Jak gotować grzyby, żeby były smaczne?

jak gotować grzyby

Przed użyciem leśnych grzybów w jakości głównego czy pomocniczego składnika potrawy ich obowiązkowo zawczasu gotują, a mleczaj okazały, mleczaj wełnianka, mleczaj rydze, gołąbek i pieprznik jadalny jeszcze zawczasu moczą w ciągu kilku dni przed gotowaniem. I robią to nie tylko po to, żeby doprowadzić ich do pewnej miary gotowości. Produkt rosnący w lesie może zawierać toksyny i szkodliwe substancje, które większą miarą przechodzą do wody przy wymaczaniu i gotowaniu.

Liczne przepisy przygotowywania bardzo smacznych potraw z leśnych grzybów nie mówią o szczegółach tego jak poprawnie najpierw przygotować grzybowy składnik i początkująca, niedoświadczona gospodyni, czy po prostu osoba, która jest nowa w pytaniu obróbki leśnych mieszkańców okazuje się w trudnej sytuacji przy wykonaniu tego zadania.

Poznawszy materiał naszego dzisiejszego artykułu dowiesz się o tym jak poprawnie i jak długo należy gotować świeże, zamrożone czy suszone leśne grzyby przed późniejszym użyciem.

Jak gotować suszone grzyby?

Przystępując do gotowania suszonych grzybów najpierw porządnie przemywamy ich od zabrudzeń bieżącą wodą, a potem moczymy na cztery-pięć godzin w oczyszczonej wodzie. W ciągu tego czasu grzyby przyjmą praktycznie pierwotną objętość i potrafisz w razie potrzeby rozkroić je na kawałki pożądanego rozmiaru. Potem umieść grzyby do emaliowanego rondla z tą wodą, w której one moczyły się. Nagrzej do wrzenia, dodaj trochę soli do smaku i gotuj na minimalnym ogniu, średnio w ciągu półtorej godziny, od czasu zdejmując pianę.

Jednak zauważymy, że suche grzyby mają bardziej nasycony smak i wyrażony aromat niż świeże i jeśli chcesz go zmiękczyć to rekomendujemy zrobić trochę inaczej. Zanurz surowiec pierwotnie w wodzie, a już po nacieku rzetelnie przemyj, zalej czystą wodą i ugotuj do pożądanego wyniku.

Jak gotować zamrożone grzyby?

Zamrożone grzyby przygotowują się o wiele szybciej niż suszone. Wystarczy je po prostu rozmrozić, porządnie przemyć, a potem ugotować w solonej wodzie. Czas gotowania wyznaczamy zależnie od rodzaju, rozmiaru i dojrzałości grzybów. Z reguły dwadzieścia, trzydzieści minut.

Jak gotować grzyby przed smażeniem?

Smażyć można jak świeże, tak i zamrożone, czy suszone grzyby. Świeży surowiec rzetelnie przemywamy, zależnie od rodzaju czyścimy i wymaczamy, a potem gotujemy do półgotowości. Zamrożone grzyby przed gotowaniem dodatkowo rozmrażamy, a suszone moczymy do pęcznienia i gotujemy przez około jednej godziny.

Ugotowane grzyby odrzucamy na durszlak, dajemy dobrze ściec i tylko wtedy wykładamy na suchą gorącą patelnię. Gdy woda wyparuje, dodajemy rozgrzany olej i smażymy grzyby do miękkości.

Jak gotować borowik szlachetny?

Borowik szlachetny ma szerszy czasowy diapazon gotowania niż inne przedstawiciele leśnego królestwa. Młodziutkie niewielkie grzybki będą jak gotować grzyby suszonegotowe już po dziesięciu minutach, a dojrzalsze - gotują się znacznie dłużej. Dlatego może wymagać się od trzydziestu minut do jednej godziny, zależnie od spoistości i rozmiaru grzybów. Toż borowików przed przygotowywaniem lepiej sortować według rozmiaru. A sprawdzić ich gotowość dość prosto - wystarczy przekonać się w tym, że wszystkie one opadły na dno rondla, w którym gotują się.

Jeśli należy ugotować suszone borowiki z drugimi rodzajami, zawczasu moczymy przez około pięć godzin, a potem gotujemy na minimalnym ogniu w ciągu półtora-dwóch godzin, obowiązkowo zdejmując powierzchowną pianę.

 
Powiązane artykuły:
Jak smażyć grzyby – najlepsze przepisy
Jeśli wam poszczęściło się otrzymać znaczny urodzaj grzybów i nie wiecie jak z nimi postąpić dalej, przecież do głowy przychodzi tylko ich obsmażenie, to niechaj one będą oryginalnie przygotowane. Proponujemy niewiarogodne przepisy bardzo smacznych smażonych grzybów.
Jak gotować ryż do sushi - łatwe przypisy na pyszne danie
Nie zważając na duży wybór japońskich restauracji i dostawy japońskiego jedzenia do domu, wiele osób preferuje gotować sushi i rolki samodzielnie. Jak to nie dziwnie - wszystkie składniki są dostępne, a korzyść jest oczywista. Należy tylko znać sekrety przygotowania ryżu do sushi, którymi podzielimy się z wami.
Jak przygotować ziemniaczane piure?
Na pewno każda gospodyni jest zaznajomiona z przygotowaniem ziemniaczanego piure. Toż dalej zaproponujemy bazowy przepis piure i opowiemy jak zrobić bardzo smaczną potrawę dodając do niego proste i niespodziewane składniki.
Jak zagęstnić śmietanowy krem dla tortu?
Wiele osób upodobało sobie śmietanowy krem według jego dostępności i szczególnej prostoty w przygotowaniu. Toż jego konsystencję starają się zrobić gęstą wszystkimi możliwymi sposobami. Wariantów jest kilka - czytamy dalej.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty