Jak parzyć świeżą dziką różę?

Dziś opowiemy, jak parzyć i jak poprawnie pić herbatę ze świeżą dziką różą. Ta jagoda często stosuje się w ludowej medycynie, dla przygotowania różnych napojów, naparów, kompresów i tak dalej. Dzika róża jest doskonałym leczniczym środkiem, dzięki temu, że w nim mieści się duża ilość witaminy С. Sparzony napar zwiększa odporność organizmu, stymuluje wyrabianie hormonów, ma przeciwzapalne i przeciwmikrobowe właściwości.
Jak poprawnie parzyć świeżą dziką różę?
Składniki:
- świeże płody dzikiej róży – 5-6 jagód;
- woda filtrowana – 1 st.
Przygotowanie
Płody najpierw należy porządnie przemyć w ciepłej wodzie. Potem obsuszyć na ręczniku, rozewrzeć i oczyścić od włosków.
Dalej wykładamy jagody do rondelka i rzetelnie tłumaczymy widełkami.
Potem otrzymaną masę zalewamy gorącą wodą, rozgrzaną do temperatury w przybliżeniu 60 stopni.
Teraz wytrzymujemy napar w ciągu 40 minut, przesłoniwszy z góry przykrywką. Po tym napój przecedzamy przez siteczko.
Płody co pozostały wykładamy do patelni, zalewamy wodą i przegotowujemy w ciągu 30 minut. Dalej wywar przecedzamy i mieszamy z przedtem przygotowanym naparem.
Przelewamy napój do szklanki, dodajemy według smaku miód i rozkoszujemy się witaminowym ładunkiem na cały dzień i świetnym smakiem. Taki wariant zaparzenia pozwoli wam najpierw troskliwie wyciągnąć witaminy z dzikiej róży, a po tym "wyciągnąć" z rośliny wszystkie pożyteczne elementy, którym jest niestraszne gotowanie.
Jak można szybko parzyć świeżą dziką różę?
Składniki:
- świeże płody dzikiej róży – 4-5 st. łyżek;
- woda filtrowana – 1 l.
Przygotowanie
Najpierw dziką różę rzetelnie przemywamy, potem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i zalewamy ciepłą wodą.
Stawiamy naczynie na średni ogień, udowadniamy do gotowania się, a potem nakrywamy przykrywką i nalegamy w ciągu 35 minut. Po tym przecedzamy gotowy napój i podajemy do stołu, rozlawszy po niewielkich kielichach.
Wywar co pozostał przelewamy do butelki, ostudzamy i zachowujemy nie więcej 2 dni w lodówce.
Przed użytkiem napój obowiązkowo podgrzewamy i kładziemy według smaku trochę miodu, czy cukru.
Jak poprawnie parzyć herbatę z dzikiej róży?
Składniki:
- świeże płody dzikiej róży – 20 g;
- woda filtrowana – 500 ml;
- herbata zielona sucha – 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Przed tym, jak sparzyć dziką różę do picia, czajnik oparzamy wrzątkiem, żeby on był ciepły.
Dalej wykładamy do naczynia przygotowane płody dzikiej róży: przemyte i obrobione.
Rzucamy trochę suchej zielonej herbaty i zalewamy wszystko stromym wrzątkiem.
Nalegamy herbatę w ciągu 15 minut, a potem akuratnie tłumaczymy płody dzikiej róży widełkami.
Przecedzamy napój przez sitko, czy merlę.
Gotowe zioło używamy w profilaktycznych celach po 250 ml do doby, najlepiej przed jedzeniem.
Dla leczenia pijemy herbatę o wiele częściej, lecz do 1 litra w ciągu dnia.
Jak parzyć herbatę z dziką różą dla dziecka?
Składniki:
- świeże płody dzikiej róży – 50 g;
- rodzynki światłe – według smaku;
- suszona morela – według smaku;
- woda filtrowana – 700 ml;
- cukier – według smaku.
Przygotowanie
Dla przygotowania herbaty dla dziecka,świeżą dziką różę rzetelnie przemywamy, oczyszczamy i wysypujemy do termosu, zawczasu kroimy każdy płód na kilka części.
Potem dodajemy trochę światłych rodzynków, suszonej moreli i wsypujemy według smaku cukier.
Zalewamy do termosu stromy wrzątek, dokręcamy go i nalegamy napój blisko 7-8 godzin.
Gotowy napój dajemy dzieciom dziennie w niewielkich ilościach, osłodziwszy go według smaku miodem, czy cukrem.