Jak należy prawidłowo przechowywać rybę?

Prawidłowe przechowywanie produktów – jedna z najważniejszych składowych oszczędnego i wiernego tracenia tej części budżetu, która jest odprowadzona na żywienie. Regularnie rozpatrujemy reguły przechowywania urozmaiconej produkcji i dziś na kolei ryba.
Jak poprawnie przechowywać rybę w lodówce?
Rozbiór pytania trzeba rozpocząć z punktu poświęconego temu, jak przechowywać świeżą rybę. Tak-tak, nawet u tego, zdawałoby się wszystkim zwykłego i całkiem powszedniego działania są swoje reguły.
Świeżą rybę należy koniecznie natychmiast po zwróceniu do domu oczyścić od łuski i wnętrzności, a także rzetelnie przemyć, ponieważ podroby i śluz na rybiej skórze są idealnym środowiskiem dla rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów. Właśnie z tego powodu świeżą rybkę nie trzeba trzymać w lodówce więcej niż dwa dni, dla przedłużenia terminu przydatności umytą i obsuszoną tuszę lepiej od razu rozmieścić do hermetycznego pakietu i pokłaść do zamrażalnika. Mrożona ryba zachowuje świeżość w terminie do 3 miesięcy, lecz uwzględnijcie, że ponownemu zamrażaniu ona nie musi poddawać się, ponieważ taka procedura nie tylko pozbawia miąższ smakowych jakości, ale i jest zagrożeniem dla zdrowia. Idealna temperatura dla przechowywania świeżej ryby – od 3 do 5 stopni.
Nie zapominajcie i o tym, że surowa ryba – nie najbardziej smaczny pachnący produkt, a toż zachowywać jego lepiej w hermetycznym pojemniku, unikając prostego sąsiedztwa z mięsnymi i mlecznym produktami, a tym więcej deserami.
Oddzielny punkt dotyka tego, jak przechowywać czerwoną słoną rybę. Sól samodzielny konserwant, lecz to nie oznacza, że nasolone kawałki ryby mogą przechowywać się w ciągu tygodni – termin przechowywania u nich jest taki sam, jak i u świeżej ryby, a oto sposoby przechowywania różnią się. Zwyczajnie, można zmrozić nasolony filet w hermetycznym pakiecie, lecz wygodniej przechowywać kawałki słonej ryby w banku, zalawszy rafinowanym olejem. W ciągu 3 miesięcy za ich przechowanie niepokoić się nie warto.
Jak przechowywać wędzoną rybę?
Rybne tusze, przygotowane metodą gorącego wędzenia mniej odporne na przechowywanie, a toż zdolne przechowywać świeżość w ciągu 30 dni przy temperaturze przechowywania nie więcej niż 8 stopni. Przedłużyć termin przechowywania można za pomocą zamrażania. Jak przechowywać rybę gorącego wędzenia? Bardzo prosto. Jej można odwrócić szczelnym papierem, czy pokłaść do nieprzepuszczającego powietrza kontenera, żeby nie "zakopcić" inną zawartość chłodniczej celi.
Wyroby zimnego wędzenia zostają świeżymi w ciągu terminu do 60 dni przy temperaturze przechowywania od - 2 do - 5 stopni. Oddzielne pytanie o tym, jak przechowywać bałyk z ryby, ponieważ taka produkcja nie zawiera skóry, co zazwyczaj chroni miąższ od szybkiego obrażenia. Pozostać świeżym bałyk może w terminie do dwóch tygodni przy temperaturze przechowywania od - 2 do - 5 stopni.
Jeśli ryba pokryła się lepką, czy bielawą naleciałością, oddaje nieprzyjemnym kwaskowatym zapachem – warunki przechowywania, czy technologia przygotowywania były poruszone. Z takim produktem lepiej nie eksperymentować, a od razu odprawiać go do wiadra, do śmieci.

Jak przechowywać suszoną rybę?
Główny moment w przechowywaniu suszonej ryby – stała i prawidłowa wilgotność, która nie prowadzi do nasycania produktów płynem i ich późniejszemu procesu zepsucia. Żeby posmakować suszoną rybką można by było jak najdłużej, rybne tusze lepiej obracać szczelnym papierem, czy papierem kraftowym z pokryciem ze spożywczej folii. Odwrócona i przewiązana sznurkiem ryba potrafi zostawać świeżej w ciągu roku w ciemnym i chłodnym miejscu ze względną wilgotnością nie więcej niż 70%. Ne dotrzymanie reguł przechowywania doprowadzi do rozwoju pleśni, utlenienia tłuszczu w rybie i ściemnienia miąższu.