Jak poprawnie i bardzo smacznie zamarynować rybę?
Marynowanie ryby – temat ciekawy i pożądany wśród kucharzy świata. Za pomocą takiego bardzo prostego procesu można otrzymać nieprawdopodobnie smaczną przystawkę, czy nadać przyszłej, gorącej, rybnej potrawie absolutnie nowe smakowe odcienie. Jak poprawnie zamarynować rybę dla tego i drugiego wariantu dowiadujecie się z zaproponowanych niżej przepisów.
Jak zamarynować czerwoną rybę w domowych warunkach?
Składniki:
- filet czerwonej ryby – 500-600 g;
- oliwa z oliwy – 100 ml;
- sok połówki cytryny;
- sól – 60 g;
- cukier – 25-30 g;
- listki lauru – 2-3 szt.;
- mielony biały pieprz – 5-10 g.
Przygotowanie
W niewielkiej pojemności łączymy oliwę z oliwy, sok z połówki cytryny, sól, cukier i mielony biały pieprz i przebijamy mieszankę blenderem, czy mikserem. Potem nalewamy do kontener,a czy innej pojemności, w której będzie marynowała się rybka, połowę przygotowanej korzennej mieszanki i wykładamy rybny filet. Zalewamy jego marynatą co pozostał, rzucamy listki lauru, przysłaniamy pojemność przykrywką, czy spożywczą folią i rozmieszczamy w lodówce na dwie-trzy doby, dziennie rybkę należy przewracać.
Jak zamarynować rybę dla zapiekania w piecyku?
Składniki:
- ryba – 1-1,5 kg;
- czosnek – 4-6 ząbków;
- koper – 1 pęczek;
- cytryna – 1 szt.;
- pieprz gorzki – 0,5-1 szt.;
- oliwa z oliwy – 70 ml.
Przygotowanie
Oczyszczamy ząbki czosnku, strączek pieprzu pozbawiamy od szypułki i nasienia. Cytrynę oparzamy wrzątkiem, kroimy na cząstki i wyciągamy nasienie. Koper przemywamy i obsuszamy. Zawieramy przygotowane komponenty do czary blendera i roztłukujemy do otrzymania maksymalnie jednorodnej mieszanki. Gotową marynatą nacieramy rybkę, wylewamy pozostałość z góry i zostawiamy dla impregnowania. Minimalny czas marynowania składa piętnaście minut, a maksymalnie dwie doby.
Jak smacznie zamarynować rybę w occie?
Składniki:
- świeża ryba – 1,3-1,5 kg;
- cebula – 150 g;
- sól – 190 g;
- ocet 6% – 90 ml;
- olej roślinny – 190 ml;
- groszki pieprzu goździkowego, czy ziarna gorczycy.
Przygotowanie
Rybkę średnich rozmiarów czyścimy, przy konieczności patroszymy, odcinamy głowę, ogon, płetwy i oddzielamy filet od kości. Potem kroimy na kawałki niewielkiego rozmiaru, które zawieramy do szklanej, czy emaliowanej pojemności, przesypując solą. Zostawiamy rybę na cztery godziny przy pokojowej temperaturze. W ciągu tego czasu cebulę czyścimy i kroimy kółkami, czy półpierścieniami. Po zakończeniu czasu nasoloną rybkę przemywamy i zawieramy do baniek, dyżurując z pokrojoną cebulą. Potem zalewamy zawartość bańki octem i zostawiamy jeszcze na cztery godziny.
Teraz zlewamy ocet, a rybę zalewamy rafinowanym olejem.
Jak zamarynować rybę dla gotowania się na patelni?
Składniki:
- ryba – 1 kg;
- oliwa z oliwy – 50 ml;
- cytryna – 1 szt.;
- białe wino wytrawne – 50 ml;
- sól – według smaku;
- papryka mielona – według smaku;
- mielona kolendra – według smaku;
- mielony czarny pieprz – według smaku;
- czosnek – 2 ząbki lub według smaku.
Przygotowanie
Nim przystępować do marynowania dowolnej rybki należy ją oczyścić, przemyć i obsuszyć. Przy konieczności pozbywamy się również od głowy, ogona i płetw. Teraz rozkrajamy tusze na porcje kawałki i zawieramy do odpowiedniej pojemności.
Dla marynaty oczyszczamy i wyciskamy czosnek, dodajemy sól i rozcieramy. Potem wlewamy wino, oliwę i sok jednej średniej cytryny, paprykujemy, dodajemy kolendrę i czarny pieprz i roztłukujemy masę blenderem do maksymalnie możliwej jednorodności. Dalej zalewamy otrzymaną mieszanką rybkę, mieszamy rękami, trochę wcierając do jej marynatę i zostawiamy minimum na trzydzieści minut w chłodnym miejscu.