Jak gotować brzoskwiniową konfiturę?

jak gotować brzoskwiniową konfiturę

Jeśli w zimie otworzyć bańkę brzoskwiniowej konfitury, jego nie od razu zachce się zjeść - najpierw będziecie długo lubowały się bursztynowymi półksiężycami w żółtym syropie, a już potem odczujecie świetny smak i aromat smakołyków.

Brzoskwiniowa konfitura półksiężycami

Składniki:

  • brzoskwinie - 3 kg;
  • pomarańcze - 1 kg;
  • cynamon - 1 laska;
  • cukier - 2,5 kg.

Przygotowanie

Dla tej konfitury są potrzebne twarde, nieprzestałe brzoskwinie, które oddzielają się od kostki dosyć łatwo - owak jest ryzyko zaszkodzić płody, smakołyki wyjdą smacznymi, lecz nie takimi ozdobnymi. Więc brzoskwinie myjemy rzetelnie (puszek ze skórki należy zmyć) i kroimy półksiężycami, oddzielając miąższ od kostki. Zawieramy kawałki do emaliowanego rondla dla gotowania konfitury. Pomarańczę krajemy wpół, potem kroimy też na kawałki, wydalając kostki, inaczej konfitura będzie miała gorzkawy smak. Zasypujemy owoce cukrem i zostawiamy na noc, żeby pojawił się sok. Jeśli spieszycie się, ugotujcie syrop ze szklanki wody i szklanki cukru, zalejcie owoce tym syropem, wsypcie cukier co pozostał i przystępujcie do gotowania. Gotuje się brzoskwiniowa konfitura na powolnym ogniu, piana występuje. Po gotowaniu się gotujemy wszystko razem blisko kwadransa. Zdejmujemy, czekamy, aż konfitura w całości oziębnie. Powtarzamy procedurę jeszcze dwukrotnie, przy ostatnim gotowaniu dodajemy cynamon, potem rozlewamy gorącą konfiturę do wysterylizowanych baniek i zamykamy.

Przy trwałym gotowaniu witaminy rujnują się - to jest powszechnie znane. Żeby zachować maksimum pożytecznych substancji, doskonały wariant - brzoskwiniowe konfitura w pięć minut. Gotuje się ona prosto, lecz są swoje ważne ciekawostki.

Brzoskwiniowa konfitura w pięć minut

Składniki:

  • kwasek cytrynowy - ½ łyżki;
  • cukier - 2 kg;
  • woda - 0,5 l;
  • brzoskwinie dojrzałe - 3 kg.

Przygotowanie

Myjemy jak należy brzoskwinie, zmywając puszek ze skórki, obsuszamy serwetką czy ręcznikiem, kroimy miąższ malutkimi kostkami. Z wody, cukru i kwasku cytrynowego gotujemy syrop, opuszczamy do wrzącego syropu brzoskwinie, nakrywamy, dajemy w całości ochłonąć.

Przygotowujemy bańki: myjemy, dobrze sterylizujemy gorącą parą. Wystygłą konfiturę wracamy na płytę i gotujemy do gotowości. Zmniejszamy ogień, gotujemy przy najsłabszym wrzeniu w ciągu 5 minut, rozlewamy po bańkach i zamykamy. Przewracamy, nakrywamy, dajemy ochłonąć.

Brzoskwiniowa konfitura z przyprawami

Składniki:

  • brzoskwinie - 2 kg;
  • skórka pomarańczy - ½ łyżki;
  • cynamon - 1 laska;
  • migdał - 150 g;
  • cukier - 1,7 kg.

Przygotowanie

Brzoskwinie, myjemy, opuszczamy do wrzątku, przemieszczamy do lodowatej wody i akuratnie zdejmujemy skórkę. Kroimy płody kawałeczkami, umieszczamy do pojemności szybkowaru, cukrujemy i czekamybrzoskwiniowa konfitura w szybkowaru blisko godziny - brzoskwinie puszczą sok. Aż wszystko całkiem tradycyjnie. Opowiemy, jak gotować brzoskwiniową konfiturę w szybkowaru.

Pierwszy etap - gotujemy w reżimie "gotowanie", albo "gaszenie", (patrzcie w instrukcji), nie nakrywając przykrywką, do pojawienia piany. Pianę zdejmujemy, gotujemy po tym w ciągu 5 minut, wyłączamy i zostawiamy do pełnego oziębienia.

Etap drugi - dodajemy migdał i w tymże reżimie przygotowujemy jeszcze w ciągu 10 minut od gotowania się. Ostudzamy.

Trzeci etap - gotujemy z dodaniem skórki pomarańczowej i cynamonu jeszcze w ciągu 15 minut, wydalamy cynamon, rozlewamy konfiturę do wysterylizowanych baniek i zamykamy.

 
Powiązane artykuły:
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami  - smaczne słońce w bańce
Świetną i jaskrawą konfiturę z brzoskwiń można uzupełnić niemniej smacznymi pomarańczami. Tę oryginalną konfiturę można wykorzystać jak nadzienie w ulubionym pieczywie. Nawet z herbatą będzie smaczne, smarując na chleb te smakołyki.
Malina z cukrem na zimę bez gotowania - przepiękny środek od zaziębienia w zimie
Zaopatrzyć się malinę na zimę można różnymi sposobami: zmrozić czy ugotować konfiturę. Jednak proponujemy prosty wariant robienia zapasów - przetrzeć jagodę z cukrem. Otrzymacie więc smaczny, a głównie naturalny środek na zimowe zaziębienia.
Pomarańczowa konfitura – najlepsze dopełnienie do porannego tostu
Pomarańczowa konfitura przypadnie do smaku wszystkim: nawet tym, którzy nie lubią tego rodzaju deseru. Warto otworzyć naczynie i aromat rozprzestrzenia się po domu. A jego smak zapamięta się wszystkim, kto chociażby pewnego razu próbował takie smakołyki.
Konfitura z malin z całymi jagodami
Malinowa konfitura - to smaczna i lecznicza konserwacja, która posłuży dobrą pomocnicą na całą zimę. Oprócz wszystkiego konfitura wychodzi aromatyczną z całymi jagodami. Zimnymi wieczorami tak przyjemnie zjeść łyżkę tej potrawy i zapić gorącą herbatą.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty