Jabłkowa herbata z pomarańczą i cynamonem

Jakby nie chciało się zaprzeczać, lato to już przeszłość, a w najbliższym czasie czekają nas przewlekłe chłody, co niesie za sobą nie tylko mizerne sposoby spędzania czasu wolnego, ale i fali chorób od przeziębienia. Walczyć z ostatnimi można za pomocą prostych aptecznych środków czy w domu, uzbroiwszy się ludowymi przepisami, jednemu z których postanowiliśmy zadedykować ten materiał.
Korzyść jabłkowej herbaty z cynamonem i pomarańczą jest oczywista: poza tym, że napój zadziwiająco ogrzewa i krzepi, podwyższa on odporność, sprzyja poprawnej pracy jelit i wyprowadzeniu zbędnej wody z organizmu, uprzedzając nabrzmiałość. Przygotować taką herbatę można tak z zielonych, jak i z czarnych liści, a miłośnicy karkade mogą wykorzystać purpurowe płatki jako podstawę.
Jabłkowa herbata z pomarańczą i cynamonem - przepis
Rozpoczniemy od standardowej receptury, która przypuszcza zaparzenie herbaty na jabłkowo-pomarańczowym wywarze z cynamonem.
Składniki:
- woda - 480 ml;
- jabłko (średniego rozmiaru) - 1 szt.;
- cynamon - 2 szt.;
- herbata - 2 łyżki;
- pomarańczowa skórka - 2 prążki;
- miód - według smaku.
Przygotowanie
Wlejcie wodę do dowolnego emaliowanego pojemnika i postawcie na ogień. Doczekajcie się gotowania się płynu, a potem wkładajcie do niego kawałki jabłek (bez rdzeni z nasieniem), skórkę pomarańczową i cynamon. Doczekajcie ponownego gotowania się, nakryjcie rondel przykrywką i zdejmijcie z ognia. Dajcie pojemności zaparzyć w cieple blisko 5-7 minut, żeby jabłka, skórka pomarańczowa i cynamon oddały maksimum swojego aromatu i smaku. Do nasyconego i korzennego rozczynu wsypcie herbaciane liście i znów nakryjcie pojemnik, teraz zostawiając herbatę zaparzyć się. Odcedźcie napój, dodajcie miód i rozkoszujcie się.
Herbata z jabłkiem, pomarańczą i cynamonem
Dla tych, kto nie jest przeciwny ogrzać się nie tylko herbatą, ale i niewielką porcją alkoholu, rekomendujemy zakosztować niżej wymieniony przepis. Wysoka jakość alkoholu w nim jest obowiązkowa, inaczej drastyczny smak alkoholu przetrąci sobą całą korzenną kompozycję.
Składniki:
- torebka zielonej herbaty - 1 szt.;
- burbon - 45 ml;
- jabłkowy cydr - 30 ml;
- połówka pomarańczy;
- cynamon.
Przygotowanie
Postawcie szklankę wody na ogień, doprowadźcie ją do wrzenia, zdejmijcie z ognia i zalejcie płynem torebkę herbaty i cynamon. Zostawcie herbatę zaparzyć się, a cynamon - oddać cały swój aromat, dosłownie na parę minut. Po całym tym czasie odcedzicie herbatę, uzupełnicie ją sokiem połówki pomarańczy, cydrem i burbonem. Próbujcie napój nie zwlekając, uzupełniwszy cząstką cytrusu dla piękności.
Jabłkowa herbata na soku z pomarańczą i cynamonem – przepis
Składniki:
- jabłkowy sok - 480 ml;
- woda - 470 ml;
- cynamon - 2 szt.;
- czarna herbata - 2 łyżki;
- skórka pomarańczy - 3 prążek;
- gwiazdka anyżu;
- goździk - 2 pąki.
Przygotowanie
Połączycie sok i wodę razem i doprowadźcie mieszankę do wrzenia. Zalejcie herbatę wrzącym płynem, włóżcie cynamon, skórkę pomarańczową, anyż i goździk, a potem zostawcie napój zaparzyć się na 5-7 minut.
Jabłkowa herbata z pomarańczą, mlekiem i cynamonem
Jeśli do tego mleczna herbata śniła się wam w koszmarach, to dajcie temu napojowi nową szansę, wziąwszy za podstawę ten przepis. Filiżanka korzennej mlecznej herbaty zmusza okryć się pledem i obserwować panowanie jesieni z okna.
Składniki:
- rumiankowa herbata - 480 ml;
- jabłko - 1 szt.;
- cynamon;
- mleko - 210 ml;
- miód - 10 ml.
Przygotowanie
Postawcie rumiankową herbatę na ogień, włóżcie do niej cząstki jabłek (bez skórki i rdzeni) i cynamon, i gotujecie napój dopóki jabłka nie zmiękną. Owocowe kawałeczki w gotowym napoju należy rozgnieść i odcedzić herbatę przez drobne sito. Wlejcie do napoju mleko i osłodźcie go miodem według smaku.