Jak najbardziej prawidłowo należy przechowywać chleb?
W ogóle chleb koniecznie zjadać w ciągu 3-4 dni, ponieważ potem on może zepsuć się, sczerstwieć, czy spleśnieć. Aczkolwiek zbyt świeży chleb jest niekorzystny. Otóż jak poprawnie przechowywać chleb?
W czym przechowywać chleb?Gdzie przechowywać chleb każdy decyduje wychodząc z możliwości. Od razu po pieczeniu chleb musi chłodnieć na kratach (bez przeciągów) w przybliżeniu w ciągu trzech godzin (wystygły chleb lepiej kroi się) – w ciągu tego czasu chleb ostatecznie "dojrzewa", potem jego można posprzątać do naczynia. Lepiej, jeśli to naczynie do chleba jest drewniane (plecione z prętów, z kory brzozowej) i nie jest pokryte lakierem. Dobre naczynie powinno być spłatane tak, by w nim był słaby dostęp powietrza, inaczej chleb "udusi" się. Za naczyniem należy regularnie opiekować się: raz w tygodniu trzeba wydalać okruchy, można przetrzeć słabym rozczynem białego octu, a jeśli naczynie do chleba nie jest drewniane to wyszorować i bardzo dobrze opłukać, a potem wysuszyć.
Kilka słów o "chlebnych" sekretachJeśli kupiliście więcej chleba, aniżeli udało się zjeść, powstaje kwestia jak przechowywać chleb, żeby on zostawał świeżym i smacznym. Chleb może dobrze zachować się w papierowym pakiecie (pakiety, czy papier powinny być suche i czyste, gazety wykorzystać nie trzeba). W zasadzie szczelne opakowywanie (tylko nie polietylenowy pakiet!) również może chronić chleb od postronnych zapachów i zarażenia sporami pleśni. Żytni chleb lepiej przechowywać oddzielnie od białego.
Zamrożony chlebCzy można przechowywać chleb w lodówce? Tak, można zamrażać chleb (cały, czy pokrojony kawałeczkami, zawinięty do celofanu, czy do papieru, a potem jeszcze do polietylenu) i zachowywać do 3 miesięcy w zamrażalnym oddziale. Potem taki chleb dla tajania musi postać przy pokojowej temperaturze w przybliżeniu w ciągu 2 godzin. Można rozmrozić jego w kuchence mikrofalowej, czy na małym ogniu w dętej szafie, zawczasu zawinąwszy do folii.
Ale jednak lepiej zachowywać chleb nie w lodówce, a w specjalnym naczyniu przy pokojowej temperaturze, ponieważ proces wyparowania wilgoci z chleba idzie najbardziej intensywnie przy temperaturze 0-2°C (to akurat warunki na półce w lodówce). Przy przechowywaniu w lodówce bez zamrażania chleb szybko czerstwieje i traci swój specyficzny przyjemny zapach.