Jaglana kasza w kombikukierzu

jaglana kasza w kombikukierzu

Jaglana kasza będzie dobrą w jakości podstawy jak dla słodkich, tak i dla słonych potraw. Na śniadanie można podać mleczną jaglaną kaszę z suszami, a na kolację – zakosztować się aromatyczną kaszą z mięsem. Wygodniej przygotowywać kaszę w kombikukierzu, ponieważ ona będzie gotowa w krótkie terminy.

Przepis jaglanej kaszy z kurczakiem w kombikukierzu

W przepisie niżej rozpatrzymy przykład przygotowania jaglanej kaszy w kombikukierzu, powtórzyć tę potrawę można w zagospodarowaniu dowolnej marki.

Składniki:

  • kurzy filet – 1 szt.;
  • jaglana kasza – 1 multiszklanka;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • kurkuma – 1 łyżka;
  • rodzynki – 1 garść;
  • natka;
  • sól, pieprz;
  • olej roślinny.

Przygotowanie

Kurzy filet (koniecznie odcinać od gomółki razem z skórą) rzetelnie przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy kurzy filet całkiem, do rumianej skórki, wykorzystując reżim "Gorączki".

Obsmażamy kurzy filet całkiem do rumianej motyki, wykorzystując reżim "Smażenie". Obsmażone kurze mięso sprzątamy z czary, nalewamy dodatkową ilość oleju i obsmażamy na niej rozdrobnioną cebulę i marchew do złocistego koloru.

Tymczasem przemywamy jaglaną kaszę i oblewamy ją wrzątkiem, żeby ona nie miała gorzkawego smaku. Dodajemy kaszę do warzyw, co jeszcze smażą się, wszystko mieszamy i obsmażamy w ciągu kilka minut. Wykładamy rodzynki i kurzy filet, zalewamy wodę, czy bulionem. Na ogół płyny zazwyczaj biorą do 2 razy więcej, aniżeli samego grysiku.

Teraz zamykamy przykrywkę i klapę urządzenia, wstawiamy reżim "Kasza" i przez 10 minut rozkoszujemy się smaczną potrawą.

Jaglana mleczna kasza w kombikukierzu

Składniki:

  • jaglany grysik – 1 st.;
  • mleko – 2 1/2 st.;
  • rodzynki – 1 garść;
  • cukier – 3 st. łyżki;
  • sól – szczypta;
  • masło;
  • cynamon.

Przygotowanie

jaglana mleczna kasza w kombikukierzu

Przygotowanie potrawy zajmuje liczone minuty, ponieważ tu nie ma konieczności w poprzednim gotowaniu/obsmażeniu składników, jak w poprzednim przepisie.

Jagły przemywamy i zakładamy do czary urządzenia. Zalewamy grysik mlekiem, cukrujemy, dodajemy sól i garść rodzynków. Według smaku do kaszy można dodać cynamony, czy kroplę waniliowego ekstraktu.

Przykrywkę urządzenia szczelnie zamykamy, hermetycznie zamykamy klapę i ustalamy reżim "Kasza", czy "Zupa" na 15-20 minut. Jeśli przygotowujecie jaglaną kaszę w kombikukierzu, w którym jest dużo opcji, to ustalicie reżim "Mleczna kasza" na analogiczny czas. Dźwiękowy sygnał zawiadomi was o zakończeniu przygotowania. Wszystko co pozostanie – zaprawić kaszę masłem i podać do stołu.

 
Powiązane artykuły:
Oryginalna duszona kapusta gotowana w kombikukierzu
Duszona kapusta – sytna i pożyteczna potrawa, która jest bogata błonnikiem i innymi mikroelementami. I dziś opowiemy jak ją smacznie i szybko zrobić w szybkowarze. W tym wam pomogą przepisy, które zebraliśmy w artykule.
Soczysta wołowina w kombiwarze
W kombiwarze mięsa wychodzą soczystymi i bardzo smacznymi. Do tego one przygotowują się o wiele szybciej. Teraz wam podpowiemy przepisy przygotowania wołowiny w kombiwarze. Poznajemy rady i przystępujemy do sprawy!
Soczysta i aromatyczna wieprzowina w kombiwarze
Wieprzowinę można przygotować absolutnie różnymi sposobami z użyciem różnych kuchennych urządzeń. I dziś proponujemy przy przygotowywaniu tego mięsa skorzystać z kombiwaru. Dobraliśmy dla was bardzo ciekawe przepisy.
Smaczna grochówka w kombiwarze
Przygotowywać grochówkę w kombiwarze – jedno zadowolenie, przecież zazwyczaj gotowanie grochu zajmuje więcej czasu, jeśli przygotowywać go w prostym rondlu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty