Jak poprawnie przechowywać miód - kilka korzystnych porad

Naturalny miód kwiatowy – wspaniały produkt, który posiada charakterystyczny zapach, unikatowy smak i wiele właściwości leczniczych. Pszczelarze oczywiście wiedzą w jaki sposób przechowywać miód. Natomiast jak my powinniśmy przechowywać miód, gdzie i w jakich warunkach, aby owy wspaniały produkt nie stracił swoich cennych właściwości?
Jak poprawnie przechowywać miód?
Najlepiej przechowywać miód w ceramicznym, emaliowanym lub szklanym zamkniętym naczyniu. Dobrze przechowywać owy produkt pszczelarstwa w naturalnym drewnianym naczyniu z buku, lipy, brzozy, cedry. Naczynia z innych gatunków drzew powodują to, że miód uzyskuje niepotrzebny zapach i smak. Można jasna rzecz przechowywać miód w naczyniach z aluminium, stali nierdzewnej. Nie warto go chronić w ocynkowanym lub miedzianym naczyniu, również w naczyniach z czarnego żelaza lub żeliwa.
Jak przechowywać miód w plastrach?
Aby zachować korzystne właściwości miodu w plastrach przez dłuższy czas należy pokroić plastry na nieduże kawałki, rozłożyć w czyste naczynia i dobrze zamknąć. Można zakręcić folią (ale nie polietylenową) i położyć do lodówki, na półkę, na której temperatura jest nie dosyć niska, albo przechowywać na półce w szafce, która stoi w jakimś ciemnym, chłodnym miejscu.
Ile czasu można przechowywać miód?
Dobry miód w odpowiednich warunkach można przechowywać bardzo długo. Przy tym miód nie traci swoich korzystnych właściwości, ale może krystalizować się i staje się bardziej ciemny. Miód przechowywany dłużej aniżeli jeden rok dzięki fermentacji co do swoich właściwości leczniczych jest lepszy, aniżeli świeże gatunki, chociaż ustępuje pod względem smaku i zapachu.
Miejsce przechowywania miodu - wybieramy z rozumem
Miód należy przechowywać w czystych, suchych pomieszczeniach, a jeśli w szklanym naczyniu to również w ciemnych, ponieważ pod wpływem światła psuje się jakość miodu. W ciągu kilku dób, miód który stoi na świetle traci swoje właściwości lecznicze. W pomieszczeniu, w którym jest przechowywany miód poziom wilgoci powinien być nie bardzo wysoki (nie więcej aniżeli 80%, najlepiej 60%). Nie warto przechowywać miód w pobliżu innych produktów, a tym więcej tych, które mają mocny zapach. Na przykład obok z kiszoną kapustą, ogórkami słonymi, śledziem etc. Również w pomieszczeniu, w żadnym wypadku nie mogą znajdować się żadne substancje chemiczne, zwłaszcza aktywne, ciekłe, pachnące.
W jakich temperaturach przechowywać miód?
Optymalna temperatura do przechowywania miodu - od 0 do + 10 stopni. W bardziej niskich lub odwrotnie wysokich temperaturach w miodzie zaczynają niszczyć się korzystne aminokwasy, witaminy, fermenty, w wyniku czego miód traci swój charakterny przyjemny zapach, staje się bardziej ciemny, właściwości lecznicze tracą na sile. Najlepiej miód w warunkach domowych przechowywać w lodówce, w niedużych ilościach. Przez niedługi czas ten produkt można przechowywać również w niskich temperaturach (do -20 stopni). Jeśli przestrzegać warunków przechowywania, naturalny miód kwiatowy przez długi czas nie traci swoich leczniczych właściwości.
O zmianach wyglądu zewnętrznego miodu
Pleśń na powierzchni naturalnego miodu nigdy się nie pojawia. Kwaśnieje w tym wypadku jeśli był za szybko wypompowany lub jest przechowywany w pomieszczeniu o bardzo wysokiej wilgoci i w wysokich temperaturach w źle zamkniętym naczyniu.
Należy pamiętać, że dietetyczne i lecznicze właściwości miodu wcale się nie zmieniają podczas krystalizacji, która odbywa się w miodach, które są przechowywane przez dłuższy czas. Czasami podczas dłuższego przechowywania nad górną warstwą pojawia się bardziej rzadka warstwa. Tak się odbywa, gdy miód jest wypompowany zawczasu i w nim jest duża zawartość wody. To również może odbyć się z dojrzałym miodem, gdy jest przez dłuższy czas przechowywany w wysokich temperaturach, powyżej +25 stopni. Aby krystaliczny miód rozpuścić należy go nagrzać na wodnej bani, przy czym temperatura nie powinna przekraczać +50 stopni.