Jak bardzo prosto zrobić masło w domu?
Masło zwyczajnie można kupić w każdym sklepie. Ten produkt jest prezentowany przez różnych producentów w dużym asortymencie. Można wybrać dowolny smak. A teraz opowiemy, jak samodzielnie zrobić masło. Tak dokładnie będziecie pewne w jego jakości i w wyniku otrzymacie smaczny i naturalny produkt.
Jak zrobić domowe masło?
Składniki:
- domowa śmietanka – 500 ml.
Przygotowanie
Dla przygotowania smacznego masła w domowych warunkach będzie robot kuchenny, czy blender z dużą czarą, inaczej masło nie wyjdzie. Więc tłumaczymy do czary blendera śmietanę i zaczynamy zbijać. Śmietanka zacznie oddzielać się na serwatkę i żółtawe grudki. Kiedy serwatka już oddzieliła (w przybliżeniu przez 1,5-2 minuty) się zmniejszamy szybkość zbijania.
Dzięki temu masło zbierze się do jednej grudki i z niego wyjdzie więcej płynu. W tym reżimie zbijamy blisko 1 minuty. Tłumaczymy otrzymane masło do czystej merli. Jak tylko płyn, co pozostał już pójdzie, kształtujemy masło pożądanej formy i sprzątamy do lodówki. Z tej ilości śmietanki wychodzi w przybliżeniu 400 g masła. Za pragnieniem do śmietanki można dodać rozdrobniony koper, czy dowolne drugie składniki na swój smak.
Jak zrobić topione masło?
Topione masło jest uważane za bardziej pożyteczne dla organizmu. W trakcie przetapiania z masła wydalają się mleczne części, woda i dowolne domieszki.
Składniki:
- masło śmietankowe – 1 kg.
Przygotowanie
Można wziąć dowolną ilość masła, lecz trzeba uwzględnić ten fakt, że większą objętość lżej przetapiać. Więc masło kroimy dowolnymi kawałeczkami, wykładamy do rondla z grubym dnem i stawiamy na niewielki ogień. Masło zacznie cichaczem tajać. Dalej w trakcie nagrzewania stanie stwarzać się piana. Gotujemy masło na powolnym ogniu około pół godziny.
Przez ten czas można kilka razy mieszać masło, żeby osad, co stwarza się, nie przystał do dna pojemności. Bliżej do zakończenia przygotowania pianę akuratnie zdejmujemy. A otrzymany masło przecedzamy przez merlę, złożoną do kilku warstw. Czyste masło przelewamy do formy dla przechowywania. Bardzo wygodnie dla tego wykorzystać ceramiczną doniczkę z przykrywką. Gotowe topione masło ostudzamy, a potem stawiamy do lodówki. Przez parę godzin ono wystygnie. A póki ono jeszcze w płynnym wyglądzie, ono przypomina miód – masło ma taki sam przyjemny złocisty kolor.