Jak gotować ryż do sushi - łatwe przypisy na pyszne danie
Japońska kuchnia z każdym rokiem staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. I nie ma absolutnie nic dziwnego, że wiele gospodyń stara się przygotować wiele japońskich potraw w domowych warunkach, zwłaszcza sushi i rolki. Każdy wie, że poręczenie smacznych sushi - to poprawnie przygotowany ryż, który musi mieć lepką konsystencję. Dziś opowiemy, jak ugotować ryż do sushi.
Który ryż jest potrzebny do sushi?
Japończycy zazwyczaj wykorzystują do przygotowywania ulubionej potrawy ryż specjalnych gatunków - Nishiki i ryż Japoński. Ale jeśli nie możesz ich znaleźć w supermarketach, można obejść się i zwyczajnym krótko ziarnistym.
Przepis przygotowania ryżu do sushi
Składniki:
- ryż - 200 g;
- woda filtrowana - 300 ml;
- wodorosty kombu - 5 cm.
Sos do ryżu:
- ocet ryżowy - 25 ml;
- cukier - 2 łyżeczki;
- sól - szczypta.
Przygotowanie
Ziarno rzetelnie przemywamy w zimnej wodzie do przejrzystości, potem wrzucamy na sitko i pozostawiamy do wyschnięcia na okres około godziny. Potem wysypujemy ryż do głębokiego rondla i zalewamy zimną filtrowaną wodą. Żeby ryż wyszedł pachnący, dodajemy niewielki kawałeczek wodorostów, który obowiązkowo wyjmujemy po wrzeniu wody. Teraz nakrywamy rondelek pokrywką, stawiamy na średni ogień i doprowadzimy do wrzenia. Ujmujemy płomień do minimalnego poziomu i gotujemy na słabym ogniu przez 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wszystkiej wody. Zdejmujemy rondel z płyty i dajemy mu naciągnąć jeszcze 15 minut. Teraz przygotowujemy sos: w oddzielnej misce łączymy ryżowy ocet, wrzucamy trochę cukru i soli. Rzetelnie wszystko mieszamy. Ryż wkładamy do drewnianej wilgotnej miedniczki na sushi i równomiernie zalewamy przygotowaną mieszanką. Następnie szybko mieszamy wszystko krojącymi ruchami drewnianą łopatką i pozostawiamy do ochłodzenia, żeby ryż stał się ciepły.
Przygotowanie ryżu do sushi w szybkowarze
Składniki:
- ryż - 1 szk.;
- woda - 2 szk.;
- sól.
Przygotowanie
Ziarno przemywamy, moczymy przez 30 minut, a potem trzeba przełożyć go do miski, zalewamy filtrowaną wodą i ustawiamy w szybkowarze. Wystawiamy na wyświetlaczu tryb "Gryka", zamykamy pokrywkę i ustawiamy timer na 10 minut. Po sygnale przeprowadzamy urządzenie do programu "Duszenie" na 20 minut. Dalej ryż przekładamy do talerza i solimy do smaku.
Jak gotować brązowy ryż do sushi?
Składniki:
- brązowy ryż - 700 g;
- woda filtrowana - 700 ml;
- sól - 1 łyżeczka;
- ocet śliwkowy - 70 ml;
- mirin - 3 łyżki.
Przygotowanie
Ryż przemywamy i obsuszamy. Potem wkładamy go do rondla, zalewamy filtrowaną wodą i solimy do smaku. Dalej gotujemy go jak zawsze, a potem trochę ostudzamy i mieszamy z octem i mirinem. Potem gotowy produkt nalegamy przez 15 minut i wkładamy do dużego drewnianego naczynia. Polewamy ryż octową mieszanką do sushi i szybko ale ostrożnie mieszamy płaską drewnianą łopatką.
Aby mieszanka równomiernie rozprowadziła się po ryżu musisz otrzepywać go dłonią, produkt ochłodzi się szybciej.
Przepis sosu do ryżu na sushi
Składniki:
- ocet - 50 ml;
- cukier - 30 g;
- sól - 10 g.
Przygotowanie
Bierzemy niewielki pojemnik, wylewamy do niego ocet, wysypujemy trochę cukru i soli. Wszystko dobrze mieszamy i stawiamy naczynie na płytę, średni ogień. Nagrzewamy mieszankę, mieszając dopóki wszystkie kryształy w całości nie rozpuszczą się. Gotowy ryż do sushi wykładamy do szerokiej miski, polewamy sosem i szybko mieszamy rąbiącymi ruchami za pomocą drewnianej łopatki. W wyniku, cały ryż musi rzetelnie przesiąknąć sosem, potem ostudzamy go do temperatury ciała i przechodzimy do przygotowywania sushi!