Jak poprawnie zamrozić świeży kalafior?

Kalafior – nieprawdopodobnie pożyteczne i bogate białkiem warzywo. W nim mieści się mnóstwo witamin i mineralnych soli koniecznych naszemu organizmowi. Z tej kapusty można z lekkością przygotować mnóstwo smacznych i oryginalnych potraw. Właśnie jego dają nawet dzieciakom do roku w jakości najlepszego pokarmu i rekomendują ludziom, co cierpią choroby układu pokarmowego.
Jedyne co zaćmiewa wszystkie te plusy to, że sezon tego warzywa jest bardzo krótki. Toż wiele gospodyń zawsze niepokoi jedno pytanie: interesuje pytanie o tym, jak zmrozić i zachować kalafior? Przy zamrażaniu on doskonale zachowa wszystkie swoje pożyteczne właściwości i wygląd zewnętrzny. Lecz żeby wszystko wyszło poprawnie, należy znać kilka prostych rekomendacji, które teraz opowiemy.
Jak zamrozić kalafior na zimę?
Więc rozpoczynamy od tego, że najpierw wybieramy odpowiednie mocne kolby. One powinni być niewielkiego rozmiaru, białego koloru i bez jakichkolwiek defektów. Dalej kalafior porządnie przemywamy, wydalamy górne listki, moczymy w solonej wodzie i zostawiamy w przybliżeniu na 20 minut, żeby pozbyć się wszystkich niepożądanych gąsienic i chrząszczów.
Potem bierzemy odpowiedni według rozmiaru czysty celofanowy pakiet, kładziemy obsuszoną kolbę kapusty, wydalamy powietrze, szczelnie zawiązujemy pakiet i wkładamy go do zamrażalnika. Jest jeszcze jeden sposób robienia zapasów kapusty.Kolbę przemywamy, obsuszamy, rozbieramy na kwiatostany, rozkładamy ma talerzu na niewielkiej odległości jeden od drugiego i odprawiamy go do zamrażalnika. Jak tylko one podmrożą się, możecie przełożyć je do odpowiedniej pojemności, czy po prostu przesypać do pakietu.
Jak zachowywać kalafior?Bierzemy niewielką kolbę kalafiora, kładziemy go na uprawowy stół i zdejmujemy górne ciemnozielone listki. Potem akuratnie rozdzielamy kolbę na oddzielne niewielkie kwiatostany, wydalając zbędne brutalne ździebełko. Dalej do rondla nalewamy wodę i udowadniamy ją do wrzenia. Po tym niewielkimi porcjami zakładamy kalafior i blanszujemy nie więcej niż 3 minuty.
Teraz wykorzystując łyżkę cedzakową ostrożnie wyławiamy każdą porcję kapusty i dajemy na durszlak, żeby zeszła cała woda. Potem rozkładamy na czystym kuchennym ręczniku i zostawiamy schnąć. Zeschłe od wody kwiatostany kapusty gatunkujemy po porcjach i rozkładamy po malutkich pojemnikach. Teraz odprawiamy do zamrażalnika i spokojnie zachowujemy kalafior w ten sposób całą zimę.
Kilka porad jak zamrozić kapustę- Dla przechowywania kapusty w zamrażalniku możecie wykorzystać zwyczajne celofanowe pakiety. Również świetnie podejdą plastikowe, jednorazowe pojemniki, które można kupić w dowolnym sklepie.
- Bardzo ważnie dotrzymywać się warunków
przechowywania. Temperatura w zamrażalniku powinna być od - 22 do - 17 stopni. Pamiętajcie, że zamrozić kalafior można tylko jednorazowo i ponownemu zamrażaniu on nie podporządkowuje się, toż od razu należy rozdzielić na niewielkie porcje.
- Przy dotrzymaniu tej prostej chytrości kalafior będzie cieszył was w ciągu całej zimy. Przecież zamrażanie nie tylko pomaga zachować wszystkie witaminy, ale i daje przepiękną możliwość rozkoszować się potrawami ze świeżych warzyw nawet zimnymi, śnieżnymi i mroźnymi dniami. Na przykład zamrożony kalafior można po prostu ugotować na parze, czy przygotować z nim jajka. On doskonale uzupełni lekką warzywną zupkę i nada oryginalności warzywnej potrawie.