlekając, uzupełniwszy cząstką cytrusu dla piękności.

Jabłkowa herbata na soku z pomarańczą i cynamonem – przepis

Składniki:

  • jabłkowy sok - 480 ml;
  • woda - 470 ml;
  • cynamon - 2 szt.;
  • czarna herbata - 2 łyżki;
  • skórka pomarańczy - 3 prążek;
  • gwiazdka anyżu;
  • goździk - 2 pąki.

Przygotowanie

Połączycie sok i wodę razem i doprowadźcie mieszankę do wrzenia. Zalejcie herbatę wrzącym płynem, włóżcie cynamon, skórkę pomarańczową, anyż i goździk, a potem zostawcie napój zaparzyć się na 5-7 minut.

Jabłkowa herbata z pomarańczą, mlekiem i cynamonem

Jeśli do tego mleczna herbata śniła się wam w koszmarach, to jabłkowa herbata z mlekiem i cynamonem dajcie temu napojowi nową szansę, wziąwszy za podstawę ten przepis. Filiżanka korzennej mlecznej herbaty zmusza okryć się pledem i obserwować panowanie jesieni z okna.

Składniki:

  • rumiankowa herbata - 480 ml;
  • jabłko - 1 szt.;
  • cynamon;
  • mleko - 210 ml;
  • miód - 10 ml.

Przygotowanie

Postawcie rumiankową herbatę na ogień, włóżcie do niej cząstki jabłek (bez skórki i rdzeni) i cynamon, i gotujecie napój dopóki jabłka nie zmiękną. Owocowe kawałeczki w gotowym napoju należy rozgnieść i odcedzić herbatę przez drobne sito. Wlejcie do napoju mleko i osłodźcie go miodem według smaku.

 
Powiązane artykuły:
Herbata z mlekiem - smaczny, rozgrzewający i aromatyczny napój
Rozgrzewająca herbata z mlekiem, zdolna jest nie tylko umilić chłodne wieczory, ale i troszczy się o waszą figurę dzięki swoim oczyszczającym właściwościom. Kilka wariantów przygotowania klasycznego angielskiego napoju, omówimy w tym artykule.
Jak prawidłowo zaparzyć herbatę?
Jak mówiła jedna szanowana kobieta: pić herbatę w pakietach - nie poważać siebie. I rzeczywiście prawdziwy napój powinien być przygotowany wyjątkowo z jakościowego surowca i jeszcze zaparzony według wszystkich reguł. Których? O tym teraz opowiemy!
Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?
Zielona herbata - napój skrajnie pożyteczny, lecz żeby on nie utracił swoich dziwnych właściwości, konieczne jest prawidłowo go zaparzyć. Trzeba powiedzieć, że jeśli postanowiliście zaparzyć zieloną herbatę według reguł jej ojczyzny, Wschodu, trzeba nabrać cierpliwości - przecież to cała ceremonia.
Jak przygotować herbatę z imbirem?
Nasycona, aromatyczna i bardzo smaczna herbata z imbirem na pewno ogrzeje was zimnym wieczorem. Odczuć korzyść i przewagę tego świetnego napoju można przygotowując go ciekawymi sposobami, korzystajcie z następujących rekomendacji.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty