Jak łatwo i poprawnie zamrozić świeżą malinę?

Malina – wyjątkowo pożyteczna i smaczna jagoda. Po to, żeby mieć możliwość włączać do swojej racji malinę i wtedy kiedy nie sezon, ją przygotowują różnymi sposobami i zamrażają. Trzeba zauważyć, że zamrażanie jagód – jeden z najbardziej optymalnych sposobów robienia zapasów. Praktycznie przy zamrażaniu produktów tracimy tylko znikomą część witamin i innych pożytecznych substancji.
Jak poprawnie zamrozić świeżą malinę?
- Zazwyczaj dobrze jeśli macie w gospodarstwie oddzielny potężny zamrażalnik, co zabezpiecza wstrząsowe zamrażanie, lecz można całkiem obejść się i współczesną potężną lodówką.
- Maliny przed zamrażaniem obowiązkowo trzeba przebierać. Wydalamy listki, robactwa, zostawiamy tylko całe, prężne, nieuszkodzone maliny.
- Przed zamrażaniem delikatne maliny lepiej nie myć, żeby one nie utraciły swojej formy i nie puściły soku. Jeśli jednak zdarzyło się przemyć – wyłożycie na serwetkę, niechaj dobrze obeschną.
Jak lepiej zamrozić malinę?
- Zamrażać malinę lepiej niewielkimi porcjami: przybliżona optymalna objętość – szklanka na 250-300 ml.
- Wysypujemy przygotowane maliny do niewielkiego pakietu, zawiązujemy go na tobołek, potem umieszczamy do jeszcze jednego pakietu, który zawiązujemy tak, żeby zostawić w obu pakietach trochę pustego obszaru (takie przyjęcie pozwoli jagodom nie miąć się). Również można wykorzystać suche, czyste plastikowe kontenery z przykrywkami.
- Teraz umieszczamy przygotowaną pojemność z maliną i zamrażamy. Kiedy jagody w całości zamrożą się, można tłumaczyć pakiety, czy kontenery na półki w zamrażalnika i zachowywać do następnego urodzaju.
- Zamrożoną malinę najlepiej przed użytkiem rozmrażać przy pokojowej temperaturze. Jednakże jeśli planujecie wykorzystać ją dla późniejszej termicznej obróbki, można udać się do aktywniejszych metod rozmrażania.
Co przygotować z zamrożonej maliny?
Opowiemy co można przygotować z zamrożonej (już rozmrożonej) maliny.
Śmietanowy placek z zamrożonej maliny
Składniki:
- malina zamrożona - blisko 400 g;
- jajko - 2 szt.;
- śmietana - 200 ml;
- brandy - 1-2 st. łyżki;
- mąka pszenna - 2 szklanki;
- olej roślinny - 100 ml (czy śmietankowe roztopione);
- cukier - blisko 100-150 g;
- soda zgaszona - 1 szczypta;
- wanilia - 1 szczypta.
Przygotowanie
Jajka zbijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, olej, zgaszoną sodę, wanilię, brandy. Po trochę dosiewając mąkę, mieszamy ciasto. Rzetelnie mieszamy, można mikserem. Ciasto musi wyjść lekkim. Formę dla pieczywa smarujemy olejem (silikonowe formy nie trzeba). Wlewamy ciasto do połowy formy, z góry wykładamy jagody, potem zalewamy ciastem i wykładamy znów jagody. Wypiekamy placek przy temperaturze blisko 200 stopni blisko 30-40 minut. Gotowość sprawdzamy tak, żeby przekłuć zapałką w środku, ona musi pozostać suchą. Przed rozcinaniem z lekka ostudzamy. Podajemy ze świeżą herbatą.
Kisiel z zamrożonej maliny
Składniki:
- malina rozmrożona - 1 szklanka;
- woda - 1 l;
- cukier kryształ - 100 g;
- ziemniaczany czy kukurydziany krochmal - 4-6 st. łyżek.
Przygotowanie
Jagody przetrzemy przez sito. W rondelku rozpuścimy w wodzie cukier i postawimy na ogień. W niewielkiej ilości wody rozwiedziemy krochmal. Niechaj syrop gotuje się w ciągu 3 minut. Potem wlewamy krochmal i zakładamy przetartą malinową masę. Akuratnie mieszając, udowodnimy do wrzenia. Podawać kisiel najlepiej w ciepłym wyglądzie.
Kompot z zamrożonej maliny
Przygotowanie
Nie będziemy gotować kompotu, inaczej utracimy witaminę С, której w zamrożonej malinie dużo. Lepiej rozmrożoną przyrodniczym sposobem malinę założymy do termosu i zalejemy wrzątkiem czy jeszcze lepiej – wodą przy temperaturze nie więcej niż 80-70 stopni (są współczesne elektroczajniki, które zabezpieczają kontrolowanie stopni). Potrzymamy w termosie minimum w ciągu 20 minut, niechaj kompot nalegnie się. Cukier jeśli chcecie to dodawajcie, a jeśli nie chcecie to bez niego będzie bardziej pożyteczny.