Jak poprawnie przechowywać winogrono?

Winogrono niewątpliwie można przerobić, przygotowawszy z niego smaczny sok, kompot czy konfiturę. Lecz o wiele pożyteczniej używać jagody w świeżym wyglądzie, toż należy postarać się zachować ścięte grona świeżymi jak najdłużej. Tym więcej, że zrobić to jest absolutnie nieskomplikowanie.
Dalej opowiemy, jak poprawnie i gdzie lepiej przechowywać winogrono w warunkach domowych i rozewrzemy sekrety i tajemnice, które pomogą każdemu rozkoszować się świeżym smakiem i aromatem ulubionych jagód w ciągu długotrwałego czasu.
W warunkach miejskiego mieszkania nic nie zostaje, jak ulokować winne grona do lodówki.
Jak przechowywać ścięte grona winogrona w lodówce?
Jeśli planujecie przechowywać winogrono więcej trzech dób, nie rekomenduje się jego myć przed pomieszczeniem do chłodniczego oddziału. Na powierzchni jagód jest obecna przyrodnicza woskowa naleciałość, co zapobiega obrażeniu jagód i który należy maksymalnie strzec i zmywać tylko przed użytkiem winogrona.
Ścięte grona należy przejrzeć i pozbyć od zepsutych i nadgniłych egzemplarzy. Winne jagody dla przechowania powinny być nienaganne, bez obrażeń i absolutnie suche.
Nie rekomenduje się rozlokowywać grona winogrona w lodówce w sąsiedztwie z mocno pachnącymi produktami. To może znacznie zepsuć smak ulubionych smakołyków, ponieważ jagody mają właściwość pochłaniać zapachy.
Jak przechowywać winogrono w lochu? Robienie zapasów na zimę
Przy obecności lochu winogrono pomyślnie można zachować świeżym do wiosny. Główne wybrać do tego późne, niewybredne gatunki i znać niektóre tajemnice ich przechowania. Grona winogrona można jak po prostu rozłożyć na półkach z lipowym, topolowym opiłkiem czy słomą, tak i przesypywać ich tymże opiłkiem w luźnych szufladach. Obowiązkowo przed robieniem zapasów oglądamy każdą jagodę i pozbywamy się od złych i podejrzliwych egzemplarzy. Jeśli jest taka możliwość, to można grona po prostu uwiesić na żerdziach.
Nim wykorzystać loch w jakości skarbca dla winogrona jego ściany należy zawczasu pobielić rozczynem wapna, dobrze wysuszyć, potem zadymiać siarką i wywietrzyć. Temperatura w lochu przy przechowywaniu winogrona nie musi przekraczać sześciu stopni ze znakiem plus. Należy również sprowadzić do minimum ryzyko podniosłej wilgotności w pomieszczeniu. Dlatego w jednym z kątów należy rozmieścić pojemność z suchym drzewnym węglem czy wapnem.