Jak gotować kisiel dla dziecka?
Kisiel – tradycyjny deser. Dobroczynnie wpływa na żołądek, pomaga przy wrzodach, nieżytach żołądka, chorobach trzustki. Ma również właściwości wzmacniające żołądek.
Pożyteczny dla dzieci w ograniczonych ilościach, nie więcej niż dwa razy w tygodniu, po jednej szklance na dzień. Kisiel dla dziecka od roku - źródło witamin i minerałów, a także pomaga on bardzo w nabieraniu wagi.
Kiedy można dawać dziecku kisiel?
Wprowadza się również jak i inne – przed głównym jedzeniem. Podawać koniecznie ciepły kisiel na deser, najlepiej do obiadu, czy na podwieczorek.
Jak przygotować kisiel dla dziecka?
Za najbardziej pożyteczny, uważany jest kisiel ze świeżych owoców i warzyw. Kisiele z grysików są odżywcze i dobrze się przyswajają. Podczas przygotowania praktycznie zawsze dodaje się mąkę ziemniaczaną i cukier, dlatego nie warto nadużywać kiśli w racji dziecka. A teraz rozpatrzmy kilka przepisów, które dokładnie zilustrują, jak gotować kisiel dziecku.
Owsiany kisiel dla dziecka
Składniki:
- owsiane płatki - 0,5 kg;
- woda - 1 l;
- ciemny chleb - 1 kawałek.
Przygotowanie
Zmoczyć płatki i chleb w wodzie na noc. Rankiem przetrzeć masę przez sito, zawczasu wyjąwszy chleb. Gotować do gęstej konsystencji, na niewielkim ogniu, regularnie mieszając. Kisiel jest przygotowany do spożycia.
Kisiel z żurawiny dla dzieci
Składniki:
- jagody żurawiny - 100 g;
- cukier - 6 st.łyżek.;
- woda - 2 st.;
- mąka ziemniaczana- 4 łyżka.
Przygotowanie
Jagody wyłożyć na sito i oblać wrzątkiem. Potem, jak ściecze woda, ugnieść jagody łyżką. Zbieramy sok do dowolnego wygodnego naczynia. Otrzymany sok wstawić na półkę do lodówki. Jagody, co pozostały, zawinąć do merli i wygnieść sok do emaliowanego rondelka. Jagody zalać wodą i dać zakipieć. Odcedzić wywar i posłodzić go, doprowadzić do wrzenia. Rozmieszać mąkę w soku otrzymanym z żurawiny. Można rozwieść do 100 g wody. Powoli wlewać do wywaru. Dać zakipieć trochę. Zdjąć z płyty i dodać żurawinowy sok, który pozostał.
Kisiel mleczny dla dzieci
Składniki:
- mleko - 400 g;
- cukier - 3 st. ł.;
- mąka ziemniaczana - 3 st. ł.;
- wanilina - na koniuszku noża.
Przygotowanie
Wziąć 300 g mleka i gotować stale mieszając. Posłodzić. W stu gramach mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Powoli wlać mąkę do wrzącego mleka i zdjąć z płyty.
Do gotowego kisielu dodać wanilinę. Można uzupełnić owocowym syropem czy konfiturą. Lecz tylko, jeśli dziecko nie ma alergii.