Jak gotować kisiel dla dziecka?

jak gotować kisiel dla dziecka

Kisiel – tradycyjny deser. Dobroczynnie wpływa na żołądek, pomaga przy wrzodach, nieżytach żołądka, chorobach trzustki. Ma również właściwości wzmacniające żołądek.

Pożyteczny dla dzieci w ograniczonych ilościach, nie więcej niż dwa razy w tygodniu, po jednej szklance na dzień. Kisiel dla dziecka od roku - źródło witamin i minerałów, a także pomaga on bardzo w nabieraniu wagi.

Kiedy można dawać dziecku kisiel?

Wprowadza się również jak i inne – przed głównym jedzeniem. Podawać koniecznie ciepły kisiel na deser, najlepiej do obiadu, czy na podwieczorek.

Jak przygotować kisiel dla dziecka?

Za najbardziej pożyteczny, uważany jest kisiel ze świeżych owoców i warzyw. Kisiele z grysików są odżywcze i dobrze się przyswajają. Podczas przygotowania praktycznie zawsze dodaje się mąkę ziemniaczaną i cukier, dlatego nie warto nadużywać kiśli w racji dziecka. A teraz rozpatrzmy kilka przepisów, które dokładnie zilustrują, jak gotować kisiel dziecku.

Owsiany kisiel dla dziecka

Składniki:

  • owsiane płatki - 0,5 kg;
  • woda - 1 l;
  • ciemny chleb - 1 kawałek.

Przygotowanie

Zmoczyć płatki i chleb w wodzie na noc. Rankiem przetrzeć masę przez sito, zawczasu wyjąwszy chleb. Gotować do gęstej konsystencji, na niewielkim ogniu, regularnie mieszając. Kisiel jest przygotowany do spożycia.

Kisiel z żurawiny dla dzieci

Składniki:

  • jagody żurawiny - 100 g;
  • cukier - 6 st.łyżek.;
  • woda - 2 st.;
  • mąka ziemniaczana- 4 łyżka.

Przygotowanie

Jagody wyłożyć na sito i oblać wrzątkiem. Potem, jak ściecze woda, ugnieść jagody łyżką. Zbieramy sok do dowolnego wygodnego naczynia. Otrzymany sok wstawić na półkę do lodówki. Jagody, co pozostały, zawinąć do merli i wygnieść sok do emaliowanego rondelka. Jagody zalać wodą i dać zakipieć. Odcedzić wywar i posłodzić go, doprowadzić do wrzenia. Rozmieszać mąkę w soku otrzymanym z żurawiny. Można rozwieść do 100 g kisiel dla dziecka do rokuwody. Powoli wlewać do wywaru. Dać zakipieć trochę. Zdjąć z płyty i dodać żurawinowy sok, który pozostał.

Kisiel mleczny dla dzieci

Składniki:

  • mleko - 400 g;
  • cukier - 3 st. ł.;
  • mąka ziemniaczana - 3 st. ł.;
  • wanilina - na koniuszku noża.

Przygotowanie

Wziąć 300 g mleka i gotować stale mieszając. Posłodzić. W stu gramach mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Powoli wlać mąkę do wrzącego mleka i zdjąć z płyty.

Do gotowego kisielu dodać wanilinę. Można uzupełnić owocowym syropem czy konfiturą. Lecz tylko, jeśli dziecko nie ma alergii.

 
Powiązane artykuły:
Morsy dla dzieci - źródło zdrowia i dobrego humoru
Sok wyciśnięty z jagód – to witaminowy odświeżający napój z soku owoców, jagód, warzyw i wody z dodaniem miodu czy cukru. Przedstawiamy kilka przepisów morsów dla dzieci. Jesteśmy pewne, że wasze dzieci będą w zachwycie od napoju.
Kefir dla dzieci – pożyteczny i ekologicznie czysty produkt
Każda mama troszczy się o żywienie swojego bobasa, żeby ono było zdrowe i prawidłowe. Lecz dość często kupując produkty w sklepie jesteśmy niepewne w ich jakości. Dziś proponujemy zrobić dziecięcy kefir w domowych warunkach.
Cocktaile dla dzieci - źródło witamin i święto smaku
Chcecie zadziwić i ucieszyć gości waszego bobasa i jego samego? Przygotujcie na święto smaczne i pożyteczne cocktaile! Z ich pomocą można stworzyć naprawdę radosny humor i nakarmić dzieci nasyconymi witaminami i pożytecznymi substancjami napojami.
Jak ugotować kompot z suszów dla dziecka?
Latem kompot z suszów pomaga zaspokoić pragnienie i służy świetną zamianą sklepowym sokom. Ten smaczny napój dosyć łatwo przygotować. Jest zwłaszcza pożądany taki kompot w zimowy i wiosenny czas, kiedy człowiekowi najbardziej potrzebne witaminy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty