Jak parzyć świeżą dziką różę?

jak parzyć świeżą dziką różę

Dziś opowiemy, jak parzyć i jak poprawnie pić herbatę ze świeżą dziką różą. Ta jagoda często stosuje się w ludowej medycynie, dla przygotowania różnych napojów, naparów, kompresów i tak dalej. Dzika róża jest doskonałym leczniczym środkiem, dzięki temu, że w nim mieści się duża ilość witaminy С. Sparzony napar zwiększa odporność organizmu, stymuluje wyrabianie hormonów, ma przeciwzapalne i przeciwmikrobowe właściwości.

Jak poprawnie parzyć świeżą dziką różę?

Składniki:

  • świeże płody dzikiej róży – 5-6 jagód;
  • woda filtrowana – 1 st.

Przygotowanie

Płody najpierw należy porządnie przemyć w ciepłej wodzie. Potem obsuszyć na ręczniku, rozewrzeć i oczyścić od włosków.

Dalej wykładamy jagody do rondelka i rzetelnie tłumaczymy widełkami.

Potem otrzymaną masę zalewamy gorącą wodą, rozgrzaną do temperatury w przybliżeniu 60 stopni.

Teraz wytrzymujemy napar w ciągu 40 minut, przesłoniwszy z góry przykrywką. Po tym napój przecedzamy przez siteczko.

Płody co pozostały wykładamy do patelni, zalewamy wodą i przegotowujemy w ciągu 30 minut. Dalej wywar przecedzamy i mieszamy z przedtem przygotowanym naparem.

Przelewamy napój do szklanki, dodajemy według smaku miód i rozkoszujemy się witaminowym ładunkiem na cały dzień i świetnym smakiem. Taki wariant zaparzenia pozwoli wam najpierw troskliwie wyciągnąć witaminy z dzikiej róży, a po tym "wyciągnąć" z rośliny wszystkie pożyteczne elementy, którym jest niestraszne gotowanie.

Jak można szybko parzyć świeżą dziką różę?

Składniki:

  • świeże płody dzikiej róży – 4-5 st. łyżek;
  • woda filtrowana – 1 l.

Przygotowanie

Najpierw dziką różę rzetelnie przemywamy, potem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i zalewamy ciepłą wodą.

Stawiamy naczynie na średni ogień, udowadniamy do gotowania się, a potem nakrywamy przykrywką i nalegamy w ciągu 35 minut. Po tym przecedzamy gotowy napój i podajemy do stołu, rozlawszy po niewielkich kielichach.

Wywar co pozostał przelewamy do butelki, ostudzamy i zachowujemy nie więcej 2 dni w lodówce.

Przed użytkiem napój obowiązkowo podgrzewamy i kładziemy według smaku trochę miodu, czy cukru.

Jak poprawnie parzyć herbatę z dzikiej róży?

Składniki:

  • świeże płody dzikiej róży – 20 g;
  • woda filtrowana – 500 ml;
  • herbata zielona sucha – 1 st. łyżka.

Przygotowanie

Przed tym, jak sparzyć dziką różę do picia, czajnik oparzamy wrzątkiem, żeby on był ciepły.

Dalej wykładamy do naczynia przygotowane płody dzikiej róży: przemyte i obrobione.

Rzucamy trochę suchej zielonej herbaty i zalewamy wszystko stromym wrzątkiem.

Nalegamy herbatę w ciągu 15 minut, a potem akuratnie tłumaczymy płody dzikiej róży widełkami.

Przecedzamy napój przez sitko, czy merlę.

Gotowe zioło używamy w profilaktycznych celach po 250 ml do doby, najlepiej przed jedzeniem.

Dla leczenia pijemy herbatę o wiele częściej, lecz do 1 litra w ciągu dnia.

Jak parzyć herbatę z dziką różą dla dziecka?

Składniki:

  • świeże płody dzikiej róży – 50 g;
  • rodzynki światłe – według smaku;
  • suszona morela – według smaku;
  • woda filtrowana – 700 ml;
  • cukier – według smaku.

Przygotowanie

Dla przygotowania herbaty dla dziecka,świeżą dziką różę rzetelnie przemywamy, oczyszczamy i wysypujemy do termosu, zawczasu kroimy każdy płód na kilka części.

Potem dodajemy trochę światłych rodzynków, suszonej moreli i wsypujemy według smaku cukier.

Zalewamy do termosu stromy wrzątek, dokręcamy go i nalegamy napój blisko 7-8 godzin.

Gotowy napój dajemy dzieciom dziennie w niewielkich ilościach, osłodziwszy go według smaku miodem, czy cukrem.

 
Powiązane artykuły:
Pożyteczna i smaczna herbata z dzikiej róży
Zwłaszcza cenne właściwości ma herbata, sparzona z płodów dzikiej róży. Dalej dowiadujecie się, jak wyrobić ten przepiękny napój, i jakimi innymi ingredientami można uzupełnić go dla stworzenia jaskrawego smaku i dziwnego aromatu.
Jak suszyć liście porzeczki do herbaty?
Lato - przepiękny czas nie tylko na przeróżne jagodowo-owocowe robienia zapasów, ale i na przygotowanie liści na świetną herbatę. W tym materiale opowiemy, jak poprawnie suszyć porzeczkowe liście.
Korzenna herbata latte – przepis
Korzenna herbata latte – to świetny napój na mlecznej podstawie, z rozmaitymi aromatycznymi przyprawami. Dalej opowiemy jak go przygotować samodzielnie, mając w zapasie tylko proste i dostępne składniki.
Imbirowa herbata z cynamonem, która przepięknie tonizuje i wzmacnia immunitet
Imbirowa herbata - pożyteczny napój, który rozluźnia układ nerwowy i wzmacnia immunitet. I dziś rozpatrzymy kilka ciekawych wariantów jego zaparzenia z cynamonem. Poznajemy przepisy i wybieramy swój.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty