Jak poprawnie wybrać dojrzałego arbuza?

Najbardziej wdzięczny i urodzajny miesiąc lata - sierpień. Właśnie w sierpniu, zaczynamy myśleć o jesieni, ale jest jeszcze cały miesiąc można rozkoszować się latem. Właśnie w sierpniu, na rynkach pojawiają się kochane przez wszystkich arbuzy. Czasami jednak bywa tak, że przyniesiesz do domu ogromny arbuz, a on jest niesłodki i w smaku bardziej przypomina trawę. Cała rodzina już czeka, a tu taka przykrość. Jest kilka oznak, według których można wypatrzeć i wybrać dojrzałego arbuza.
Jak wybrać dobrego arbuza?
Przed tym, jak nauczysz się poprawnie wybierać arbuza, trzeba nauczyć się odpowiednio wyczekiwać czasu kupna tej ogromnej jagody. Na rynkach, arbuz pojawia się nie tylko w ustalonym dla niego czasie sierpniowym, a znacznie wcześniej. Już w lipcu możecie zobaczyć go w sprzedaży. Czy należy mówić, że taki wczesny arbuz jest po prostu niemożliwy do wyhodowania bez chemikaliów. Nie śpieszcie się i czekajcie na dojrzałe płody do odpowiedniego czasu .
Jak wyznaczyć dojrzałość arbuza?
Jest kilku oznak, po których można określić dojrzałość arbuza :
- Zanim wybierzemy dobrego arbuza, kierujmy się miejscem jego kupna. Tak, kupno arbuza przy drodze jest niebezpieczne. Nawet jeśli sama jagoda jest dojrzała, podczas pobytu pod zwykłymi promieniami słońca, wchłania ona jak gąbka mnóstwo ciężkich metali, maszynowych spalin i kurzu.
- Nie proście sprzedawcy, żeby wam arbuza wybrał. Nie ma gwarancji, że on na nich chociaż trochę się zna. Poza tym, mogą wam sprzedać takiego arbuza, który dość dawno leży i w żaden sposób nie powinien być sprzedawany.
- Postukajcie w arbuza. Dźwięk powinien być głuchy.
- Weźcie ze sobą mężczyznę, jeśli chcecie poprawnie wybrać arbuza, on będzie mógł odpowiednio mocniej potrząsnąć arbuzem i przysłuchać się - grzechot mówi o dojrzałości.
- Z zewnątrz, arbuz powinien być odpowiedniej kulistej formy. Ciemny kolor z wyraźnymi jasnymi prążkami, też mówi o dojrzałości.
- Najbardziej ważna jest waga arbuza - 5-10 kg. Jest to idealna waga, także nie kupicie niedojrzałego czy przekarmionego azotanami arbuza.
- Obejrzyjcie powierzchnię, nie może być na niej plam czy pęknięć. Przejedźcie palcami po skórce, jeśli znajdziecie charakterystyczne kropki, odkładajcie towar na bok - to mogą być ślady po iniekcji.
- Przed zjedzeniem, niewielki kawałeczek miąższu przyciśnijcie widełkami i opuścicie do szklanki z wodą. Jeśli woda stała się mętna - śmiało można jeść, a jeśli woda poróżowiała czy poczerwieniała - arbuza lepiej wyrzucić.

Wybierajcie arbuza bardzo dokładnie, wtedy będziecie mogli poczęstować rodzinę, smaczną i dojrzałą jagodą.